Slastni cannoli (kanoli)
Print Friendly, PDF & Email

V sladici, katera izhaja iz Sicilije, so združeni nebeško dobri okusi: hrustljavo ocvrto testo in svežina kreme z okusom citrusov. Že ob prvem grižljaju vam bo vse jasno, kajti za hip se vam bo zazdelo, da ste v nebesih.

slastni cannoli (kanoli)

Slastni cannoli (kanoli) – pripomočki:

 • modelčki za šamrole dolžina 12 cm (več jih imate, boljše je)
 • strojček za valjanje testa za domače rezance (če nimamo, uporabimo ročni valjar)

Slastni cannoli (kanoli) – sestavine:

Testo:

 • 250 g namenske moke za pecivo
 • 15 g sladkorja
 • 1 g soli
 • 40 g zmehčanega masla
 • 1 jajce
 • 70 ml belega vina (v original receptu se uporabi marsala vino)

Iz navedenih sestavin bomo dobili cca. 30 rolic.

Krema za polnjenje 30 rolic:

 • 500 g ricotte
 • 500 g maskrapone kreme
 • 150 g sladkorja v prahu
 • naribana lupinica ene pomaranče (poskušajte dobiti bio pomaranče)
 • naribana lupinica ene limone (poskušajte dobiti bio limone)
 • 10 kapljic pomarančne arome

Dekoracija:

 • 5 g grobo mlete pistacije
 • 5 g čokoladnih ostružkov
 • 50 do 100 g temne čokolade za pomakanje – ni obvezno (odvisno koliko rolic boste pomakali)

In še:

 • cca. 800 ml olja za cvrtje (odvisno od posode)

Slastni cannoli (kanoli) – postopek:

V posodo za testo odmerimo moko, sladkor, sol in zmehčano maslo. Če bomo mešali z robotom, uporabimo kavljasti nastavek. Sestavine premešamo, da dobimo drobljenec.

slastni cannoli (kanoli)

Nato dodamo večje jajce in ponovno premešamo. Na koncu prilijemo belo vino in mešamo, da kaveljček za gnetenje pobere vse sestavine.

slastni cannoli (kanoli)

Sedaj testo predenemo na delovni pult in ročno mesimo vsaj 5 minut. Ko smo dobili gladko testo, ga zavijemo v kuhinjsko pvc folijo in testo hranimo v hladilnik, kjer naj počiva najmanj 2 uri ali več. V mojem primeru je testo bilo v hladilniku 4 ure.

slastni cannoli (kanoli)Lotimo se kreme. Sestavine za kremo predenemo v posodo in jo z mikserjem premešamo, da se vse sestavine enakomerno porazdelijo. Nato kremo damo v hladilnik , da bo postala kompaktna. Če bi slučajno ricotta vsebovala veliko tekočine, jo pred uporabo predenite na cedilo, da odvečna tekočina odteče.

Običajno je v receptih za cannole predpisano veliko manj kreme, vendar žal, meni iz tiste manjše količine ni uspelo napolniti 30 rolic.

slastni cannoli (kanoli)

Po času počivanja testa v hladilniku, se lotimo izdelovanja rolic. Od testa odvzamemo manjši kos, ga rahlo pomokamo in sploščimo. Nato ta kos testa zvaljamo s strojčkom za testo. Potrebovali boste strojček, pri katerem se nastavlja debelina testa, v mojem primeru od 1 do 7. Najprej spustimo kos testa čez valjar na št. 3/7, nato 4/7, nato 5/7 in 6/7. Sedaj je testo zelo tanko. Zelo pomembno je, da testo zvaljamo res tanko, kajti iz debelega testa se rolice ne bodo lepo cvrle (preverjeno). Če nimamo strojčka z možnostjo nastavitve debeline testa, si pomagamo z valjarjem.

slastni cannoli (kanoli)

Iz tanko zvaljanega testa z modelom premera 10 cm izrežemo kroge. Če tako velikega modelčka nimamo, si pomagamo s čim primernim. Jaz sem uporabila kar pokrovček od škatle z bonboni. Nato izrezan krog še malo zvaljamo v ovalno obliko. Testo malo pomokamo. V začetku sem za ovalno obliko uporabila valjar, kasneje ko sem postopek že imela “v roki”, sem to storila kar z roko. Namreč testo, kljub temu, da je tanko, je izredno voljno.

Postopek ponavljamo vse dokler nam ne zmanjka testa.

slastni cannoli (kanoli)

Sedaj modelčke za šamrole ovijemo s testom. Na testo položimo modelček in tisti del, ki bo zunanji, premažemo s kapljico vode (to lahko storimo kar s prstom), kajti kapljica vode bo poskrbela, da se bosta konca testa zlepila.

slastni cannoli (kanoli)

Sedaj pride na vrsto cvrtje testa. Izberemo posodo z malo višjimi stenami in tako široko, da gredo modelčki vanjo. Nikar ne uporabimo večje ali širše posode, ker bomo zaradi tega morali uporabiti veliko več olja. Olje nalijemo v posodo in ga segrejemo do vročega oz. do podobne temperature kot bi cvrli krofe. Na indukciji od 1/9 je to na številki 4. V posodo položimo največ 2 do 3 rolice. Pazimo, da se rolice med seboj ne stikajo. Ker so zelo hitro pečene, jih s pomočjo vilice ves čas obračamo. Cvremo jih slabo minuto.

slastni cannoli (kanoli)

Takoj, ko dobijo rahlo zlato barvo in mehurčke, ji s pomočjo prijemalke poberemo iz olja in odložimo na papirno servieto, da se odcedi odvečna maščoba.

Ko so se modelčki ohladili, jih odstranimo. To storimo zelo previdno, kajti testo je sedaj zelo, zelo krhko. Modelčki za šamrole imajo čez celo dolžno nestični rob. Tega z roko stisnemo čim bolj skupaj, da mu zmanjšamo obseg in ga previdno izvlečemo iz rolice testa.

Nato rolice ponovno obložimo s testom, ki še čaka na cvrenje.

slastni cannoli (kanoli)

Če želimo, lahko sedaj končamo in ohlajene rolice s pomočjo dresirne vrečke in zvezdastega nastavka, napolnimo s kremo.

slastni cannoli (kanoli)

Lahko pa se odločimo in nadaljujemo tako, da črno čokolado stopimo v mikrovalovni pečici ali nad vodno kopeljo in konce rolic pomočimo vanjo. Rolice pomočene v čokolado odlagamo na peki papir. Ko se čokoladni rob strdi, napolnimo rolice s kremo.

slastni cannoli (kanoli)

In za konec, samo še vidni del kreme posipamo z izbranim dekorjem. V mojem primeru je to grobo zmleta pistacija in ostružki čokolade.

Opombe:

Napolnjeni cannoli so najboljši takoj oz. tisti dan, ko jih pripravimo. Namreč na dan priprave so takšni kot morajo biti – zunaj nežna hrustljava skorjica, na sredini čudovito kremno polnilo. Naslednji dan se hrustljava skorjica zaradi polnila zmehča. Čeprav so seveda še vedno dobri, vendar izgubi se tista prijetna hrustljavost.

slastni cannoli (kanoli)

Sedaj vam preostane samo še, da zaprete oči in uživate v nebeških okusih.

slastni cannoli (kanoli)

Ker želim, da vam slastni cannoli (kanoli) resnično uspejo, bi vam pokazala še, kako izpade, če rolice cvrete preveč dolgo ali na previsoki temperaturi. Pomembno je, da rolice odstranite iz olja takoj, ko se rahlo zlato obarvajo. Vsaka sekunda več, je lahko usodna in rolice se bodo prepekle.

slastni cannoli (kanoli)

Če bo testo predebelo, se bo rolica hotela napihniti in odpreti. Torej – zelo pomembo je, da je testo resnično tanko zvaljano.

slastni cannoli (kanoli)

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor