Limonina lupinica v sladkorju
“Nekaj imam zate, ti tako rada pečeš in v kuhinji ustvarjaš nove okuse. Boš že vedela kje uporabiti”, mi je ob zadnjem obisku rekla teta Zdenka, mama moje otroške prijateljice z morja. V istem trenutku mi je bilo jasno, da je to sestavina aromatičnih biskvitov, ki si je danes nebi upala narediti sama. Razen če . . . Seveda mi je podarila tudi domače, ne škropljene limone in lotila sem se dela. Če imate možnost dobiti domače limone nikar ne zavrzite aromatične lupinice. Konzervirajte limonino lupinico v sladkorju. Naribane limonine lupinice v sladkorju me spominjajo tudi na otroštvo, na mojo babico, ki je imela kozarček s takšno vsebino vedno na zalogi v svoji kuhinji. Občasno sva s sestro na skrivaj pojedli kakšno žličko . . .
Limonina lupinica v sladkorju – pripomočki:
- strgalo
- žlička
- skodelica
- majhni stekleni kozarčki z navojnim zamaškom
Limonina lupinica v sladkorju – sestavine:
- naribana lupinica domačih ne škropljenih limon
- rjavi sladkor
Količina sladkorja je odvisna od količine naribane lupinice domačih limon. Razmerje naj bo nekje 1,5:1 v korist lupinic.
Limonina lupinica v sladkorju – postopek priprave
Limone dobro operite in osušite in z strgalko naribajte samo rumeni del lupinice. Beli del lupinice lahko jedi nekoliko zagreni.
Limonino lupinico, še posebej če je limona domača res skrbno in v celoti naribajte z sadeža saj bo za pripravo sladic še kako dragocena.
Ko ste z vseh limon naribali lupinice jih pretresite v skodelico in jim dodajte rjavi kristalni sladkor v razmerju 1,5 :1 v korist lupinic. Količina je seveda odvisna od količine nastrganih limoninih lupinic.
Sestavine premešajte in pustite nekaj časa, da se sladkor nekoliko navlaži.
Premešane sestavine sedaj potlačite z žličko tako, da iztisnete zrak.
Zmes napolnite v majhne steklene kozarčke in do uporabe dobro zaprto shranite v hladilniku.