Pistacijeva sladica s sladoledom in malinami
To sladico v kozačku sestavljajo kontrasti: v okusu, barvah in teksturi. Pistacije se skrivajo v nežnem biskvitu, v katerem najdemo koščke teh zelenih oreščkov, namaz iz njih pa v kremi. Zaradi pistacij sta obe omenjeni plasti zelenkaste barve, maline pa ravno nasprotne, rdečkaste barve. So tudi bolj kislekaste in zato osvežilna protiutež sladkobi celotne sladice. Aja, pa še nekaj: temperatura. 🙂 Maline so tople, v sladici pa se skriva še ledeno mrzel sladoled.
Pripomočki za pistacijevo sladico s sladoledom in malinami
- okrogel tortni model premera 26 cm ali pravokotni pekač velikosti približno 21 x 31 cm
- papir za peko
- električni mešalnik
Sestavine za pistacijevo sladico s sladoledom in malinami
Za 10 kozarčkov po 2 dl:
- 100 g pistacij
- 100 g masla
- 150 g sladkorja
- 2 jajci velikosti L
- 120 g bele pšenične moke tip 400
- 1 žlička (5 g) pecilnega praška
- 250 g malin
- 10 kepic limoninega ali vanilijevega sladoleda
- 4 dl sladke smetane
- 150 g pistacijevega namaza
Postopek za pistacijevo sladico s sladoledom in malinami
Najprej spečemo pistacijev biskvit. Za začetek pripravimo pistacije. Če kupimo neoluščene pistacije, si najprej vzamemo čas, da jih oluščimo. 90 g pistacij stresemo v sesekljalnik in jih zmeljemo. Lahko ostane še kakšen večji košček. Ostalih 10 g celih pistacij pa prihranimo za okrasitev.
Ko imamo pistacije pripravljene, klasično pečico vklopimo na 160 °C, da se bo med pripravo testa že segrela. V prvo posodo damo 2 beljaka in ju stepemo skupaj s 15 g oz. 2 žlicama sladkorja. V drugi posodi penasto umešamo 2 rumenjaka in 85 g oz. preostanek sladkorja.
V kozici stopimo 100 g masla in ga vlijemo k rumenjakovi zmesi ter ponovno premešamo z električnim mešalnikom.
V maso nato nežno vmešamo še sneg stepenih beljakov. Zdaj ne mešamo več z mešalnikom, pač pa s spatulo.
Mlete pistacije stresemo v tretjo posodo in dodamo še 120 g moke ter žličko pecilnega praška. Če so pistacije že soljene, mešanice ni potrebno soliti, če niso, pa dodamo ščepec soli. Vse skupaj premešamo.
Mešanico suhih sestavin po žlicah dodajamo k jajčni masi in z žlico ali spatulo mešamo res rahlo, s krožnimi gibi.
Pripravljeno maso vlijemo v pekač, lahko je okrogel (za torto) ali manjši pravokotni, oblika ni pomembna. Dodamo še papir za peko. Pistacijev biskvit pečemo približno 25 min, odvisno od velikosti pekača. Točen čas in temperaturo peke prilagodimo svoji pečici in pekaču, ko menimo, da je dovolj pečen, pa preverimo tako, da vanj na sredini zapičimo zobotrebec. Na njem ne sme ostati sledu testa, ampak mora biti čist, kar je znak, da je biskvit tudi v sredini dovolj pečen. Pekač postavimo na pult, kjer naj se ohladi.
Ko je biskvit ohlajen, se lotimo sestavljanja pistacijeve sladice s sladoledom in malinami. Biskvit nalomimo na koščke in jih razporedimo v 10 kozarčkov.
Čez koščke biskvita v vsak kozarček položimo za kepico vanilijevega ali limoninega sladoleda oz. tistega po našem okusu.
V kozico stresemo 250 g malin in jim dodamo 50 g sladkorja oz. po okusu. Pristavimo na štedilnik in na srednji temperaturi segrevamo, da se maline razpustijo, sladkor pa se stopi. Nekoliko jih ohladimo.
V posodo vlijemo 4 dl sladke smetane in jo stepemo z električnim mešalnikom. Primešamo ji 150 g pistacijevega namaza. Tokrat spet mešamo nežno, da v kremi ohranimo čimveč zraka.
Pistacijevo kremo nadevamo v kozarčke.
Čez prelijemo še tople maline in posujemo za ščep sesekljanih pistacij. Pistacijeva sladica s sladoledom in malinami je pripravljena, da jo ponudimo takoj. Dober tek!
Če iščete še druge recepte za sladice s pistacijami, poglej med te predloge:
Če pa imate raje sladice z malinami, vam bodo morda teknile te sladice: