Limonina lupinica v sladkorju
Print Friendly, PDF & Email

“Nekaj imam zate, ti tako rada pečeš in v kuhinji ustvarjaš nove okuse. Boš že vedela kje uporabiti”, mi je ob zadnjem obisku rekla teta Zdenka, mama moje otroške prijateljice z morja. V istem trenutku mi je bilo jasno, da je to sestavina aromatičnih biskvitov, ki si je danes nebi upala narediti sama. Razen če . . . Seveda mi je podarila tudi domače, ne škropljene limone in lotila sem se dela. Če imate možnost dobiti domače limone nikar ne zavrzite aromatične lupinice. Konzervirajte limonino lupinico v sladkorju. Naribane limonine lupinice v sladkorju me spominjajo tudi na otroštvo, na mojo babico, ki je imela kozarček s takšno vsebino vedno na zalogi v svoji kuhinji. Občasno sva s sestro na skrivaj pojedli kakšno žličko . . .

limonina-lupinica-v-sladkorju-9

Limonina lupinica v sladkorju – pripomočki:

  • strgalo
  • žlička
  • skodelica
  • majhni stekleni kozarčki z navojnim zamaškom

Limonina lupinica v sladkorju – sestavine:

  • naribana lupinica domačih ne škropljenih limon
  • rjavi sladkor

Količina sladkorja je odvisna od količine naribane lupinice domačih limon. Razmerje naj bo nekje 1,5:1 v korist lupinic.

Limonina lupinica v sladkorju – postopek priprave

Limone dobro operite in osušite in z strgalko naribajte samo rumeni del lupinice. Beli del lupinice lahko jedi nekoliko zagreni.

limonina-lupinica-v-sladkorju-2

Limonino lupinico, še posebej če je limona domača res skrbno in v celoti naribajte z sadeža saj bo za pripravo sladic še kako dragocena.

limonina-lupinica-v-sladkorju-3

Ko ste z vseh limon naribali lupinice jih pretresite v skodelico in jim dodajte rjavi kristalni sladkor v razmerju 1,5 :1 v korist lupinic. Količina je seveda odvisna od količine nastrganih limoninih lupinic.

limonina-lupinica-v-sladkorju-5

Sestavine premešajte in pustite nekaj časa, da se sladkor nekoliko navlaži.

limonina-lupinica-v-sladkorju-7

Premešane sestavine sedaj potlačite z žličko tako, da iztisnete zrak.

limonina-lupinica-v-sladkorju-8

Zmes napolnite v majhne steklene kozarčke in do uporabe dobro zaprto shranite v hladilniku.

limonina-lupinica-v-sladkorju-1

Pameten nasvet
Naribana limonina lupinica v sladkorju je uporabna za aromatiziranje peciv (limonin biskvit za vsak dan), biskvitov, tort. Iz nje lahko pripravite odlične napitke, jo dodate marmeladam in sladoledom. Za popestritev okusa in izboljšanje hranilne vrednosti je lahko tudi sestavina smutijev. V kombinaciji z drobljenimi oreščki jo lahko dodate tudi sladki skuti za zajtrk ali večerjo.
Zanimivost
Limonovec je eno redkih dreves na katerem so hkrati cvetovi, zeleni in zreli plodovi. Njihova posebnost je tudi, da ko sadež utrgate ne zori več. Zato so tudi pogosto obdelane z etilenskim plinom difenilom, ki pomaga pri zorenju in lupine ohranja sveže in lepe barve. Lupine so največkrat povoskane in vsebujejo velike količine strupenih snovi, ki ohranjajo njihovo svežino pri dolgotrajnem transportu in skladiščenju. Če je le mogoče uporabite domače limone ali pa kupujte limone iz ekološke pridelave.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Raziskave kažejo, da lupinica limone vsebuje mnoge kemične snovi, med drugim tudi limonen, ki naj bi zaviral nastanek rakavih celic, spodbujale naj bi delovanje jeter pri razgradnji toksinov, ki so lahko rakotvorni. Limone imajo razstrupljevalni učinek, delujejo antimikrobno, proti glivicam in bakterijam, pripisujejo jim celo antidepresivne učinke.  Največ vitamina C se nahaja ravno v rumenem delu lupinice. Kožica, ki ovija sadno pulpo v sredini sadeža pa vsebuje tudi velike količine flavonoidov, ki varujejo občutljivi vitamin C pred oksidacijo in razpadom. Ko v peciva in sladice dodajate limonine lupinice v sladkorju dodajte manj sladkorja, kot je v receptu.
Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor