Domača skuta
Skuta, še posebno domača, ki je narejena iz domačega mleka, je pomemben dejavnik uravnotežene prehrane. Skuta vsebuje za naše zdravje pomembne beljakovine, zdrave maščobne kisline, kalcij in fosfor, ki sta še kako pomembna za zdravje kosti. Vsebuje tudi vitamine B kompleksa, katerih značilnost je sproščanje in pomirjanje. Torej, skuto lahko uživamo brez slabe vesti, pravzaprav velja prav nasprotno – uživanje se priporoča. Uporabimo jo lahko na najrazličnejše načine – z dodatki kot namaz, za razne nadeve, zavitke, pri peki peciva, … Priprava skute po tem postopku je karseda enostavna, potrebujemo pa le mleko in kis.
Domača skuta – pripomočki
- posoda za kuhanje
- grelna plošča
- žlica za mešanje
- cedilo
Domača skuta – sestavine
za približno 40 dag skute
- 2 l domačega kravjega mleka
- 50 ml belega alkoholnega kisa
Domača skuta – postopek
Mleko zavremo in v kolikor se odločimo, da ne bomo naredili polnomastne skute, ga pustimo, da se ohladi, da se na površju naredi smetana.
Smetano po želji poberemo in jo uporabimo kot sestavino pri pripravi drugih jedi. Dobili smo nepolnomastno mleko, tako bo tudi skuta, katero bomo naredili, nepolnomastna. Mleko ponovno segrejemo skoraj do vrelišča in vanj vlijemo kis ter mleko brez mešanja pustimo na lahkem ognju približno tri minute, da se naredi sled tam, kjer smo vlili kis v mleko. Mleko se prične kosmičiti, hkrati pa nastaja bistra tekočina – sirotka.
Po približno treh minutah, mleko z žlico čisto počasi in narahlo premešamo in posodo grejemo na lahkem ognju še nadaljnjih pet minut.
Po približno petih minutah izključimo temperaturo in pustimo posodo na grelni plošči, da se ohlaja. Ne mešamo več. Po preteku najmanj treh ur, skuto precedimo.
Skuto pustimo v cedilu še nekaj časa, da sirotka popolnoma odteče. Sirotko shranimo in jo uporabimo kot napitek ali pri pripravi drugih jedi.
Če želimo imeti bolj suho skuto (ne mokro), jo obtežimo ali pritiskamo z žlico, da izstisnemo še preostalo tekočino iz skute.
Iz dveh litrov mleka dobimo 40 dag odlične domače skute.