Slastna cvetačna torta
Slastna cvetačna torta je posebna torta in se odlično poda kot priloga k mesu. Primerna je tudi kot glavna jed. Presenetite svoje drage in jim cvetačo pripravite na ta način. Jed je primerna tudi za vegetarijance.
Slastna cvetačna torta – pripomočki:
- lonec
- pekač za torto
- deska za rezanje
- nož
- metlica za stepanje
- žlica
- cedilo
- 2 skledi (ena večja in ena manjša)
- tehtnica
- ribežn
- peki papir
Slastna cvetačna torta – sestavine:
Sestavine so za tortni model premera 24 cm (cca. 14 kosov)
- 650 g cvetače
- 1 rdeča čebula
- 1 bela čebula
- 100 ml olja
- vejica sesekljanega rožmarina
- 10 listov sesekljane bazilike
- 10 jajc
- 180 g gladke moke
- 1 pecilni
- 100 g trdega naribanega sira parmigiano reggiano d.o.p. (lahko tudi kakšen drugi)
- 100 g drobno naribanega sira edamec
- 1 in 1/2 žličke soli
- 1 kavna žlička popra
- 1 žlica sezamovih semen
- 1 žlica lanenih semen
- malo muškatnega oreščka
Slastna cvetačna torta – postopek:
Čebuli olupimo in na drobno sesekljamo. Od rdeče čebule odvzamemo nekaj obročkov in jih prihranimo, ker jih bomo uporabili kot dekoracijo na torti. Čebulo in sesekljan rožmarin cca. 4 minute pražimo na 100 ml olja. Ponev odstavimo in pustimo, da se ohladi.
Cvetačo operemo pod tekočo vodo in jo narežemo na manjše kose ter jo v rahlo osoljenem kropu kuhamo 15 minut. Vre naj zmerno, raje manj kot več, naj ne bo razkuhana. Nato cvetačo precedimo in pustimo, da se ohladi.
V skledo ubijemo 10 jajc, dodamo nasekljano baziliko in jajca stepemo.
V drugo sklede presejemo moko s pecilnim praškom, dodamo sol, poper, muškatni orešček, trdi sir in mehki sir ter premešamo.
Pražena čebula z rožmarinom se je med tem časom ohladila in jo primešamo k stepenim jajcem.
K jajčni masi dodamo moko z dodatki. Temeljito premešamo, da ni več grudic.
Nato primešamo še žlico sezamovih semen in žlico lanenih semen.
Na koncu rahlo primešamo še ohlajene cvetačne cvetove. Po želji lahko cvetačo zamenjamo z brokolijem ali za večjo barvitost uporabimo pol cvetačnih cvetov in pol brokolijevih cvetov.
Tortni model obložimo s peki papirjem (ali ga samo namastimo) in vanj enakomerno poravnamo tortno maso. Po vrhu položimo kolobarje rdeče čebule.
Pečemo v predhodno ogreti pečici z ventilacijo na 180 stopinj Celzija 40 do 45 minut. Po vrhu mora postati zlato zapečena.
Narežemo kot tortico in ponudimo še toplo.