Porova juha s slanino
Porova juha s slanino je zelenjavna in mesna juha v enem. Postrežemo jo lahko kot predjed h glavni jedi, lahko pa je samostojna jed, saj je gosta in nasitna.
Porova juha s slanino – pripomočki:
- posoda za kuhanje
- nož
- podlaga za rezanje
- velika kuhinjska žlica
- štedilnik – kuhalna plošča
Porova juha s slanino – sestavine:
Za 5 oseb
- 2 srednje velika pora
- 2 debelejša krompirja
- košček prekajene slanine – 7 dag
- 1 srednje velika čebula
- 1 srednje velik rdeč korenček
- 1 žlička soli
- ščepec popra
- ščepec muškatnega oreščka
- 1 lovorjev list
- ščepec majarona
- 1 liter mlačne vode oz. jušne osnove
- 3 velike žlice (domače) paradižnikove mezge
- 3 stroki česna
- 2 veliki žlici pšeničnega zdroba
Porova juha s slanino – postopek:
V posodi najprej prepražimo slanino, katero smo narezali na drobne koščke. Ko se slanina malo prepraži, dodamo najprej nasekljano čebulo …
… in nato še na kolobarje narezan por s česnom. Pražimo nekaj minut (približno 5 min), da se por malo razpusti.
Med tem časom narežemo korenček na tanke lističe in krompir na kocke.
V posodo dodamo korenček, krompir, paradižnikovo mezgo in lovorjev list, posolimo, popopramo, posujemo z muškatnim oreščkom in majaronom ter pražimo nekaj minut (približno 5 min).
Dodamo vodo oz. jušno osnovo in pokrito kuhamo približno 30 minut.
Ko so sestavine v juhi mehke, jih pretlačimo s paličnim mešalnikom, da se juha zgosti. Predhodno iz juhe odstranimo lovorjev list,da ga s paličnim mešalnikom ne zdrobimo in ga potem vrnemo v juho.
V kolikor se nam zdi juha še preredka in bi želeli gostejšo, vanjo zakuhamo še pšenični zdrob in kuhamo še 5 minut.
Juha je gotova, najboljša je, ko jo postrežemo še vročo.
Dober tek!