Orehove kroglice s suhim sadjem
Prava poslastica, tudi veganska, so orehove kroglice s suhim sadjem. Njihova priprava je zelo enostavna, zato jih lahko pripravi prav vsakdo – okus pa božansko dober ob prepletanju okusa orehov s suhim sadjem.
Ker so narejene iz samih zdravih sestavin, polnih energije, jim lahko rečemo tudi energijske kroglice.
Pripomočki za orehove kroglice s suhim sadjem:
- sekljalnik ali blender
Sestavine za orehove kroglice:
Za 30 do 35 kroglic:
- 70 g orehov
- 100 g datljev
- 1 banana
- 70 g ovsenih kosmičev
- 70 g suhih marelic
- 1/2 žličke cimeta
Postopek za orehove kroglice:
Orehe nameljemo ali jih na drobno sesekljamo z nožem. Nato v sekljalniku ali blenderju zmeljemo ovsene kosmiče.
Kako na drobno bomo imeli zmleti / sesekljani ti dve sestavini, je odvisno od naših želja. Če imamo radi na ugriz enotno maso, potem vse dobro zmeljemo. Če pa radi ugriznemo še v kak malo večji košček oreha ali kosmičev, pa lahko sestavini tudi samo nasekljamo z nožem.
Orehe in kosmiče stresemo v posodo, kjer bomo mešali maso. Sedaj v blenderju ali sekljalniku zmeljemo skupaj datlje in suhe marelice.
Zmlete datlje in marelice dodamo orehom ter kosmičem. Kar z vilico zmečkamo banano s cimetom ter tudi to dodamo v posodo z ostalimi sestavinami.
Vse dobro premešamo.
Dobljeno maso pokrijemo s folijo za živila ali aluminijasto folijo ter damo v hladilnik vsaj za eno uro, lahko pa tudi preko noči – da se sestavine dobro prepojijo med seboj in okusi povežejo.
Z žličko zajemamo maso ter jo oblikujemo med dlanmi v kroglico. Nato lahko orehove kroglice s suhim sadjem povaljamo še v mletih orehih, ali pa kar brez tega odlagamo na servirni krožnik.
Orehove kroglice s suhim sadjem postrežemo dobro ohlajene dobesedno kadarkoli. Lahko so energijski zajtrk, malica, kot sladica po kosilu, ali pa majhna večerja.
Če nam suho sadje ni preveč všeč, lahko naredimo podobne kroglice tudi brez njega – orehovo bananine kroglice.
Če pa nam je všeč okus čokolade, pa bodo super ideja švedske čokoladne kroglice, ali rumove kroglice brez glutena.
Dober tek 🙂