Kutine – dišeča marmelada
Jesen je čas kutin, dišečih sadežev, za katere kar ne vemo kaj bi z njimi. Pripravite odlično pikantno in aromatično marmelado.
Kutine – dišeča marmelada – pripomočki:
- mesarski račun ali oster glavni kuharski nož
- majhen oster nož za obrezovanje
- deska za rezanje
- posoda za odpadke
- nož za sekljanje
- lonec za kuhanje
- manjši lonec za kuhanje
- cedilka
- kuhalnica
- posoda za žele
Kutine – dišeča marmelada – sestavine:
- kutine
- rjavi nerafinirani sladkor (iz ekološke pridelave)
- voda
Kutine – dišeča marmelada – postopek priprave
Kutine operemo ter jih z ostrim velikim nožem razsekamo.
Z manjšim nožem očistimo četrtine. Koščice, ki so čiste in brez črvivosti dajemo v višji lonec in jih prihranimo za žele.
Narezane kutine presipate v večji lonec za kuhanje marmelade (z odebeljenim dnom). Po potrebi prilijete vodo, da se masa ne prime. Ob stalnem mešanju kuhate tako dolgo, da se rezine zmehčajo.
Medtem na drugem ognju ob mešanju segrejte koščice kutin, ki ste jim dodali vodo. Količina vode je odvisna od količine marmelade, ki jo želimo skuhati in seveda od količine koščic.
Ko se naredi gost žele ga precedite preko manjše cedilke v kozarec ali vrč.
Žele prilijte masi sadja, premešajte in po želji prepasirajte s paličnim mešalnikom.
Dodajte rjavi sladkor, najbolje po okusu, vendar čim manj. Premešajte in pokuhajte toliko, da dobite homogeno marmelado. Vročo napolnite v sterilizirane kozarčke in zaprite s prekuhanimi pokrovčki.