Orehovi štruklji
Print Friendly, PDF & Email

Orehovi štruklji so tradicionalna sladica pripravljena iz kvašenega testa in orehovega nadeva. V bistvu imajo veliko sorodnega z orehovo potico, le da je slednja pečena, štruklji pa kuhani. Po tem receptu pripravljeni štruklji bodo puhasti, zračni in pregrešno dobri.

Orehovi štruklji

Orehovi štruklji – pripomočki:

  • mikser
  • večja podlaga za valjanje in valjar
  • kuhinjske krpe
  • vrvica za vezanje

Orehovi štruklji – sestavine:

Za testo potrebujemo:

  • 400 g gladke bele moke + nekaj malega moke za valjanje
  • 80 g masla
  • 60 g sladkorja
  • 4 rumenjake
  • 40 g kvasa (1 kocka kvasa za sladko testo)
  • 6 g soli
  • 2 -3 dl mleka
  • naribana lupinica 1 pomaranče

Za nadev potrebujemo:

  • 100 g masla
  • 2 rumenjaka
  • 6 beljakov
  • 250 g mletih orehov
  • 25 g krušnih drobtin
  • malo ruma
  • 20 g vanilijevega sladkorja
  • naribana lupinica 1 limone
  • 1 žlička mletega cimeta

 Orehovi štruklji – priprava:

Moko presejemo v večjo globoko posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Kvasu dodamo žlico sladkorja in prilijemo malo mlačnega mleka (približno 1 dl), z vilico premešamo, da se kvas raztopi in pustimo, da prične kvas vzhajati.

V manjšo skledo damo rumenjake in nanje najprej damo sol in jih s kuhinjsko metlico dobro premešamo.

Maslo raztopimo in ga prilijemo slanim rumenjakom, dodamo sladkor, pomarančno lupinico in približno 1,5 dl mleka. Vse sestavine z metlico dobro premešamo. Mešamo tako dolgo, da se sladkor povsem raztopi.

Ko začne kvas vzhajati pričnemo mesiti testo.

Orehovi štruklji

Najbolje je, če za ta namen uporabimo mikser z nastavki za gnetenje, saj bo le tako testo postalo tako, kot mora biti – puhasto in zračno. Med mešanjem počasi prilijemo jajčno zmes, počakamo, da se testo nekoliko zgnete, šele nato po potrebi dodamo še malo mleka.

Zamesimo gladko in srednje mehko testo, ki se na otip ne sme prijemati na prste. Videti mora biti gladko in bleščeče.

Orehovi štruklji

Zamešano testo stresemo v veliko pomokano skledo, testo še malo pomokamo in pokrijemo s prtičem ter pustimo vzhajati na toplem. Testo pustimo vzhajati toliko časa, da se njegova količina podvoji.

Za nadev iz vseh beljakov in polovice sladkorja stepemo trd sneg.

Orehovi štruklji

Rumenjake z zmehčanim maslom, preostalim sladkorjem in vanilijevim sladkorjem stepemo v penasto zmes. Nato z mikserjem primešamo še približno 100 g orehov.

Nato s kuhinjsko metlico primešamo limonino lupinico, malo ruma, drobtine in sneg iz beljakov. Na koncu umešamo še 100 g orehov in cimet.

Vzhajano testo tanko razvaljamo, namažemo z nadevom in potresemo z orehi, ki jih nismo vmešali v nadev. Štrukelj  tesno zvijemo.

Kuhinjsko krpo dobro pomokamo, štrukelj položimo nanjo in ga zavijemo. Krpo zavijemo zelo rahlo, da bo imel štrukelj dovolj prostora vzhajati. Konce zvežemo s kuhinjsko vrvico, položimo ga v skledo, ki je tako velika, kot posoda v kateri ga bomo kuhali in pustimo nekaj časa vzhajati.

Medtem v večji posodi zavremo vodo, ko le-ta zavre jo nekoliko osolimo in vanjo položimo vzhajan štrukelj. Štrukelj kuhamo približno 25 – 30 min. Kuhan štrukelj vzamemo iz kropa, ga odvijemo iz krpe, razrežemo in postrežemo.

Po želji pripravimo zabelo, in sicer tako, da na maslu prepražimo nekaj drobtin. Z maslenimi drobtinami pokapamo rezine štruklja, ki najbolj teknejo, ko so še tople.

Orehovi štruklji

Dober tek!

Nasveti
Raje kot en velik štrukelj pripravimo več manjših. Tako bo štrukelj prej kuhan, pa še lažje je, če sladice ne pripravljamo za veliko družbo. Pripravljene, vendar ne kuhane štruklje lahko tudi zamrznemo. Zmrznjen štrukej skuhamo enako kot svežega, le čas kuhanja podaljšajmo za približno 5 – 10 min (odvisno od velikosti).
Ocena:
Skupaj: 31 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor