Domača skuta
Print Friendly, PDF & Email

Skuta, še posebno domača, ki je narejena iz domačega mleka, je pomemben dejavnik uravnotežene prehrane. Skuta vsebuje za naše zdravje pomembne beljakovine, zdrave maščobne kisline, kalcij in fosfor, ki sta še kako pomembna za zdravje kosti. Vsebuje tudi vitamine B kompleksa, katerih značilnost je sproščanje in pomirjanje. Torej, skuto lahko uživamo brez slabe vesti, pravzaprav velja prav nasprotno – uživanje se priporoča. Uporabimo jo lahko na najrazličnejše načine – z dodatki kot namaz, za razne nadeve, zavitke, pri peki peciva, … Priprava skute po tem postopku je karseda enostavna, potrebujemo pa le mleko in kis.

domača skuta

Domača skuta – pripomočki

  • posoda za kuhanje
  • grelna plošča
  • žlica za mešanje
  • cedilo

Domača skuta – sestavine

za približno 40 dag skute

  • 2 l domačega kravjega mleka
  • 50 ml belega alkoholnega kisa

Domača skuta – postopek

Mleko zavremo in v kolikor se odločimo, da ne bomo naredili polnomastne skute, ga pustimo, da se ohladi, da se na površju naredi smetana.

domača skuta

Smetano po želji poberemo in jo uporabimo kot sestavino pri pripravi drugih jedi. Dobili smo nepolnomastno mleko, tako bo tudi skuta, katero bomo naredili, nepolnomastna. Mleko ponovno segrejemo skoraj do vrelišča in vanj vlijemo kis ter mleko brez mešanja pustimo na lahkem ognju približno tri minute, da se naredi sled tam, kjer smo vlili kis  v mleko. Mleko se prične kosmičiti, hkrati pa nastaja bistra tekočina – sirotka.

domača skuta

Po približno treh minutah, mleko z žlico čisto počasi in narahlo premešamo in posodo grejemo na lahkem ognju še nadaljnjih pet minut.

domača skuta

Po približno petih minutah  izključimo temperaturo in pustimo posodo na grelni plošči, da se ohlaja. Ne mešamo več. Po preteku najmanj treh ur, skuto precedimo.


domača skuta

Skuto pustimo v cedilu še nekaj časa, da sirotka popolnoma odteče. Sirotko shranimo in jo uporabimo kot napitek ali pri pripravi drugih jedi.

domača skuta

Če želimo imeti bolj suho skuto (ne mokro), jo obtežimo ali pritiskamo z žlico, da izstisnemo še preostalo tekočino iz skute.

domača skuta

Iz dveh litrov mleka dobimo 40 dag odlične domače skute.

Ocena:
Skupaj: 45 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor