Mini jabolčne pite za nostalgične sladokusce
Ko pomisliš na jesen in praznike, te v nosnicah zagotovo požgečka tisti čarobni vonj po jabolkah, pomešanem s cimetom in vanilijo….mmmmm! Tako vzdušje zlahka pričarate tudi sami. Mini jabolčne pite za nostalgične sladokusce so prav to, kar v takem trenutku potrebujete. Vse kar za izdelavo potrebujete je le nekaj sestavin, malo časa, dobre volje in seveda…ljubezni. Vaši domači vam bodo za trud zelo hvaležni.
Mini jabolčne pite – potrebščine:
- podlaga za valjanje in valjar
- pekač za muffine
- nož
- okrogla modelčka (manjši v velikosti modelčka za muffin, ki ga uporabljamo, večji premera približno 10 cm)
- lupilnik, nož in rezalno desko
- večjo posodo za kuhanje s pokrovom
- kuhalnica
- ribežnik
- majhen kos peki papirja (v velikosti ribežnika)
- ožemalnik za limono
Mini jabolčne pite – sestavine:
- 2 zavitki svežega listnatega testa ali približno 350 g domačega listnatega testa
Za jabolčni nadev:
- 5 jabolk
- 1 limona (sok in lupinica)
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- 1 čajna žlička mletih klinčkov
- rjav sladkor (po okusu)
- 1 žlica vanilijevega sladkorja
- 1 žlica praška za vanilijev puding
- 1 dl 100% jabolčnega soka
Ostale sestavine:
- moka za razvaljanje
- sladkor v prahu
Mini jabolčne pite – priprava:
Za 12 kosov potrebujemo:
Pečico segrejemo na 200°C. Zavitka listnatega testa odpremo in razpotegnemo na pomokani podlagi. Z večjim modelčkom izrežemo 12 krogov, s katerimi obložimo modelčke za muffine. Testo mora segati do vrha modelčkov.
Jabolka olupimo, izrežemo peščišča in narežemo na drobne koščke ter jih stresemo v večjo posodo za kuhanje.
Limono dobro operemo ter lupinico naribamo.
Sok iztisnemo in ga skupaj z lupinico, cimetom in klinčki primešamo koščkom jabolk. Sladkamo po okusu.
Posodo z jabolki postavimo na ogenj in na šibkem ognju kuhamo približno pol ure, oziroma dokler jabolka nekoliko upadejo. Jabolka morajo biti še čvrsta. Nato jim primešamo 1,5 dl jabolčnega soka in na močnem ognju segrevamo do vretja.
Medtem prašek za puding zmešamo z vanilijevim sladkorjem in 05, dl jabolčnega soka. Nastati mora gladka mešanica, brez grudic. Ko jabolka s sokom zavrejo, jim primešamo pudingovo zmes, dobro premešamo in med stalnim mešanjem kuhamo še približno 2 minuti, oziroma toliko časa, da se zgosti (to bo trajalo nekaj minut).
Nadev nato odstavimo in nekoliko ohladimo. Z žlico jabolčni nadev napolnimo v modelčke, vendar le do 2/3.
Preostalo testo narežemo na tanke trakove, širine približno 5 mm, ter jih z manjšim okroglim modelčkom obrežemo v kroge. Nato trakove na podlagi med seboj prepletemo v mrežo in jo položimo na vrh jabolčnega polnila. Mrežo dobro stisnemo ob testeni obod. Vrhove mini pit lahko enostavno obložimo z vzporedno postavljenimi trakovi testa.
Ko testene mreže zlato porjavijo in pecivo prijetno zadiši, ga vzamemo iz pečice, nekoliko ohladimo in vzamemo iz modelčkov.
Mini jabolčne pite lahko postrežemo še tople, takrat bo testo bolj hrustljavo, vendar so tudi ohlajene odlične.
Dober tek!