Kutine – dišeča marmelada
Print Friendly, PDF & Email

Jesen je čas kutin, dišečih sadežev, za katere kar ne vemo kaj bi z njimi. Pripravite odlično pikantno in aromatično marmelado.

kutine-aromatična-marmelada-17

 

Kutine – dišeča marmelada – pripomočki:

 • mesarski račun ali oster glavni kuharski nož
 • majhen oster nož za obrezovanje
 • deska za rezanje
 • posoda za odpadke
 • nož za sekljanje
 • lonec za kuhanje
 • manjši lonec za kuhanje
 • cedilka
 • kuhalnica
 • posoda za žele

Kutine – dišeča marmelada – sestavine:

 • kutine
 • rjavi nerafinirani sladkor (iz ekološke pridelave)
 • voda

kutine-aromatična-marmelada-1

Kutine – dišeča marmelada – postopek priprave

Kutine operemo ter jih z ostrim velikim nožem razsekamo.

kutine-aromatična-marmelada-2 kutine-aromatična-marmelada-3

Z manjšim nožem očistimo četrtine. Koščice, ki so čiste in brez črvivosti dajemo v višji lonec in jih prihranimo za žele.

kutine-aromatična-marmelada-4 kutine-aromatična-marmelada-5

Narezane kutine presipate v večji lonec za kuhanje marmelade (z odebeljenim dnom). Po potrebi prilijete vodo, da se masa ne prime. Ob stalnem mešanju kuhate tako dolgo, da se rezine zmehčajo.

kutine-aromatična-marmelada-10Medtem na drugem ognju ob mešanju segrejte koščice kutin, ki ste jim dodali vodo. Količina vode je odvisna od količine marmelade, ki jo želimo skuhati in seveda od količine koščic.

kutine-aromatična-marmelada-6 kutine-aromatična-marmelada-7

Ko se naredi gost žele ga precedite preko manjše cedilke v kozarec ali vrč.

kutine-aromatična-marmelada-8

Žele prilijte masi sadja, premešajte  in po želji prepasirajte s paličnim mešalnikom.

kutine-aromatična-marmelada-11 kutine-aromatična-marmelada-12

Dodajte rjavi sladkor, najbolje po okusu, vendar čim manj. Premešajte in pokuhajte toliko, da dobite homogeno marmelado. Vročo napolnite v sterilizirane kozarčke in zaprite s prekuhanimi pokrovčki.

kutine-aromatična-marmelada-13 kutine-aromatična-marmelada-14

Pameten nasvet
Koščice nikar ne zavrzite ampak jih spravite v manjšo posodo in zamrznite. Lahko jih boste uporabili za kuhanje marmelad iz bolj vodenega sadja. Takrat postopek enostavno ponovite in dobili boste enak žele kot prvič. Postopek lahko ponovite večkrat saj koščice vsebujejo veliko pektina – naravnega želirnega sredstva.

kutine-aromatična-marmelada-9

O sestavinah in prehranski vrednosti
Kutine morajo na vejah počakati do prve jesenske slane saj šele takrat polno zadišijo, kar je znak, da so zrele. So izredno zdravo jesensko sadje z veliko naravnega pektina, malo sladkorja (le 7 %) in veliko tanina. Vsebujejo malo mineralov (le kalij, kalcij in fosfor). Pektin nabrekne v vodi in želira, hkrati pa je za nas neprebavljiv oglikov hidrat. Kot substrat pomaga ohranjati našo črevesno mikrofloro. Znižuje glikemični indeks zato je taka marmelada z manj sladkorja primerna za diabetike. Pektin ohranja tudi zdravo ravnovesje obeh holesterolov.

kutine-aromatična-marmelada-16

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.3]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor