Vlečeno testo
Mnogi so mnenja, da moraš biti pravi mojster, da ti uspe narediti vlečeno testo. To mnenje je zelo zmotno, kajti priprava vlečenega testa je zelo enostavna. Bistveno pri pripravi je to, da testo pustimo dovolj časa počivati. Tako ga lahko pripravimo že en dan prej, naslednji dan pripravimo le še nadev in se nam delo porazdeli na dva dela. Torej, testo zamesimo, ga pustimo nekaj časa počivati, ga razvlečemo in že je pripravljeno za nadev – bodisi za jabolčni, skutni, zelenjavni, mesni, … Različic je toliko, kolikor imamo idej in kuharske domišljije.
Vlečeno testo – pripomočki
- posoda za gnetenje
- tehtnica
- folija za živila
- mešalnik (ni nujno)
- podlaga za valjanje
- miza oz površina velikosti pribl. 115 cm x 155 cm
- valjar
Vlečeno testo – sestavine
- 200 g ostre moke
- 400 g mehke moke
- 1 jajce
- 1 velika žlica olja
- 1 velika žlica kisa (belega)
- 1 majhna žlička soli
- 2,5 dcl vode (oz. po potrebi)
Vlečeno testo – postopek
Iz vseh sestavin zamesimo testo – ročno ali z mešalnikom.
Testo gnetemo tako dolgo, da se odlepi od sten posode. Če se nam zdi pretrdo, dolijemo še malo vode.
Testo zavijemo v folijo za živila, da se ne naredi skorja in ga postavimo v hladilnik oz. na hladno mesto ter ga pustimo počivati najmanj eno uro.
Ko je testo dovolj časa počivalo in ga želimo razvleči, ga položimo na pomokano podlago in pomokamo še zgornjo stran.
Z valjarjem testo razvaljamo na pribl. 5 mm debelo.
Da bo testo čim bolj enakomerno raztegnjeno, ga pričnemo vleči najprej ob robovih in potem od sredine navzven (dlan položimo pod testo in ga vlečemo proti robu).
Tako. Testo je pripravljeno za razne nadeve. Preden ga obložimo z nadevom, ga nekaj časa pustimo, da se malo osuši, da se kasneje ne zlepi. Najbolje je, da robove testa obrežemo, da je v zavitku testo enake debeline. Če nam testo poči, ni nič narobe, tam pač ne bomo dali nadeva. Vaja dela mojstra in vsakič naslednjič bo kakšna luknja manj :).