Sočna pita s skuto
Print Friendly, PDF & Email

Sočna pita s skuto je pecivo, po katerem posežejo tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji skute, kajti limona s svojo aromo in osvežilnim okusom spremeni sam okus skute oz. ga izboljša. Če imamo domačo skuto in limone, je pita resnično čudovita. Tudi sama priprave pite ni preveč zahtevna.

Sočna pita s skuto – pripomočki

  • pekač velikosti 25 x 37 cm

Sočna pita s skuto – sestavine

Za testo:

  • 2 rumenjaka
  • 130 g kristalnega sladkorja
  • 1 zavojček vanilijevega sladkorja (13 g)
  • 200 g masla
  • 0,7 dl mleka
  • 2 žlici sladke smetane (po možnosti domače)
  • 500 g mehke moke
  • 1 zavojček pecilnega praška (13 g)
  • lupinica polovice limone
  • ščepec soli

Za kremo:

  • 750 g skute
  • 150 g sladke smetane (po možnosti domače)
  • 170 g kristalnega sladkorja
  • 1 rumenjak
  • sok ene limone (srednje debele)
  • lupinica polovice limone
  • 3 beljaki

Sočna pita s skuto – postopek

Najprej zamesimo testo iz vseh sestavin za testo in ga obdelamo. Testo razdelimo na dva dela, ju pokrijemo s folijo ali ju damo v vrečko ter postavimo za pol ure na hladno mesto, najboljše v hladilnik.

Medtem, ko testo počiva, pripravimo kremo oz. nadev. Najprej iz beljakov naredimo sneg. V drugi posodi skupaj dobro zmešamo vse ostale sestavine za kremo oz. nadev in nazadnje na rahlo vmešamo še sneg iz beljakov. Dobimo zelo rahlo skutino kremo.

Zdaj se lotimo valjanja testa. Testo je potrebno oblikovati v pravokotnik, v velikosti dna pekača. Da nimamo s tem preveč težav, vzamemo pvc vrečko v približni velikosti, kot je dno pekača in valjamo testo preko vrečke. Da se testo ne prilepi preveč k vrečki, ga lahko po obeh straneh (pod vrečko) malo pomokamo. Valjamo v vseh smereh, da se testo po vrečki enakomerno porazdeli in je enake debeline.

Vrečko razrežemo in odstranimo s testa ter testo obrnemo v pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko. Z majhnim valjarjem popravimo robove in kote, da je dno pekača pokrito v celoti . Na enak način razvaljamo tudi drugo polovico testa, katero bomo položili preko skutine kreme.

Po spodnjem delu testa enakomerno porazdelimo skutino kremo in jo s pomočjo valjarja prekrijemo z drugim delom testa. Vrhnje testo prebodemo, da se med peko ne napihne in pekač postavimo v vnaprej ogreto (klasično) pečico na 180 °C.
Pri tej temperaturi pečemo približno 40 minut oz. tako dolgo, da se površina pite lepo obarva.

Ko je pita pečena, jo vzamemo iz pečice in jo pustimo nekaj časa, da se ohladi. Ohlajeno razrežemo na poljubno velike kose. Po želji pa površino pite posujemo še z mletim sladkorjem. Ker so pri nas doma želje različne, polovico pite pustim ne posute s sladkorjem.

Pita je odlična takoj, ko se  ohladi, njena sočnost pa še bolj pride do izraza naslednji dan, ko malo “odstoji”.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.6]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor