Rulada z marelično marmelado in smetano
Print Friendly, PDF & Email

Rulada z marelično marmelado in smetano spada med klasične sladice. Odlikuje jo hitra priprava in odličen okus. Mehkost in sočnost je zasluga rahlega biskvitnega testa. Nadev pa čisto preprost, ampak meni nenadomestljiv; domača marelična marmelada, po vrhu pa še stepena sladka smetana. Priprava sladice ne zahteva obvladovanja zapletenih kuharskih veščin, v bistvu jo lahko pripravimo spotoma…

Pripomočki za pripravo rulade z marelično marmelado in smetano

  • skleda
  • metlice
  • cedilo
  • električni mešalnik
  • manjša posoda za moko in pecilni
  • posoda za stepanje smetane
  • žlica
  • lopatka
  • peki papir
  • klasičen pekač, ki pride s pečico
  • pečica
  • kuhinjska krpa
  • servirna posoda

Sestavine za pripravo rulade z marelično marmelado in smetano

Za 10 kosov:

  • 4 jajca
  • 120 g sladkorja
  • ščep soli
  • 120 g moke
  • noževa konica pecilnega praška
  • 250 g marelične marmelade/jagodne marmelade
  • 1,5 dl sladke smetane za stepanje
  • sladkor v prahu za posip

Priprava rulade z marelično marmelado in smetano

V primerno posodo ubijemo 4 jajca, dodamo sladkor in ščep soli. Penasto stepamo z električnim mešalnikom, 3-4 minute. V manjši posodi si pripravimo moko in pecilni prašek, ter premešamo. Suho snov presejemo skozi cedilo v penasto vmešana jajca in rahlo mešamo z metlicami.

Na pekač položimo list peki papirja in maso za rulado z marelično marmelado in smetano enakomerno razporedimo. Med tem si prižgemo pečico in jo nastavimo na 175 stopinj Celzija. Biskvit postavimo v ogreto pečico. Pečemo klasično 14 minut na srednji rešetki, nato še 3 minute s funkcijo pečenja le od spodaj. Ker so pečice različne, svetujem, da peko biskvita nadzorujete, a brez odpiranja vrat vsaj v prvi polovici pečenja. Biskvitno testo mora biti spodaj zlato rumena, na vrhu je svetlo rjavo.

Ko je testo za rulado z marelično marmelado in smetano pečeno, ga še vročega zavijemo skupaj s peki papirjem. Zavitek pa potem še z rahlo navlaženo kuhinjsko krpo. Pustimo 10 minut, nato lahko odvijemo in odstranimo peki papir.

Medtem, ko čakamo, da se testo popolnoma ohladi, stepemo smetano do čvrstega. Sladkorja v smetano ne dodajamo. Nato pa nadaljujemo tako, da biskvit najprej z žlico premažemo z marmelado, nato še s smetano. Nato pa rulado zvijemo.
Priporočljiva je uporaba domače marelične ali jagodne marmelade. Nikoli ne mažemo čisto do konca, saj zavijanje marmelado in smetano nekoliko izpodrine in potisne naprej.

Rulada je pripravljena. Po želji jo lahko potresemo s sladkorjem v prahu Prepričana sem, da ne boste razočarani. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.3]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor