Kutine – dišeča marmelada
PrintFriendly and PDF

Jesen je čas kutin, dišečih sadežev, za katere kar ne vemo kaj bi z njimi. Pripravite odlično pikantno in aromatično marmelado.

kutine-aromatična-marmelada-17

 

Kutine – dišeča marmelada – pripomočki:

  • mesarski račun ali oster glavni kuharski nož
  • majhen oster nož za obrezovanje
  • deska za rezanje
  • posoda za odpadke
  • nož za sekljanje
  • lonec za kuhanje
  • manjši lonec za kuhanje
  • cedilka
  • kuhalnica
  • posoda za žele

Kutine – dišeča marmelada – sestavine:

  • kutine
  • rjavi nerafinirani sladkor (iz ekološke pridelave)
  • voda

kutine-aromatična-marmelada-1

Kutine – dišeča marmelada – postopek priprave

Kutine operemo ter jih z ostrim velikim nožem razsekamo.

kutine-aromatična-marmelada-2 kutine-aromatična-marmelada-3

Z manjšim nožem očistimo četrtine. Koščice, ki so čiste in brez črvivosti dajemo v višji lonec in jih prihranimo za žele.

kutine-aromatična-marmelada-4 kutine-aromatična-marmelada-5

Narezane kutine presipate v večji lonec za kuhanje marmelade (z odebeljenim dnom). Po potrebi prilijete vodo, da se masa ne prime. Ob stalnem mešanju kuhate tako dolgo, da se rezine zmehčajo.

kutine-aromatična-marmelada-10Medtem na drugem ognju ob mešanju segrejte koščice kutin, ki ste jim dodali vodo. Količina vode je odvisna od količine marmelade, ki jo želimo skuhati in seveda od količine koščic.

kutine-aromatična-marmelada-6 kutine-aromatična-marmelada-7

Ko se naredi gost žele ga precedite preko manjše cedilke v kozarec ali vrč.

kutine-aromatična-marmelada-8

Žele prilijte masi sadja, premešajte  in po želji prepasirajte s paličnim mešalnikom.

kutine-aromatična-marmelada-11 kutine-aromatična-marmelada-12

Dodajte rjavi sladkor, najbolje po okusu, vendar čim manj. Premešajte in pokuhajte toliko, da dobite homogeno marmelado. Vročo napolnite v sterilizirane kozarčke in zaprite s prekuhanimi pokrovčki.

kutine-aromatična-marmelada-13 kutine-aromatična-marmelada-14

Pameten nasvet
Koščice nikar ne zavrzite ampak jih spravite v manjšo posodo in zamrznite. Lahko jih boste uporabili za kuhanje marmelad iz bolj vodenega sadja. Takrat postopek enostavno ponovite in dobili boste enak žele kot prvič. Postopek lahko ponovite večkrat saj koščice vsebujejo veliko pektina – naravnega želirnega sredstva.

kutine-aromatična-marmelada-9

O sestavinah in prehranski vrednosti
Kutine morajo na vejah počakati do prve jesenske slane saj šele takrat polno zadišijo, kar je znak, da so zrele. So izredno zdravo jesensko sadje z veliko naravnega pektina, malo sladkorja (le 7 %) in veliko tanina. Vsebujejo malo mineralov (le kalij, kalcij in fosfor). Pektin nabrekne v vodi in želira, hkrati pa je za nas neprebavljiv oglikov hidrat. Kot substrat pomaga ohranjati našo črevesno mikrofloro. Znižuje glikemični indeks zato je taka marmelada z manj sladkorja primerna za diabetike. Pektin ohranja tudi zdravo ravnovesje obeh holesterolov.

kutine-aromatična-marmelada-16

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Zase bi rekla, da jem počasi, okusno in z užitkom, ki zadovolji vse moje čute in tudi samo telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?