Jagodna marmelada s kutinovim pektinom
Pripravite jagodno marmelado s kutinovim pektinom, ki bo zaradi dodanega pektina nekoliko bolj gosta kot običajno in primerna tudi za diabetike. Kdo si ne želi dišečih jagod pospravit in podaljšat srečanje z njimi skozi vse leto? A jagode imajo svoj problem zaradi katerega se mnogi tej ideji odrečejo. Vsebujejo velik delež vode zaradi katere je marmelada preveč tekoča? Poskusite moj recept. Če dobite jagode iz ekološke pridelave, ki res omamno dišijo in so tudi primerno sladke je to odlično podaljšanje jagodne sezone . . .
Jagodna marmelada s kutinovim pektinom – pripomočki:
- nož
- posoda za pranje jagod
- cedilka
- kuhinjska tehtnica
- deska
- lonec za kuhanje marmelade
- pripomoček za mešanje
- lonček za pripravo pektina
- stekleni kozarčki s pokrovi za shranjevanje
Jagodna marmelada s kutinovim pektinom – sestavine:
- 2 kg očiščenih jagod
- 500 g rjavega trsnega sladkorja iz ekološke pridelave
- lonček zamrznjenih kutinovih pečk za pripravo pektina
Namesto kutinovega pektina lahko dodate dve jušni žlici naravnega gostila agar-agar v prahu pomešanega z žlico sladkorja ali nekaj lističev želatine. V tem primeru jagodna marmelada ne bo tako primerna za diabetike saj ji naravni pektin ne bo znižal glikemičnega indeksa na ustrezno raven.
Jagodna marmelada s kutinovim pektinom – postopek priprave
Sveže nabrane jagode očistite, operite in pustite v cedilki, da se dobro osušijo. Lahko jih za nekaj časa položite na kuhinjski prtič. Jagode narežete na rezine.
Kuhajte na tihem ognju, da spustijo vodo. Med kuhanjem večkrat poberite peno, ki se nabere na vrhu.
V tekočo vsebino položite cedilko in zajemite 2 do 3 zajemalke jagodnega soka.
Sok prelijte v manjši lonec in vanj stresite zamrznjene pečke kutin, ki ste jih zamrznjene prihranili od jesenskega kuhanja kutinove marmelade. Kutinov pektin s katerim so pečke zajetno obložene je topen v vroči tekočini in bo jagodni sok zgostil. Skupaj z 500 g sladkorja ga dodajte marmeladi.
Pokuhajte se 20 do 30 minut na tihem ognju in pripravljeno marmelado nalijte v vroče steklene kozarčke. Pri delu z vročimi kozarčki si lahko pomagate s kuhinjskim prtičem ovitim okrog vročega kozarčka. Napolnjene polagajte nazaj v ogreto pečico in jih čez noč pustite v pečici, da se počasi ohladijo.
Jagodna marmelada s kutinovim pektinom je namazana na kruhu z maslom tako hitro pošla, da nisem utegnila narediti primerne fotografije??