Limonini piškoti
Print Friendly, PDF & Email

Limonine piškote po spodnjem receptu najbolje opišejo naslednje besede: so hitro in enostavno pripravljeni, so hrustljavo krhki in seveda, z nežnim okusom po limonah. A, če vam okus limone ni najbolj všeč, vseeno berite dalje, saj jo lahko povsem izpustite (dodajte npr. vaniljo in piškoti bodo še vedno odlični) ali pa uporabite npr. pomarančo. 🙂 Pa si kar poglejmo recept.

Pripomočki za pripravo limoninih piškotov

  • skleda za pripravo mase
  • kuhinjska tehtnica
  • kozica
  • električni mešalnik
  • ožemalnik citrusov
  • kuhinjsko strgalo
  • žlica
  • štedilnik
  • vilica
  • papir za peko
  • pekač v velikosti pečice
  • pečica
  • hladilnik

Sestavine za limonine piškote

Za okoli 50 limoninih piškotov:

  • 340 g gladke bele moke (tip 500)
  • 2 žlici sveže iztisnjenega limoninega soka
  • 2 žlici nastrgane lupinice bio limone
  • 1/2 čajne žličke sodebikarbone
  • 230 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
  • 1 jajce (velikost L)

Priprava limoninih piškotov

Maslo odmerimo v kozico in ga na štedilniku počasi stopimo. Moko odmerimo in ji dodamo sodobikarbono, ki jo vmešamo v moko. Pripravimo si tudi ostale sestavine. Nastrgamo limonino lupinico (za 2 žlici limonine lupinice potrebujemo približno 3 limone) in pazimo, da ne nastrgamo belega dela, saj bi le-ta pogrenil okus. Eno limono prerežemo na pol in iztisnemo njen sok. Potrebujemo 2 žlici limoninega soka kar je približno sok polovice limone.

Po tem, ko je maslo stopljeno, ga odstavimo s štedilnika. V skledo odmerimo sladkor, vaniljev sladkor, prilijemo maslo in dodamo jajce. Vse skupaj z mešalnikom penasto vmešamo (pri najvišji hitrosti mešamo približno minuto).

Sedaj dodamo še limonin sok in naribano limonino lupinico. Premešamo in nato med mešanjem postopoma dodajamo moko.

Ideja
Tisti, ki si okusa po limoni ne želite, lahko limono povsem izpustite. Namesto limoninega soka lahko npr.uporabite vaniljev ekstrakt. Lupinico pa povsem izpustite in je ne nadomestite z ničemer. Lahko pa naredite pomarančno različico teh piškotov.

Dobili boste maso za limonine piškote, ki je nekoliko bolj redka. Tako je prav. Za 1 uro (lahko tudi dlje; lahko celo preko noči) jo postavimo v hladilnik.

Po 1 uri (ali dlje), ko je testo počivalo v hladilniku (in se tudi nekoliko strdilo), vklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacijska pečica, klasično nastavite za 10-20 °C več) in si pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko.

S čistimi rokami zajemamo maso za limonine piškote in med dlanmi oblikujemo približno 2 cm velike kroglice, ki jih polagamo na pekač obložen s papirjem za peko. Med posameznimi kroglicami pustimo malo prostora (približno 2 centimetra), saj se bodo piškoti med peko malo razlezli in narasli.

Po tem, ko imamo poln pekač (mase zadostuje za dva polna pekača), vzamemo vilico in z njo nekoliko potlačimo vsako posamezno kroglico in  oblikujemo vzorec. Vilice najprej odtisnemo iz ene strani, nato še z nasprotne. Tako, da naredimo ”križ kraž” vzorček, kot prikazuje spodnja fotografija. Vzorček lahko oblikujete tudi drugače. Piškote lahko, če želite samo malo potlačite s prstom.

Pekač z limoninimi piškoti potisnemo v ogreto pečico in jih pečemo 13-15 minut (čas peke je odvisen od moči vaše pečice in velikosti piškotov). Moji so se pekli 14 minut. Pečeni so, ko so robovi lepo zlato-rjavo zapečeni.

Pečene piškote pustimo na pekaču, da se ohladijo, nato pa jih že lahko postrežemo.

Če bomo piškote shranili v posodi, ki dobro tesni, bodo počakali kar nekaj tednov. Pa tudi sicer lepo počakajo (npr. v piškotni skledi).
In, po mojih izkušnjah, so naslednji dan še okusnejši kot prvi dan.

Želim vam prijetno sladkanje z limoninimi piškoti, morda ob skodelici kave ali čaja, ali pa kar tako.

Ljubitelje domačih piškotov pa vabim, da poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.6]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor