Preprosta skutina torta
Preprosta skutina torta je sladica, ki je narejena samo v dveh korakih in v celoti poteši željo po sladkem. Odlično se prileže k popoldanski kavi ali čaju, ravno tako pa je primerna zjutraj, za začetek dneva. Ker jo sladkamo po okusu, lahko naredimo manj ali bolj sladko, sam okus skute pa dopolni limonin sok, ki ji doda svežino.
Preprosta skutina torta – pripomočki:
- električni mešalnik
- 2 posodi za mešanje
- velika jušna žlica
- majhna čajna žlička
- tehtnica
- pekač za torte (premera 24 cm)
- papir za peko
- pečica (navadna)
Preprosta skutina torta – sestavine:
Za biskvit
- 4 jajca
- 15 dag kristalnega sladkorja
- 2 žlici sončničnega olja
- 3 žlice mleka
- 2 žlici mineralne vode (Radenska)
- 20 dag bele mehke moke
- 1 zavojček pecilnega praška
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja
Za kremo
- 50 dag skute Domača skuta
- 18 dag kisle smetane
- 10 dag sladkorja
- 150 ml sladke smetane za stepanje
- sok polovice limone
- 1 žličko vanilijevega ekstrakta
- 1 zavojček (20 g) “Želatine fix instant”
- ščepec soli
Za vlaženje
- 2 dl sadnega soka (pomaranča)
Za posip
- sladkor v prahu
Preprosta skutina torta – postopek
Najprej ločimo rumenjake od beljakov. Beljake shranimo za kasneje. Rumenjake in sladkor penasto zmešamo. Med mešanjem dodamo vanilijev sladkor, olje, vodo, mineralno vodo in mleko.
Jajčni masi postopoma dodamo moko, v katero smo vmešali pecilni prašek.
Na koncu narahlo vmešamo sneg iz prej prihranjenih beljakov, v katerega smo vmešali ščepec soli.
Tako dobljeno maso za biskvit vlijemo v pekač za torte, katerega smo obložili s papirjem za peko.
Pekač postavimo v vnaprej ogreto pečico na 180 stopinj Celzija in pri tej temperaturi pečemo od 20 do 25 minut.
Ko je biskivt pečen in je lepo zlato rjavo obarvan, pekač vzamemo iz pečice, odstranimo tortni obod in biskvit pustimo, da se ohladi.
Med tem časom, ko se biskvit ohlaja, naredimo kremo. Domača skuta je najboljša, če pa nam ta ni dostopna, seveda uporabimo kupljeno v trgovini. Skuti dodamo kislo in sladko smetano, sladkor, vanilijev ekstrakt, limonin sok in vse skupaj s paličnim mešalnikom dobro pretlačimo. Ko je krema dobro zmešana, dodamo instant želatino in ponovno dobro premešamo, da v masi ne ostanejo grudice.
Ohlajen biskvit prerežemo na polovici in ju navlažimo s sokom. Eno polovico biskvita vrnemo v tortni model …
… nanj vlijemo kremo ter pokrijemo z drugo polovico biskvita.
Torto za nekaj časa (pribl. eno uro) postavimo v hladilnik. Ko je torta ohlajena, ji odstranimo tortni obod in jo po želji okrasimo. Jaz sem na papirju naredila luknje različnih oblik, ga položila preko torte …
… in posula s sladkorjem v prahu.
Ko papir odstranimo, dobimo na površini torte lep vzorček.
Torto še razrežemo in že jo lahko postrežemo.
Naj bo sladkanje prijetno!