Mehki piškoti brez moke z naravnim arašidovim maslom
Sem ena izmed tistih oseb, ki obožujejo arašidovo maslo in ga brez problema ‘jedo na žlico’ skozi dan. Predstavljajte si moje veselje, ko sem v dar dobila 1kg pakiranje naravnega arašidovega masla. V trenutku, ko sem iz predala potegnila žlico, pa sem zagledala neodobravajoč pogled partnerja. Priznam, da sem se za kratek hip zamislila … In že kmalu je nastal recept za zdrave mehke piškote brez moke z naravnim arašidovim maslom, ob katerih lahko oba uživava brez občutka krivde.
Piškoti brez moke z naravnim arašidovim maslom – pripomočki:
- pekač v velikosti pečice
- alu folija/peki papir
Piškoti brez moke z naravnim arašidovim maslom – sestavine
Za 8 piškotov:
- 2 jajci
- 100 g ksilitola (ali drugega sladila, npr. kokosov sladkor)
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 2 čajni žlički cimeta v prahu
- ščepec soli
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
- 350 g naravnega arašidovega masla (ali celo več, prepuščam vašemu okusu)
- 250 g ovsenih kosmičev
- 100 g temne čokolade (po želji)
Mehki piškoti brez moke z naravnim arašidovim maslom – postopek:
Prižgite pečico na 180 °C (navadna peka, brez ventilacije).
V plastični posodi z vilico zmešajte 2 jajci.
Dodajte sladilo, sol, sodo bikarbono in cimet ter na roko mešajte dokler masa ne postane gladka.
Odprite svoje naravno arašidovo maslo in ga z žlico najprej premešajte, da se maščoba, ki stoji na vrhu zmeša z maslom.
Nato ga dobro vmešajte v maso v posodi, ter pokapajte z vaniljo.
V maso stresite ovsene kosmiče in čokolado, ki ste jo prej zdrobili na koščke ter zelo dobro premešajte. Če se vam masa zdi pretekoča, dodajte se malo ovsenih kosmičev.
Zmočite si roke, iz posode vzemite malo mase in oblikujte kroglice. Od velikosti le-teh je odvisno koliko piškotov boste spekli. Jaz sem po navadi kar radodarna z maso (cca. 4 cm premera). Kroglice postavite na pekač, ki ste ga prej obložili s peki papirjem ali alu folijo.
Uporabite prste, da kroglice malo sploščite.
Postavite v pečico in pecite okoli 10 minut. Ne skrbite, ko boste piškote vzeli ven iz pečice, bodo se vedno zelo mehki in to je vse lepo in prav, saj se bodo strdili, ko bodo nekaj časa stali na pultu kuhinje (če jih ne boste že prej pojedli). Zelo dobro zdržijo tudi v hladilniku in celo zamrzovalniku.