Domače listnato testo
Print Friendly, PDF & Email

Slano ali sladko, polnjeno ali ne, vedno se prileže. Prigrizek, zajtrk, ob kavici ali čaju. Dobrote iz listnatega testa so vedno zelo okusne! Če pa so iz domačega listnatega testa, potem postanejo najokusnejše! 🙂

donace-listnato-testo

 Domače listnato testo – pripomočki:

  • valjar
  • prosojna folija
  • 2 srednje veliki skledi in ena manjša
  • majhen kozarček ali merica za žgane pijače (0,5 dl)
  • ravnilo ali meter
  • kuhinjska tehtnica

Domače listnato testo – sestavine:

  • 250 g moke (100 g in 150 g)
  • 260 g masla (170 g in 90 g)
  • 0,5 dl vode
  • ravna čajna žlička soli

Domače listnato testo – postopek:

Maslo vzamemo iz hladilnika in ga razdelimo na 170g in 90 g v dve ločeni posodi. Dokler je maslo še mrzlo, ga razrežemo na manjše kockice.

domace-listnato-testo-1

Nato odmerimo 100 g moke in jo dodamo k tistemu maslu, ki ga je več, torej k 170 g. Odmerimo še 150 g moke in jo dodamo k drugemu maslu, torej k 90 g masla. Priporočam dve različni posodi.

domace-listnato-testo-2

Z rokami, lahko tudi z mešalnikom, skupaj dobro zgnetemo najprej maso, ki ima več masla, da dobimo mehko, masleno maso. Nato enako naredimo z drugo maso, ki ima manj masla, le da ji dodamo še sol in pol dl vode. Dobro pregnetemo.

Odrežemo dva kosa prosojne folije, za mero uporabimo globino kuhinjskega pulta, ali pa cca 60 cm. Vsako maso posebej, zvrnemo na svoj kos folije in oblikujemo pravokotnika, velika cca 10×15 cm.

domace-listnato-testo-3

Masi zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik, za 15-20 minut. Da si boste lažje zapomnili, katera masa je katera, si tisto maso, ki je bolj maslena nekako označite. Najbolje je da nanjo, čez folijo, s prstom naredite vdolbinico.

Masi vzamemo iz hladilnika in na vrsti je prvo valjanje. Razvijemo ju iz folije. Maso, ki ima večji delež moke in manjši delež masla, kar na foliji počasi razvaljamo na cca 15×30 cm velik kos. Valjamo samo v navpični smeri, torej proti sebi in od sebe. Če se vam masa prijemlje na valjar, jo rahlo pomokajte. Nato masleno maso, položimo na polovico razvaljane mase in jo zavijemo vanjo, ter robove dobro stisnemo skupaj.

domace-listnato-testo-5

domace-listnato-testo-6

Zavojček obeh mas, počasi razvaljamo, pazimo da nam notranja masa ne uide ven. In spet, valjamo samo proti sebi in od sebe. Nato testo prepognemo na tretjine, od zgoraj navzdol in od spodaj navzgor.

domace-listnato-testo-11

domace-listnato-testo-12

Zasukamo za 90 stopinj in spet počasi valjamo, samo v eni smeri.

domace-listnato-testo-8   domace-listnato-testo-9

Postopek ponovimo še enkrat.

domace-listnato-testo-10
Postopek valjanja ponovimo.

Nato testo zavijemo v prosojno folijo, na kateri smo ga valjali in ga za 20 minut postavimo v hladilnik. Po 20ih minutah, ponovimo ves postopek, torej valjamo v samo eni smeri, prepogibamo na tretjine navzgor in navzdol, zasukamo za 90 stopinj in spet valjamo, ter ponovimo še 1x. Testo zopet postavimo v hladilnik, za 20 minut in nato ves postopek še enkrat, v tretje ponovimo. Testo na koncu samo dobro potlačimo z roko.

domace-listnato-testo-13
Testo potlačimo. Lahko mu zgladimo robove.

Torej smo vsega skupaj, testo valjali in prepogibali šestkrat, oz. trikrat po dvakrat. Testo naj, predenj ga uporabimo, v hladilniku počiva vsaj pol ure.

Iz testa lahko pečemo karkoli, kar bi pekli iz kupljenega listnatega testa. Rogljičke, ”štrudelj”, itn. Le da bo okusneje! 😀

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 34 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor