Porova juha s slanino
Print Friendly, PDF & Email

Porova juha s slanino je zelenjavna in mesna juha v enem. Postrežemo jo lahko kot predjed h glavni jedi, lahko pa je samostojna jed, saj je gosta in nasitna.

Porova juha s slanino

Porova juha s slanino – pripomočki:

  • posoda za kuhanje
  • nož
  • podlaga za rezanje
  • velika kuhinjska žlica
  • štedilnik – kuhalna plošča

Porova juha s slanino – sestavine:

Za 5 oseb

  • 2 srednje velika pora
  • 2 debelejša krompirja
  • košček prekajene slanine – 7 dag
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 srednje velik rdeč korenček
  • 1 žlička soli
  • ščepec popra
  • ščepec muškatnega oreščka
  • 1 lovorjev list
  • ščepec majarona
  • 1 liter mlačne vode oz. jušne osnove
  • 3 velike žlice (domače) paradižnikove mezge
  • 3 stroki česna
  • 2 veliki žlici pšeničnega zdroba

Porova juha s slanino – postopek:

V posodi najprej prepražimo slanino, katero smo narezali na drobne koščke. Ko se slanina malo prepraži, dodamo najprej nasekljano čebulo …

Porova juha s slanino

… in nato še na kolobarje narezan por s česnom. Pražimo nekaj minut (približno 5 min), da se por malo razpusti.

Porova juha s slanino

Med tem časom narežemo korenček na tanke lističe in krompir na kocke.

porova-juha-s-slaninio-5

V posodo dodamo korenček, krompir, paradižnikovo mezgo in lovorjev list, posolimo, popopramo, posujemo z muškatnim oreščkom in majaronom ter pražimo nekaj minut (približno 5 min).

Porova juha s slanino

Dodamo vodo oz. jušno osnovo in pokrito kuhamo približno 30 minut.

Porova juha s slanino

Ko so sestavine v juhi mehke, jih pretlačimo s paličnim mešalnikom, da se juha zgosti. Predhodno iz juhe odstranimo lovorjev list,da ga s paličnim mešalnikom ne zdrobimo in ga potem vrnemo v juho.

Porova juha s slanino

V kolikor se nam zdi juha še preredka in bi želeli gostejšo, vanjo zakuhamo še pšenični zdrob in kuhamo še 5 minut.

Porova juha s slanino

Juha je gotova, najboljša je, ko jo postrežemo še vročo.

Porova juha s slanino

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor