Pistacijevi trufli
Trufli so sami po sebi božansko dobra, kremna in nežna sladica. Z dodatkom pistacije pa se res spremenijo v harmonijo okusov in dajo “piko na i” vsakemu praznovanju. Pistacijevi trufli za izdelavo niso zahtevni, potrebujejo pa nekaj našega časa, zaradi vmesnega hlajenja.
Pripomočki za pistacijeve trufle:
- sekljalnik (opcijsko)
Sestavine za pistacijeve trufle:
Za približno 20 pistacijevih truflov:
- 200 g mascarpone
- 1/4 žličke vanilin paste (ali 2 vanilin sladkorja)
- 3 žlice sladkorja v prahu (25 g)
- 100 g pistacij (zmletih ali sesekljanih)
Postopek za pistacijeve trufle:
Vse sestavine za pistacijeve trufle si pripravimo na sobno temperaturo. Pistacije izberemo seveda neslane.
2/3 pistacij (približno 66 gramov) sesekljamo na roke, ali na kakšen sekljalnik. Jaz uporabljam sekljalnik, vendar pistacij ne zmeljem čisto v prah, saj je nam všeč, da se čuti še kak mali košček pistacije ob ugrizu.
Natehtamo sladkor v prahu, mascarpone, vanilin pasto ali vanilin sladkor ter vse skupaj z žlico ali slaščičarsko lopatko zmešamo v enotno kremo.
Sedaj dodamo še sesekljane pistacije.
Vse skupaj počasi, a dobro premešamo, da dobimo res tako svilnato kremo. Postavimo jo v hladilnik za 2 uri, da se dobro ohladi in malo strdi.
Ko vzamemo maso iz hladilnika, začnemo z izdelovanjem fruflov. Maso oblikujemo čimbolj v kroglico in jo povaljamo v preostali tretjini sesekljanih pistacij.
Kroglice odlagamo na servirni krožnik eno zraven druge. Ko imamo izdelane vse kroglice (te mase bo za približno 20 kroglic, ki tehtajo okoli 14 g), postavimo servirni krožnik zopet na hradno vsaj za 30 minut, da se malo strdijo.
Kroglice lahko hranimo v hladilniku nekje do 3 dni, seveda dobro pokrite, da se ne navzamejo ostalih vonjav hladilnika.
Vendar pazimo, da povaljamo v zmletih pistacijah samo tiste kroglice, ki jih bomo tisti dan postregli! Ker se mleta pistacija hitro navzame vlage in ni več hrustljava.
Če bomo sladico postregli naslednji dan, naredimo kroglice in jih v zmleti pistaciji povaljamo šele naslednji dan, pred serviranjem.
Prijetno sladkanje 🙂