Sadna bomba
Print Friendly, PDF & Email

Sadna bomba zaradi svojega imena mogoče spominja na eno izmed energetsko bogatejših sladic, ampak menim, da temu ni tako. V moji različici gre za klasičen ruladni oziroma tortni biskvit, krema je slaščičarska, za svežino pa poskrbi sadje iz kompota. Sladica je brezglutenska, saj sem uporabila moko proizvajalca Schar. Seveda se jo lahko pripravi tudi z navadno moko, vzamemo enako količino, le vrsto moke zamenjamo.

Pripomočki za pripravo sadne bombe

  • posoda za pripravo testa
  • pekač, ki pride s pečico
  • peki papir
  • lopatka
  • električni mešalnik
  • posoda za pripravo kreme
  • kozica za kuhanje kreme
  • metlice
  • kuhinjska krpa
  • folija za živila
  • dodaten pekač za hlajenje kreme dim. 50cm x 35 cm (približno)
  • deska
  • desertna žlica
  • skleda za nadevanje sadne bombe (lahko večje cedilo), premer na vrhu 26 cm
  • nož
  • žlica
  • skleda za odlaganje narezanega sadja
  • posoda za stepanje smetane
  • dresirna vrečka
  • primeren nastavek za brizganje smetane  za okrasitev

Sestavine za pripravo sadne bombe

Za 14 oseb.

Za 1. testo (svitek):

  • 6 jajc
  • 6 žlic brezglutenske moke Schar
  • 6 žlic sladkorja
  • 3/4 zavitka pecilnega praška
  • 3 žlice olja

Za 2. testo (svitek):

  • 3 jajca
  • 3 žlice brezglutenske moke Schar
  • 3 žlice sladkorja
  • 1,5 žlice olja
  • 1/2 zavitka pecilnega praška

Za kremo:

  • 4 rumenjaki
  • 5 dl mleka
  • 50 g škroba Gustin
  • 80 g sladkorja
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • 2 dl sladke smetane za stepanje

In še:

  • 600 g sadja iz kompota (po izbiri)
  • 8 žlic marelične marmelade
  • 0,5 dl sladke smetane za okrasitev
  • čokoladne mrvice za okrasitev

Postopek priprave sadne bombe

Pripravo sadne bombe pričnemo s pripravo obeh biskvitov. Biskvita sem delala vsakega posebej, ker bil svitek previsok oziroma predebel, če bi delala naenkrat s celotno maso. V skledo ubijemo 6 jajc in dodamo 6 žlic sladkorja. Z električnim mešalnikom penasto zmešamo. Ko so jajca spenjena, dodamo po žlicah olje. Pripravimo si 6 žlic moke s pecilnim praškom. Pri najnižjih vrtljajih mešalnika po žlicah dodajamo moko. Nato si pripravimo pladenj s peki papirjem in nanj vlijemo maso. Pečico ogrejemo na 170 stopinj Celzija in postavimo pladenj vanjo. Pečemo ventilatorsko približno 22 minut. Biskvitno testo mora biti zlato rjave barve.

Po enakem postopku spečemo tudi drug biskvit, le da je čas peke nekoliko krajši (18-20 minut), ker je testo tanjše.

Drugi korak je priprava kreme. V kozico nalijemo 4,5 dl mleka  in postavimo na kuhalno ploščo. Segrejemo do vretja. V skledici zmešamo sladkor, škrob, rumenjake, vanilji in 0,5 dl preostalega mleka. Ko mleko zavre, znižamo temperaturo, pripravljeno zmes vlijemo v mleko in mešamo z metlicami. Na nizkem ognju kuhamo 3 minute, da se krema zgosti.

Še vroč pečen biskvit tesno zavijemo skupaj s peki papirjem v rolo in nato še v čisto kuhinjsko krpo. Tako zavito pustimo 10 minut. Kuhano kremo nalijemo v pekač, raztegnemo in pokrijemo s folijo za živila, folija se mora kreme dotikati, s tem preprečimo, da bi se na njen naredila kožica.

Ohlajen biskvit raztegnemo in na tanko premažemo z marelično marmelado. Ponovno tesno zavijemo in narežemo na 1 cm široke rezine. Posodo, skledo ali večje cedilo, v katero bomo nadevali sadno bombo obložimo s folijo za živila in nizamo kolute po obodu posode. Ko so koluti tesno skupaj nanizani, jih pokapamo oziroma namočimo z nekaj žlicami kompota.

Ko smo obod posode obložili, vzamemo sadje iz kompota in ga na drobno narežemo. Jaz sem izbrala breskve, jagode in ananas.Iz ohlajene kreme odstranimo folijo za živila in jo predenemo v večjo skledo. V drugi skledi stepemo 2 dl sladke smetane in jo nežno primešamo h kuhani kremi.

Malo manj kot polovico kreme z žlico naložimo na dno obložene posode in posujemo z malo manj kot polovico sadja. Prekrijemo s kolutki rulade in ponovno namažemo s kremo ter posujemo s sadjem. Sadno bombo zaključimo tako, da jo pokrijemo z zadnjimi preostalimi kolutki obeh test. Meni se je izšlo tako, da sem s prvim testom obložila obod, drugega pa sem uporabila za vmesno in zadnjo plast.

Sadno bombo pokrijemo, lahko tudi malenkost obtežimo in postavimo v hladilnik za 12 ur. Plasti se bodo lepo spojile in sadna bomba bo kasneje lepo obdržala obliko.

Ko vzamemo sladico iz hladilnika, si pripravimo primeren dekorativni krožnik, ga položimo na vrh sklede in jo preprosto zvrnemo naokrog. Okrog spodnjega roba s smetano nabrizgamo kupčke, mogoče tudi po vrhu, potresemo z mrvicami…v tej fazi prepustimo domišljiji, da opravi svoje delo. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor