Skutini štruklji z brusnicami
Print Friendly, PDF & Email

Skutini štruklji so čudovita topla sladica, ki se še posebno prileže v hladnih dneh. Skuta doda sladici pridih svežine, posušene brusnice pa tisto nekaj posebnega, kar pri tradicionalnih sladicah navadno pogrešamo – aromo popolnosti.

Skutini štruklji z brusnicami

Skutini štruklji z brusnicami – potrebščine:

  • kuhinjska tehtnica
  • večja skleda
  • nekaj manjših posodic
  • vilice, žlica
  • kuhinjska metlica
  • mikser
  • večja podlaga za valjanje in valjar
  • kuhinjske krpe
  • vrvica za vezanje
  • večja posoda za kuhanje

Skutini štruklji z brusnicami – sestavine:

Za testo potrebujemo:

  • 400 g gladke bele moke
  • 80 g masla
  • 60 g sladkorja
  • 4 rumenjake
  • 40 g kvasa (1 kocka kvasa za sladko testo)
  • 6 g soli
  • 2 -3 dl mleka
  • naribana lupinica 1 pomaranče

Za nadev potrebujemo:

  • 400 g skute s smetano z okusom vanilije (znamka Pilos)
  • 6 beljakov
  • 2 zavitka vanilijevega pudinga
  • 50 g krušnih drobtin
  • malo ruma
  • 20 g sladkorja
  • 20 g vanilijevega sladkorja
  • sredica 1 vanilijevega stroka
  • 100 g posušenih brusnic

Za valjanje potrebujemo:

  • moko

Za kuhanje potrebujemo:

  • vrelo vodo

Skutini štruklji z brusnicami – priprava:

Najprej v manjši skledici v rumu namočimo posušene brusnice.

Moko presejemo v večjo globoko posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Kvasu dodamo žlico sladkorja in prilijemo malo mlačnega mleka (približno 1 dl), z vilico premešamo, da se kvas raztopi in pustimo, da prične kvas vzhajati.

Skutini štruklji z brusnicami Skutini štruklji z brusnicami Skutini štruklji z brusnicami

V manjšo skledo damo rumenjake in nanje najprej damo sol in jih s kuhinjsko metlico dobro premešamo.

Skutini štruklji z brusnicami Skutini štruklji z brusnicami

Maslo raztopimo in ga prilijemo slanim rumenjakom, dodamo sladkor, pomarančno lupinico in približno 1,5 dl mleka. Vse sestavine z metlico dobro premešamo. Mešamo tako dolgo, da se sladkor povsem raztopi.

Skutini štruklji z brusnicami

Ko začne kvas vzhajati pričnemo mesiti testo.

Najbolje je, če za ta namen uporabimo mikser z nastavki za gnetenje, saj bo le tako testo postalo tako, kot mora biti – puhasto in zračno. Med mešanjem počasi prilijemo jajčno zmes, počakamo, da se testo nekoliko zgnete, šele nato po potrebi dodamo še malo mleka.

Skutini štruklji z brusnicami

Zamesimo gladko in srednje mehko testo, ki se na otip ne sme prijemati na prste. Videtiaj zmešamo  mora biti gladko in bleščeče.

Skutini štruklji z brusnicami

Skutini štruklji z brusnicami

Zamešano testo stresemo v veliko pomokano skledo, testo še malo pomokamo in pokrijemo s prtičem ter pustimo vzhajati na toplem. Testo pustimo vzhajati toliko časa, da se njegova količina podvoji.

Skutini štruklji z brusnicami

Brusnice odcedimo. Za nadev iz vseh beljakov in polovice sladkorja stepemo trd sneg.

Posebaj s kuhinjsko metlico gladko zmešamo skuto, prašek za puding, sredico vanilijevega stroka, preostali sladkor in rum. Nazadnje nežno vmešamo še drobtine in sneg.

Skutini štruklji z brusnicami Skutini štruklji z brusnicami Skutini štruklji z brusnicami Skutini štruklji z brusnicami

Vzhajano testo tanko razvaljamo, namažemo z nadevom in potresemo z odcejenimi brusnicami. Štrukelj  tesno zvijemo.

Skutini štruklji z brusnicami Skutini štruklji z brusnicami Skutini štruklji z brusnicami

Kuhinjsko krpo dobro pomokamo, štrukelj položimo nanjo in ga zavijemo. Krpo zavijemo zelo rahlo, da bo imel štrukelj dovolj prostora vzhajati. Konce zvežemo s kuhinjsko vrvico, položimo ga v skledo, ki je približno tako velika, kot posoda v kateri ga bomo kuhali in pustimo nekaj časa vzhajati.

Skutini štruklji z brusnicami

Medtem v večji posodi zavremo vodo. Ko le-ta zavre jo nekoliko osolimo in vanjo položimo vzhajan štrukelj. Štrukelj kuhamo približno 25 – 30 min. Kuhan štrukelj vzamemo iz kropa, ga odvijemo iz krpe, razrežemo in postrežemo.

Skutini štruklji z brusnicami Skutini štruklji z brusnicami Skutini štruklji z brusnicami

Po želji pripravimo zabelo, in sicer tako, da na maslu prepražimo nekaj drobtin. Z maslenimi drobtinami pokapamo rezine štruklja, ki najbolj teknejo, ko so še tople.

Skutini štruklji z brusnicami

Dober tek!

Nasveti
Raje kot en velik štrukelj pripravimo več manjših. Tako bodo štruklij prej kuhani, pa še bolj priročno je, če sladice ne pripravljamo za veliko družbo. Pripravljene, vendar ne kuhane štruklje lahko tudi zamrznemo. Zmrznjen štrukej skuhamo enako kot svežega, le čas kuhanja podaljšajmo za približno 5 – 10 min (odvisno od velikosti).

 

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor