Žrebičji golaž
Print Friendly, PDF & Email

Konjsko oz. mlado žrebičje meso vsebuje zelo malo maščob in je zelo zdravo. Poleg tega ima tudi veliko železa in beljakovin ter vsebuje zelo kakovostne proteine. Tako bomo danes jedli slasten in res zdrav, domač žrebičji golaž, narejen na veliko čebule.

Pripomočki za žrebičji golaž:

  • palični mešalnik

Sestavine za žrebičji golaž:

Za 8 oseb:

  • 1200 g žrebičjega mesa (bočnika)
  • 1200 g čebule
  • 6 strokov česna
  • 4 lovorjevi listi
  • 30 g mlete sladke paprike
  • 40 g zgoščene paradižnikove mezge ali koncentrata
  • majaron
  • timijan
  • kumina
  • muškatni orešček
  • poper
  • sol
  • 1 dl rdečega vina
  • 1 limona
  • 1 liter vode
  • 1 dl olja

Postopek za žrebičji golaž:

Kuhanje žrebičjega golaža začnemo z lupljenjem po teži enake količine čebule, kot imamo mesa. Prav tako si pripravimo še vse začimbe.

Čebulo in česen na drobno sesekljamo, stresemo v posodo kjer bomo kuhali golaž, dodamo olje, 1 dl vode, posolimo ter ju razpustimo na mali temperaturi. Razpustimo pomeni, da vsaj 30 minut na maščobi in s pomočjo soli ter malo vode popolnoma zmehčamo čebulo s česnom.

Med tem narežemo žrebičje meso na srednje velike kocke – približno 2 do 3 cm. Ko je čebula zmehčana, ji dodamo meso ter vse začimbe (mleto papriko, paradižnikovo mezgo oz. koncentrat, rdečo mleto papriko, majaron, timijan, kumino, muskatni orešček, poper in lovorjeve liste) in zalijemo z vročo vodo. Pazimo, da ne solimo še enkrat, saj smo solili že prej čebulo.

Ob občasnem mešanju kuhamo žrebičji golaž na manjši temperaturi približno 2 uri. Čas kuhanja je odvisen od dela mesa, ki smo ga uporabili in od starosti žrebeta.

Po približno dveh urah počasnega vretja golažu dodamo 1 dl rdečega vina ter sok ene limone. Žrebičje meso ima namreč bolj sladkasti okus od govejega. Zato s kislino (vino in limonin sok) rahlo izničimo to sladkobo.

Če želimo lahko z zajemalko odstranimo meso ter lovorjeve liste in s paličnim mešalnikom popolnoma zmeljemo čebulo, brez problema pa ta korak tudi izpustimo, saj je čebula popolnoma razmehčana. Golaž pokuhamo še 10 minut in odstavimo iz kuhalne plošče. Postrežemo s kuhano ali popečeno polento , raznimi testeninami, njoki ter kozarcem dobrega rdečega vina.

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor