Domača čokolada
Zelo enostavno in hitro si lahko doma pričaramo pravo domačo čokolado, seveda ob predpostavki, da uporabimo kakovostne sestavine. Pri pripravi domače čokolade je dobrodošlo to, da si lahko količino sladkorja prilagajamo, ravno tako lahko spreminjamo razmerje med mlekom v prahu in kakavom v prahu. Odvisno od tega ali želimo čokolado bolj mlečno, ali bolj temno. Le paziti moramo, da ob predpostavki, da zmanjšamo količino kakava za 10 g, za enako količino povečamo mleko v prahu. Pri pripravi domače čokolade sem uporabila bio kakavovo maslo in bio kakav v prahu.
Pripomočki za pripravo domače čokolade
- manjša kozica
- steklena skleda
- metlice
- modeli za oblikovanje čokolade
Sestavine za pripravo domače čokolade
za dve 100 g tablici
- 80 g kakavovega masla
- 40 g mleka v prahu
- 70 g sladkorja v prahu
- 20 g kakava v prahu
Postopek priprave domače čokolade
Postopek priprave domače čokolade pričnemo tako, da na kuhinjsko ploščo postavimo kozico z vodo, nanjo položimo stekleno skledo. Tako si pripravimo vodno kopel. Vse sestavine bomo topili in mešali na vodni kopeli.
Najprej stresemo v skledo kakavovo maslo in ga pripeljemo do tekočega stanja.
Dodamo mleko v prahu in premešamo, nato še sladkor v prahu in dobro premešamo. Jaz sem v tej fazi uporabila sladkor v kristalih, vendar je potrebno potem veliko časa, da se raztopi. Uporabiti je treba sladkor v prahu! Tako se izognemo zrnastemu občutku ob uživanju pripravljene čokolade.
Stekleno skledo odstavimo in dodamo kakav v prahu. Domačo čokolado dobro premešamo z metlicami. Nalijemo v modelčke za pripravljanje čokolade, malce počakamo, da se ohladi in nato postavimo v hladilnik za eno uro. Domača čokolada se hitro strdi. Po ohlajanju, jo z lahkoto stresemo iz modela. Košček domače čokolade vedno nariše nasmeh na ustnice. Naj tekne!