Slastna cvetačna torta
Print Friendly, PDF & Email

Slastna cvetačna torta je posebna torta in se odlično poda kot priloga k mesu. Primerna je tudi kot glavna jed. Presenetite svoje drage in jim cvetačo pripravite na ta način. Jed je primerna tudi za vegetarijance.

Slastna-cvetacna-torta-12.

Slastna cvetačna torta – pripomočki:

  • lonec
  • pekač za torto
  • deska za rezanje
  • nož
  • metlica za stepanje
  • žlica
  • cedilo
  • 2 skledi (ena večja in ena manjša)
  • tehtnica
  • ribežn
  • peki papir

Slastna cvetačna torta – sestavine:

Sestavine so za tortni model premera 24 cm (cca. 14 kosov)

  • 650 g cvetače
  • 1 rdeča čebula
  • 1 bela čebula
  • 100 ml olja
  • vejica sesekljanega rožmarina
  • 10 listov sesekljane bazilike
  • 10 jajc
  • 180 g gladke moke
  • 1 pecilni
  • 100 g trdega naribanega sira parmigiano reggiano d.o.p. (lahko tudi kakšen drugi)
  • 100 g drobno naribanega sira edamec
  • 1 in 1/2 žličke soli
  • 1 kavna žlička popra
  • 1 žlica sezamovih semen
  • 1 žlica lanenih semen
  • malo muškatnega oreščka

Slastna cvetačna torta – postopek:

Čebuli olupimo in na drobno sesekljamo. Od rdeče čebule odvzamemo nekaj obročkov in jih prihranimo, ker jih bomo uporabili kot dekoracijo na torti. Čebulo in sesekljan rožmarin cca. 4 minute pražimo na 100 ml olja. Ponev odstavimo in pustimo, da se ohladi.

Slastna-cvetacna-torta-3.

Cvetačo operemo pod tekočo vodo in jo narežemo na manjše kose ter jo v rahlo osoljenem kropu kuhamo 15 minut. Vre naj zmerno, raje manj kot več, naj ne bo razkuhana. Nato cvetačo precedimo in pustimo, da se ohladi.

Slastna-cvetacna-torta-1.

V skledo ubijemo 10 jajc, dodamo nasekljano baziliko in jajca stepemo.

Slastna-cvetacna-torta-5V drugo sklede presejemo moko s pecilnim praškom, dodamo sol, poper, muškatni orešček, trdi sir in mehki sir ter premešamo.

Slastna-cvetacna-torta-6Pražena čebula z rožmarinom se je med tem časom ohladila in jo primešamo k stepenim jajcem.

Slastna-cvetacna-torta-7K jajčni masi dodamo moko z dodatki. Temeljito premešamo, da ni več grudic.

Slastna-cvetacna-torta-8Nato primešamo še žlico sezamovih semen in žlico lanenih semen.

Slastna-cvetacna-torta-14Na koncu rahlo primešamo še ohlajene cvetačne cvetove. Po želji lahko cvetačo zamenjamo z brokolijem ali za večjo barvitost uporabimo pol cvetačnih cvetov in pol brokolijevih cvetov.

Slastna-cvetacna-torta-9Tortni model obložimo s peki papirjem (ali ga samo namastimo) in vanj enakomerno poravnamo tortno maso. Po vrhu položimo kolobarje rdeče čebule.

Slastna-cvetacna-torta-10Pečemo v predhodno ogreti pečici z ventilacijo na 180 stopinj Celzija 40 do 45 minut. Po vrhu mora postati zlato zapečena.

Slastna-cvetacna-torta-15Narežemo kot tortico in ponudimo še toplo.

Slastna-cvetacna-torta-13Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor