Makroni
Print Friendly, PDF & Email

Makroni so zelo okusni francoski piškotki. Okoli tanka lupinica, navznoter pa neverjetno sočna in okusna sredica. Kar težko jih je opisati, kako zelo dobri so. Tisti, ki so jih že kdaj poskusili, dobro vedo, kako zelo očarljivi so za naše brbočnice. Poskusite! 😀

makroni-14

Makroni – pripomočki:

  • električni mešalnik
  • skleda
  • kuhinjska pečica
  • kuhinjska tehtnica
  • nizek pekač 2x
  • silikonska lopatica
  • večje cedilo
  • skledica 2x
  • vrečka za brizganje z okroglim nastavkom
  • papir za peko
  • žlička
  • kuhinjska vrečka za enkratno uporabo

Makroni – sestavine:

  • 4 beljaki
  • 40 g kristalnega sladkorja
  • 270 g sladkorja v prahu
  • 150 g fino mletih mandljev
  • barva za živila (po želji)

Potrebovali bomo še polnilo oz. nadev. Uporabite lahko poljuben sladek namaz, marmelado, nutelo, katerokoli kremo, tudi tista iz vrečke (instant), se zelo dobro obnese.

Sestavine za moj nadev za makrone, pa grejo takole:

  • dobra žlica mascarpone sira
  • žlička ali dve kakava v prahu
  • žlica sladkorja v prahu
  • žlica mleka
  • 2 – 3 žlice ruma, ali poljubnega likerja

Makroni – postopek:

Beljake denemo v skledo, dodamo jim kristalni sladkor, ter jih stepemo v čimbolj čvrst sneg.

makroni

makroni-1

V skledico skupaj odmerimo fino mlete mandlje in sladkor v prahu.

makroni-2

Čez skledo, v kateri so beljaki, prislonimo cedilo, ter mandlje s sladkorjem v prahu, presejemo v skledo. Ostanek večjih mandljev, ki so ostali na cedilu, uporabimo kako drugače ali pa jih zavržemo.

makroni-3

Vzamemo silikonsko lopatico, ter pričnemo z obračanjem mase v skledi. Ne mešamo.

makroni-4

Maso obračamo dokler ni enotna, oz. dokler ne izginejo vse grudice. Masa pa tudi ne sme postati preveč tekoča, kar se nam hitro lahko pripeti. Če želite, da so makroni barvni, v maso dodajte barvo za živila, predenj bo le-ta do konca zmešana.

makroni-5

Maso nato polnimo v vrečko za brizganje, z okroglim nastavkom. Pekač obložimo s papirjem za peko, ter nanj brizgamo okrogle kupčke. Najlažje boste to storili tako da, boste vrečko držali navpično in samo počasi stisnili, tako bodo makroni najbolj enakomerno okrogli. Makrone brizgamo vsaj 1,5 cm, enega od drugega, ker se nam bodo drugače sprijeli. Delamo jih poljubnih velikosti, priporočam premer cca. 3 cm.

makroni-6

makroni-7

Ko smo nabrizgali celoten pekač, ga dvignemo od pulta za cca. 30 cm in spustimo, da pekač plosko in ravno udari ob pult oz. našo delovno površino, to ponovimo 5 krat. Tako bomo iz makronov izbili odvečen zrak in se nam bo tako ob peki tvorila, za te piškotke značilna “noga”. Mase je navadno dovolj za 2 pekača. Ko smo napolnili in zbili oba pekača, makrone pustimo na zraku, da se jim po vrhu ustvari skorjica. To preverimo tako da, jih rahlo potipamo in ko se nam več ne sprimejo na prste, so pripravljeni za peko. Čas sušenja je odvisen od tega, koliko vlage imate v prostoru, včasih to lahko traja pol ure, drugič pa uro in 30 minut, ali več. Ko je njihova povrhnjica suha, oz. se več ne sprijemlje na prste, pečico prižgemo in jo nastavimo na 130 °C (ventilacija), ko se pečica segreje, jih pečemo 30 – 35 minut. Čas peče je odvisen tudi od vaše pečice. Pečeni so takrat, ko se lepo odlepijo iz papirja za peko. Če jih boste poskusili odlepiti in bo spodnja plast ostala na papirju za peko, jih vrnete v pečico in jih pečete še vsaj 5 minut. Če boste opazili, da se jim bo med peko začela tvoriti značilna “noga” (napihnjen spodnji del), se lahko začnete veseliti, ker to pomeni, da so vam uspeli. 😀

makroni-10
“Noga” na spodnjem delu polovičke makrona.

Makrone polnimo s poljubnim nadevom ali kremo. Lahko pa v skledici skupaj, z žličko dobro zmešate mascarpone sir, kakav, sladkor v prahu, mleko in rum oz. liker. Polnite jih lahko tako, da eno polovičko namažete s pomočjo žličke, ali pa nadev napolnite v kuhinjsko vrečko, ki ga nabrizgate na eno polovičko, ter čez postavite drugo polovičko.

makroni-9

makroni-11

makroni-12

Najboljši bodo drugi dan, ko se bo notranjost prepojila z nadevom. Nadev naj bo bolj moker oz. sočen, da bo lažje prepojil piškotni del. Če vam makroni ne bodo uspeli prvič, nikar ne obupajte, bodo naslednjič zagotovo tisti pravi z “nogo”. 😉 Včasih jim rečem loterijski piškoti, ker se zgodi, da tudi, če smo čisto vse naredili prav, se nam značilna “noga” ne bo ustvarila, ali pa bo komaj vidna. Spet drugič, bodo uspeli super! 🙂 Pa srečno!

 

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor