Omamna jabolčna pita z vanilijevo kremo
Print Friendly, PDF & Email

Omamna jabolčna pita z vanilijevo kremo je čudovita sladica za vsak dan. Ker je enostavna za izdelavo, jo boste želeli pripraviti vedno, ko bote imeli nekaj odvečnih jabolk, kadar si boste zaželeli svežo in okusno pito ali med prazniki, saj nič ne pričara prazničnega vzdušja bolj, kot vonj po jabolkah, cimetu in vaniliji. Njen okus je resnično nekaj posebnega.

omamna-jabolcna-pita-z-vanilijevo-kremo (16)

Omamna jabolčna pita z vanilijevo kremo – potrebščine:

  • podlaga za valjanje
  • pekač za pito s snemljivim dnom (premer približno 28 cm)
  • žlica, vilice, nož
  • metlica za mešanje

Omamna jabolčna pita z vanilijevo kremo – sestavine:

  • 2 zavitka listnatega testa oziroma približno 350 g domačega listnatega testa
  • 500 g jabolčnega nadeva (recept zanj najdete tu)
  • 250 ml mleka
  • 250 ml sladke smetane
  • 3 žlice vanilijevega sladkorja
  • 1 zavitek praška za vanilijev puding
  • maslo za mazanje pekača
  • moka za valjanje
  • sladkor v prahu

Omamna jabolčna pita z vanilijevo kremo – priprava:

Pečico ogrejemo na 200°C. Pekač dobro namažemo z maslom.

Omamna jabolčna pita z vanilijevo kremo

Listnato testo tanko razvaljamo. S približno 2/3 razvaljanega testa obložimo dno in obod pekača ter ga obrežemo. Dno večkrat prebodemo z vilicami. Preostalo testo razrežemo na tanke rezine širine približno 1 cm.

Omamna jabolčna pita z vanilijevo kremo

Omamna jabolčna pita z vanilijevo kremo

Prašek za vanilijev puding zmešamo z vanilijevim sladkorjem in 50 ml mleka. To gladko razmešamo, da dobimo zmes brez grudic.

Omamna jabolčna pita z vanilijevo kremo

Omamna jabolčna pita z vanilijevo kremo

Ostalo mleko pristavimo in ko zavre, vanj vmešamo pudingovo mešanico. Med neprestanim mešanjem ponovno zavremo in kuhamo še kakšno minuto. Nato v puding primešamo hladno sladko smetano in dobro premešamo, da dobimo gladko kremo.

Omamna jabolčna pita z vanilijevo kremo

Omamna jabolčna pita z vanilijevo kremo

Omamna jabolčna pita z vanilijevo kremo

S kremo obložimo testeno dno ter jo poravnamo. Na kremo naložimo jabolčni puding.

Omamna jabolčna pita z vanilijevo kremo

Omamna jabolčna pita z vanilijevo kremo

Jabolčni puding obložimo s testenimi rezinami in jih zložimo v mrežo. Odvečno testo iz oboda in testenih trakov obrežemo tako, da dobimo lep rob.

pripravljena pita

Pripravljeno pito položimo v pečico in spečemo. Pita je pečena, ko se rob in testena mreža obarvajo zlato rjavo.

Omamna jabolčna pita z vanilijevo kremo

Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo ohladimo preden jo vzamemo oz pekača. Po želji jo posipamo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

omamna-jabolcna-pita-z-vanilijevo-kremo (15)

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor