Pistacijeva torta s čokolado
Lepa, slastna in enostavna za pripravo – to je pistacijeva torta s čokolado. Ta zeleni orešček se skriva že v biskvitu, nato pa še v drugi kremi in dekoraciji. Pistaciji družbo dela čokolada v kremi in obilnem prelivu. Ker je torta prelita le po zgornjem sloju, to je pistacijeva krema, se ob straneh lepo vidijo vse zelene in rjave plasti. Obe kremi sta dovolj kompaktni, da lepo držita obliko torte tudi, ko vanjo zarežemo in iz sredine potegnemo kos te čokoladne sladice s pistacijo.
Pripomočki za pistacijevo torto s čokolado
- model za torto premera 24 cm
- električni mešalnik
- acetatna folija, ki se prilega obodu modela za torto (če je nimamo, lahko uporabimo tudi papir za peko)
Sestavine za pistacijevo torto s čokolado
Za torto premera 24 cm:
- 4 jajca velikosti L
- 240 g bele pšenične moke tip 400
- 2 žlički (10 g) pecilnega praška
- 100 g masla
- 150 g sladkorja
- 90 g pistacij
- 2 dl ovsenega napitka
- 1 kg mascarpona
- 200 g čokoladnega namaza (npr. Nutelle)
- 200 g pistacijevega namaza + še približno 1 žlička za dekoracijo
- 210 g mlečne čokolade
- 70 g sladke smetane
Postopek za pistacijevo torto s čokolado
Za to slastno torto najprej pripravimo biskvit. 90 g pistacij stresemo v sesekljalnik ali blender in jih zmeljemo. Klasično pečico nastavimo na 165 °C.
V dve posodi ločimo 4 rumenjake in beljake. Beljakom dodamo žlico sladkorja in naredimo sneg. Rumenjakom dodamo preostanek sladkorja (približno 140 g) in jih z električnim mešalnikom penasto umešamo, da nastane rahla, zračna rumena masa.
100 g masla damo v kozico in jo pristavimo na štedilnik. Na nizki temperaturi ga počasi stopimo, nato pa ga vmešamo v rumenjakovo zmes za biskvit za pistacijevo torto.
Primešamo stepene beljake. Mešamo ročno, s spatulo in delamo nežne, krožne gibe, da ohranimo čimveč zraka.
V drugi posodi zmešamo suhe sestavine: 240 g moke, 2 žlički pecilnega praška in 90 g mletih pistacij.
Mešanico suhih sestavin po žlicah dodajamo v prvo posodo – posodo z jajčno maso – in spet mešamo rahlo.
Pripravljeno zmes za pistacijev biskvit prelijemo v model za torte premera 24 cm, na dno katerega namestimo papir za peko. Biskvit pečemo približno 30 minut pri 165 °C v klasični pečici. Ko se nam zdi, da je biskvit pečen, preverimo z zobotrebcem: zapičimo ga v sredino biskvita in če so na njem sledi testa, s peko nadaljujemo še nekaj minut. Če pa je zobotrebec čist, pomeni, da je tudi v sredini dovolj pečen. Točen čas in temperaturo peke prilagodimo svoji pečici. Ko je biskvit pečen, pekač postavimo na pult, kjer ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se popolnoma ohladi.
Ohlajen biskvit prerežemo, da dobimo dva diska. Prvega položimo nazaj v očiščen model za torte, ki ga znotraj obložimo s papirjem za peko ali še bolje acetatno folijo. Biskvit prelijemo z 1 dl ovsenega napitka. Nato pripravimo prvo kremo: v skledo damo 500 g mascarpona in 200 g čokoladnega namaza. Vse skupaj premešamo z električnim mešalnikom.
Kremo nanesemo na biskvit in jo lepo enakomerno razmažemo.
Čez čokoladno kremo položimo drugi biskvit in tudi tega napojimo z 1 dl ovsenega napitka. Nato pripravimo drugo kremo, to je pistacijeva krema. V skledo spet damo 500 g mascarpona in mu dodamo 200 g pistacijevega namaza. Premešamo z mešalnikom, da dobimo enotno kremo. Razporedimo jo po biskvitu.
Dodamo le še zadnjo plast – čokoladni preliv s pistacijo. Tega pripravimo tako, da 210 g mlečne čokolade sesekljamo in jo stresemo v skledico.
V kozici segrejemo 70 g sladke smetane in jo prelijemo čez sesekljano čokolado. Pustimo stati eno minuto, nato pa z žlico premešamo, da dobimo enakomerno svetlečo rjavo zmes – čokoladni ganaš. Nanesemo jo na pistacijevo kremo in lepo poravnamo, da je nanos povsod čimbolj enakomeren.
Čisto na koncu zgornjo plast še okrasimo s pistacijevim namazom, ki bo lep barvni kontrast čokoladi. Najlažje bomo to storili tako, da kozarček z namazom postavimo v vročo vodo za približno 10 minut, da se namaz zmehča. Nato nekaj namaza zajamemo z žlico in z njim na čokoladni ganaš narišemo črtice ali dekoracijo po svojem okusu. Lahko dodamo tudi sesekljane pistacije.
Pistacijeva torta s čokolado naj se dobro ohladi v hladilniku, najbolje kar čez noč, sicer pa vsaj nekaj ur. Ko je dobro ohlajena, odstranimo model in folijo oz. papir za peko. Rob po potrebi lepo pogladimo, sicer pa sta kremi kar kompaktni in dobro držita obliko. Torto postrežemo, preostanek – če ga kaj bo – pa hranimo v hladilniku do nekaj dni. Dober tek!
Iz pistacij lahko pripravimo razne okusne sladke dobrote. Nekaj idej je zbranih tukaj: