Mini košarice s čokoladno kremo
Mini košarice s čokoladno kremo so slasten mali grižljaj – okusen in lep na pogled. Piškotno osnovo lahko preprosto naredimo sami in si prihranimo ne ravno poceni nakup polizdelkov. Čokoladna (ganaš oz. ganache) krema je s svojo mehko strukturo in bogatim okusom po mojem okusu ena najboljših. Dekoracij mini košaric pa je toliko, kolikor si jih lahko zamislimo; od zdrobljenih lešnikov in mandljev pa vse do indijskih oreščkov, pistacij, brusnic …
Mini košarice s čokoladno kremo – pripomočki:
- pekač za mini muffine
- modelček za piškote v obliki rože
- valjar
- 2 posodi
- deska za rezanje
- nož
- žlica
Mini košarice s čokoladno kremo – sestavine:
Za testo:
Za testo uporabimo katerokoli piškotno testo, ki se ne razleze preveč. Sama priporočam testo za maslene piškote. Naredimo lahko bodisi le polovično maso, bodisi porabimo preostalo maso za izdelavo piškotov.
Za testo lahko uporabimo različne vrste moke in njihove mešanice. V testo lahko po želji dodamo kakav, orehe, mak, ipd.
Za kremo:
- 150 g jedilne čokolade
- 120 ml sladke smetane
- 20 g masla
- 1 žlica ruma ali konjaka
Za okrasitev:
Mini košarice s čokoladno kremo okrasimo po želji. Tu je le nekaj predlogov:
- zdrobljeni lešniki ali mandlji
- na koščke narezane suhe marelice
- čokoladne mrvice
- indijski oreščki
- pistacija
- nasekljana bela čokolada
- …
Mini košarice s čokoladno kremo – postopek:
Najprej naredimo košarice. Testo zamesimo po navodilih iz zgoraj navedenega recepta. Damo ga za nekaj ur v hladilnik. Pekač za mini muffine dobro namastimo in pomokamo.
Nato pečico segrejemo na 200°C. Testo pregnetemo, ga razvaljamo in iz njega izrežemo rožice, ki jih polagamo na pekač.
Rožice pečemo na 200°C približno 10 do 12 minut. Počakamo, da se ohladijo in jih nato vzamemo iz pekača.
Lotimo se priprave čokoladne kreme. Čokolado sesekljamo na majhne koščke.
Sladko smetano segrejemo, vendar ta ne sme zavreti. Z vročo smetano prelijemo čokoladne koščke in vse skupaj mešamo, dokler se vsi koščki čokolade ne stopijo.
V kremo dodamo še maslo in rum oz. konjak in mešamo, dokler se maslo ne stopi. Krema je pripravljena. S čajno žličko ali s pomočjo plastične vrečke jo nadevamo v košarice. Košarice okrasimo, še preden se krema ohladi.
Mini košarice s čokoladno kremo serviramo, ko se krema ohladi.
Prijetno ustvarjanje in sladkanje!