Rižev narastek je preprosto dober
Print Friendly, PDF & Email

Rižev narastek je preprosto dober. Pripravljen nekoliko drugače je lahko sočna, aromatična in zdrava alternativa za mnoge pregrešne sladice.  Iz otroštva se spominjam maminega riževega narastka, ki smo ga otroci komaj dočakali. Izvirni recept sem sicer malo prilagodila, da je prehransko bolj uravnotežen a še vedno se mi pocedijo sline samo ob misli na to, da bo kuhinja dišala po dušenih jabolkih, limoni in rižu.

 

Rižev narastek je preprosto dober – pripomočki:

  • posoda za kuhanje riža
  • kuhinjska merica ali tehtnica
  • deska za rezanje
  • nož
  • skleda za mešanje
  • pekač premera približno 22 x 30 cm

Rižev narastek je preprosto dober – sestavine:

  • 300 g kuhanega basmati riža (kuhinjska merica približno 2 dl surovega)
  • vejica svežega timijana
  • sol po okusu
  • 1 jajce
  • 1 čajna žlička limonine lupinice
  • 100 g ne pasirane skute (približno 2 zvrhani jušni žlici)
  • 50 g kisle smetane (približno 1 zvrhana jušna žlica)
  • 50 g rjavega sladkorja (približno 2 veliki zvrhani jušni žlici)
  • malo masla in krušnih drobtin za pekač

Nadev:

  • 100 g očiščene narezane rabarbare
  • 600 g očiščenih jabolk (najokusnejši narastek bo iz kislih jabolk)
  • 50 g rjavega sladkorja (približno 2 veliki zvrhani jušni žlici)

Rižev narastek je preprosto dober – postopek priprave

V trikratni količini osoljene vode skuhajte 300 g basmati riža in vejico svežega timinjana. Olupite, na rezine narežite in z 1 dl vode podušite 600 g očiščenih jabolk in 100 g narezane rabarbare. Ohlajenemu rižu dodajte eno jajce, eno čajno žličko limonine lupinice, 100 g ne pasirane skute, 50 g kisle smetane ter 50 g rjavega sladkorja in vse sestavine dobro premešajte.

 

Pekač namastite z maslom in posipajte z krušnimi drobtinami. Po dnu razporedite in poravnajte riževo mešanico in preko nje nadevajte in prav tako poravnajte jabolčno rabarbarin nadev. Pecite v ogreti ventilacijski pečici približno 40 minut na 170° C, da se rob zlato rumeno zapeče.

Pameten nasvet
Lahko ponudite še toplega ali hladnega naslednji dan. Lahko mu dodate tudi žličko kutinove marmelade in stepeno sladko smetano. Odlično se poda ob kavi ali čaju. Lahko ga pripravite tudi brez rabarbare. 

O sestavinah in prehranski vrednosti
Rižev narastek je ogljikovo hidratna jed a jo z dodatkom beljakovin naredimo s prehranskega vidika bolj sprejemljivo. Z izbiro ustreznega riža (basmati – GI 50 ali rjavi neoluščen riž – GI 50, ki vsebuje več prehranskih vlaknin in vitamina B) in jabolk (neolupljena jabolka, kutine, ki vsebujejo veliko pektina) lahko ima tudi nižji glikemični indeks. Nerafinirana živila vsebujejo tudi več mineralov, ki pomagajo bolje prebavljati ogljikove hidrate. Rižev narastek je za diabetike primeren le v manjših količinah in nikakor ni primeren za večerne obroke.
Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.6]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor