Zavihana skutina pogača
Print Friendly, PDF & Email

Zavihana skutina pogača je sladica s kvašenim testom, ki ne zahteva izkušene pekarice in je pripravljena v relativno kratkem času. Primerna je za zajtrk ob kavi ali čaju, za kosilo, kot priloga k lahki zelenjavni  juhi (Porova juha s slanino)  ali pa kot samostojni obrok za večerjo, zraven pa se odlično poda kompot. Najboljša je, če jo postrežemo še mlačno, odlična pa je tudi hladna.

zavihana skutina pogača

Zavihana skutina pogača – pripomočki:

  • tehtnica
  • posoda za mesenje
  • čajna žlička
  • velika jušna žlica
  • 2 srednje veliki posodi za mešanje
  • podlaga za valjanje
  • valjar
  • okrogel pekač premera 30 cm
  • papir za peko
  • pečica (ventilacijska)

Zavihana skutina pogača – sestavine:

Za testo:

  • 600 g mehke bele moke
  • 3 dcl mlačnega mleka
  • 1 dcl gazirane vode (mineralna voda s CO2)
  • 1 zavojček suhega kvasa (7 g)
  • 1,5 žlička soli
  • 3 žlice sončničnega olja (ali drugega)

Za nadev:

  • 500 g skute (Domača skuta)
  • 1 jajce
  • 100 g domače sladke smetane (ali smetana za kuhanje)
  • 3 žlice kristalnega sladkorja
  • 1 zavojček vanilijevega sladkorja (ali 5 kapljic vanilijeve arome)
  • sok pol limone in limonina skorjica

Za preliv:

  • 1 jajce
  • 180 g domače sladke smetane (ali smetane za kuhanje)
  • 1 žlička sladkorja

Zavihana skutina pogača – postopek:

Zmešamo vse sestavine za testo in ga zamesimo, ter ga pustimo na toplem vzhajati, da naraste (pribl. pol ure).

Testo premesimo in ga razvaljamo na malo večjo velikost, kot je velikost pekača. V obložen pekač s papirjem za peko položimo testo tako, da sega malo čez rob.

 

Obločen pekač s testom položimo še za približno 15 minut na toplo (v toplo – ne vročo- pečico), da testo še enkrat vzhaja. Med tem časom pripravimo nadev. Skuto (Domača skuta) jajce, sladkor, smetano in vaniljev sladkor ter limono, dobro premešamo.

 

V pekač vlijemo nadev in zafrknemo robove.

 

Pripravimo še preliv: zmešamo jajce, sladkor in smetano.

S prelivom dobro premažemo robove pogače in preostanek preliva porazdelimo po celotni površini pogače. Pekač položimo v predhodno ogreto pečico na 170 stopinj Celzija in pečemo 50 minut.

Zavita skutina pogača je pečena, ko se površina lepo zlato obarva. Ko je pogača pečena, pekač vzamemo iz pečice in ga za nekaj časa postavimo na hladno. Skutino pogačo razrežemo, ko se še ni popolnoma ohladila, in postrežemo še mlačno.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.6]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor