Rižev narastek je preprosto dober
Rižev narastek je preprosto dober. Pripravljen nekoliko drugače je lahko sočna, aromatična in zdrava alternativa za mnoge pregrešne sladice. Iz otroštva se spominjam maminega riževega narastka, ki smo ga otroci komaj dočakali. Izvirni recept sem sicer malo prilagodila, da je prehransko bolj uravnotežen a še vedno se mi pocedijo sline samo ob misli na to, da bo kuhinja dišala po dušenih jabolkih, limoni in rižu.
Rižev narastek je preprosto dober – pripomočki:
- posoda za kuhanje riža
- kuhinjska merica ali tehtnica
- deska za rezanje
- nož
- skleda za mešanje
- pekač premera približno 22 x 30 cm
Rižev narastek je preprosto dober – sestavine:
- 300 g kuhanega basmati riža (kuhinjska merica približno 2 dl surovega)
- vejica svežega timijana
- sol po okusu
- 1 jajce
- 1 čajna žlička limonine lupinice
- 100 g ne pasirane skute (približno 2 zvrhani jušni žlici)
- 50 g kisle smetane (približno 1 zvrhana jušna žlica)
- 50 g rjavega sladkorja (približno 2 veliki zvrhani jušni žlici)
- malo masla in krušnih drobtin za pekač
Nadev:
- 100 g očiščene narezane rabarbare
- 600 g očiščenih jabolk (najokusnejši narastek bo iz kislih jabolk)
- 50 g rjavega sladkorja (približno 2 veliki zvrhani jušni žlici)
Rižev narastek je preprosto dober – postopek priprave
V trikratni količini osoljene vode skuhajte 300 g basmati riža in vejico svežega timinjana. Olupite, na rezine narežite in z 1 dl vode podušite 600 g očiščenih jabolk in 100 g narezane rabarbare. Ohlajenemu rižu dodajte eno jajce, eno čajno žličko limonine lupinice, 100 g ne pasirane skute, 50 g kisle smetane ter 50 g rjavega sladkorja in vse sestavine dobro premešajte.
Pekač namastite z maslom in posipajte z krušnimi drobtinami. Po dnu razporedite in poravnajte riževo mešanico in preko nje nadevajte in prav tako poravnajte jabolčno rabarbarin nadev. Pecite v ogreti ventilacijski pečici približno 40 minut na 170° C, da se rob zlato rumeno zapeče.