Skutini štruklji z brusnicami
Skutini štruklji so čudovita topla sladica, ki se še posebno prileže v hladnih dneh. Skuta doda sladici pridih svežine, posušene brusnice pa tisto nekaj posebnega, kar pri tradicionalnih sladicah navadno pogrešamo – aromo popolnosti.
Skutini štruklji z brusnicami – potrebščine:
- kuhinjska tehtnica
- večja skleda
- nekaj manjših posodic
- vilice, žlica
- kuhinjska metlica
- mikser
- večja podlaga za valjanje in valjar
- kuhinjske krpe
- vrvica za vezanje
- večja posoda za kuhanje
Skutini štruklji z brusnicami – sestavine:
Za testo potrebujemo:
- 400 g gladke bele moke
- 80 g masla
- 60 g sladkorja
- 4 rumenjake
- 40 g kvasa (1 kocka kvasa za sladko testo)
- 6 g soli
- 2 -3 dl mleka
- naribana lupinica 1 pomaranče
Za nadev potrebujemo:
- 400 g skute s smetano z okusom vanilije (znamka Pilos)
- 6 beljakov
- 2 zavitka vanilijevega pudinga
- 50 g krušnih drobtin
- malo ruma
- 20 g sladkorja
- 20 g vanilijevega sladkorja
- sredica 1 vanilijevega stroka
- 100 g posušenih brusnic
Za valjanje potrebujemo:
- moko
Za kuhanje potrebujemo:
- vrelo vodo
Skutini štruklji z brusnicami – priprava:
Najprej v manjši skledici v rumu namočimo posušene brusnice.
Moko presejemo v večjo globoko posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Kvasu dodamo žlico sladkorja in prilijemo malo mlačnega mleka (približno 1 dl), z vilico premešamo, da se kvas raztopi in pustimo, da prične kvas vzhajati.
V manjšo skledo damo rumenjake in nanje najprej damo sol in jih s kuhinjsko metlico dobro premešamo.
Maslo raztopimo in ga prilijemo slanim rumenjakom, dodamo sladkor, pomarančno lupinico in približno 1,5 dl mleka. Vse sestavine z metlico dobro premešamo. Mešamo tako dolgo, da se sladkor povsem raztopi.
Ko začne kvas vzhajati pričnemo mesiti testo.
Najbolje je, če za ta namen uporabimo mikser z nastavki za gnetenje, saj bo le tako testo postalo tako, kot mora biti – puhasto in zračno. Med mešanjem počasi prilijemo jajčno zmes, počakamo, da se testo nekoliko zgnete, šele nato po potrebi dodamo še malo mleka.
Zamesimo gladko in srednje mehko testo, ki se na otip ne sme prijemati na prste. Videtiaj zmešamo mora biti gladko in bleščeče.
Zamešano testo stresemo v veliko pomokano skledo, testo še malo pomokamo in pokrijemo s prtičem ter pustimo vzhajati na toplem. Testo pustimo vzhajati toliko časa, da se njegova količina podvoji.
Brusnice odcedimo. Za nadev iz vseh beljakov in polovice sladkorja stepemo trd sneg.
Posebaj s kuhinjsko metlico gladko zmešamo skuto, prašek za puding, sredico vanilijevega stroka, preostali sladkor in rum. Nazadnje nežno vmešamo še drobtine in sneg.
Vzhajano testo tanko razvaljamo, namažemo z nadevom in potresemo z odcejenimi brusnicami. Štrukelj tesno zvijemo.
Kuhinjsko krpo dobro pomokamo, štrukelj položimo nanjo in ga zavijemo. Krpo zavijemo zelo rahlo, da bo imel štrukelj dovolj prostora vzhajati. Konce zvežemo s kuhinjsko vrvico, položimo ga v skledo, ki je približno tako velika, kot posoda v kateri ga bomo kuhali in pustimo nekaj časa vzhajati.
Medtem v večji posodi zavremo vodo. Ko le-ta zavre jo nekoliko osolimo in vanjo položimo vzhajan štrukelj. Štrukelj kuhamo približno 25 – 30 min. Kuhan štrukelj vzamemo iz kropa, ga odvijemo iz krpe, razrežemo in postrežemo.
Po želji pripravimo zabelo, in sicer tako, da na maslu prepražimo nekaj drobtin. Z maslenimi drobtinami pokapamo rezine štruklja, ki najbolj teknejo, ko so še tople.
Dober tek!