Bučni mafini s pekan orehi
Buče so živilo, ki jih lahko pripravimo na slan ali sladek način. V tem receptu za mafine obogatijo to priljubljeno sladico s svojim okusom po jeseni, še dodatno pa naše brbončice razvaja cimet. Ker so mafini lepo zapečeni, imajo povrhu skorjico, v sredini pa so mehki. V vsakem grižljaju ugriznemo še v hrustljave pekan orehe. Ti mafini vsebujejo tudi manj belega sladkorja.
Pripomočki za bučne mafine s pekan orehi
- pekač za 12 mafinov s papirnatimi posodicami ali 12 silikonskih modelčkov
Sestavine za bučne mafine s pekan orehi
Za 12 mafinov:
- 180 g buče maslenke
- 1 banana (približno 100 g)
- 2 jajci (velikosti L)
- 125 g masla
- 20 g kokosovega sladkorja (lahko nadomestimo z običajnim belim)
- 30 g belega sladkorja
- 100 g bele moke tip 400
- 150 g polnozrnate pšenične ali pirine moke
- 1 žlička cimeta
- 2 žlički pecilnega praška iz vinskega kamna
- ščep soli
- 40 g pekan orehov (lahko jih nadomestimo z običajnimi orehi ali lešniki)
Postopek za bučne mafine s pekan orehi
Klasično pečico vklopimo na 170 °C. 180 g buče maslenke olupimo in narežemo na koščke. Dušimo jih toliko časa, da se zmehčajo, nato pa jih pretlačimo z vilicami.
Dodamo še zrelo banano, ki jo prav tako pretlačimo z vilicami.
Ubijemo 2 jajci in ju razžvrkljamo. Primešamo ju k bučni zmesi.
V skledo vsujemo 20 g kokosovega in 30 g belega sladkorja.
V kozico damo 125 g masla in ga na nizki temperaturi stopimo. Vlijemo ga v prvo posodo.
V drugo skledo natehtamo 100 g bele in 150 g polnozrnate moke, 1 žličko cimeta, ščep soli in 2 žlički pecilnega praška.
Vse suhe sestavine dobro premešamo in jih po žlicah dodajamo k bučni masi.
40 g pekan orehov na grobo nasekljamo in vmešamo še to sestavino.
V pekač za mafine položimo papirnate posodice za mafine, lahko pa namesto tega uporabimo silikonske modelčke. Vanje enakomerno razporedimo vso zmes za bučne mafine s pekan orehi. Pekač postavimo v klasično pečico, ogreto na 170 °C in jih pečemo približno 25 minut. Naredimo test z zobotrebcem, da preverimo, ali so pečeni in po potrebi čas in temperaturo peke prilagodimo svoji pečici.
Ko so bučni mafini s pekan orehi pečeni, jih pustimo, da se (vsaj malo) ohladijo, nato pa jih ponudimo. Zelo so okusni že sami, lahko pa zraven ponudimo še narezano hruško in jih po želji pokapamo z medom.
Poglejte še te recepte za mafine:
Bučo maslenko pa lahko uporabimo tudi za pripravo jabolčnega zavitka z bučo in makom ali preprostih bučnih piškotov.