Vlečeno testo
Print Friendly, PDF & Email

Mnogi so mnenja, da moraš biti pravi mojster, da ti uspe narediti vlečeno testo. To mnenje je zelo zmotno, kajti priprava vlečenega testa je zelo enostavna. Bistveno pri pripravi je to, da testo pustimo dovolj časa počivati. Tako ga lahko pripravimo že en dan prej, naslednji dan pripravimo le še nadev in se nam delo porazdeli na dva dela. Torej, testo zamesimo, ga pustimo nekaj časa počivati, ga razvlečemo in že je pripravljeno za nadev – bodisi za jabolčni, skutni, zelenjavni, mesni, … Različic je toliko, kolikor imamo idej in kuharske domišljije.

Vlečeno testo

Vlečeno testo – pripomočki

  • posoda za gnetenje
  • tehtnica
  • folija za živila
  • mešalnik (ni nujno)
  • podlaga za valjanje
  • miza oz površina velikosti pribl. 115 cm x 155 cm
  • valjar

Vlečeno testo – sestavine

  • 200 g ostre moke
  • 400 g mehke moke
  • 1 jajce
  • 1 velika žlica olja
  • 1 velika žlica kisa (belega)
  • 1 majhna žlička soli
  • 2,5 dcl vode (oz. po potrebi)

Vlečeno testo – postopek

Iz vseh sestavin zamesimo testo – ročno ali z mešalnikom.

Vlečeno testo

Testo gnetemo tako dolgo, da se odlepi od sten posode. Če se nam zdi pretrdo, dolijemo še malo vode.

Vlečeno testo

Testo zavijemo v folijo za živila, da se ne naredi skorja in ga  postavimo v hladilnik oz. na hladno mesto ter ga pustimo počivati najmanj eno uro.

Vlečeno testo

Ko je testo dovolj časa počivalo in ga želimo razvleči, ga položimo na pomokano podlago in pomokamo še zgornjo stran.

Vlečeno testo

Z valjarjem testo razvaljamo na pribl. 5 mm debelo.

Vlečeno testo

Da bo testo čim bolj enakomerno raztegnjeno, ga pričnemo vleči najprej ob robovih in potem od sredine navzven (dlan položimo pod testo in ga vlečemo proti robu).

Vlečeno testo

Tako. Testo je pripravljeno za razne nadeve. Preden ga obložimo z nadevom, ga nekaj časa pustimo, da se malo osuši, da se kasneje ne zlepi. Najbolje je, da robove testa obrežemo, da je v zavitku testo enake debeline. Če nam testo poči, ni nič narobe, tam pač ne bomo dali nadeva. Vaja dela mojstra in vsakič naslednjič bo kakšna luknja manj :).

 

 

Ocena:
Skupaj: 30 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor