Čokoladno-borovničeva torta
Print Friendly, PDF & Email

Čudovita kombinacija čokolade in sadja. Preplet sladkega in kislega. Torta, ki ni presladka in ne pretežka. Odlična po okusu in ne preveč zahtevna za pripravo, čeprav bodo gostje mislili, da ste za pripravo čokoladno-borovničeve torte porabili veliko časa in energije. Primerna je tako za  sladkanje po kosilu, kot za obeležitev posebnih priložnosti.

Čokoladno-borovničeva torta

Čokoladno-borovničeva torta – pripomočki:

  • Tortni model (26 cm)
  • Palični mešalnik
  • Električni mešalnik

Čokoladno-borovničeva torta – sestavine:

Biskvit:

  • 4 jajca
  • 180 g sladkorja
  • 160 g moke
  • 1 vaniljin sladkor
  • 1/2 pecilnega praška
  • 3 žlice kakava
  • 3 žlice olja
  • 3 žlice tople vode
  • maščoba in moka za omastitev pekača

Borovničeva krema:

  • 200 g borovnic
  • 200 ml soka (borovničevega, malinovega, robidovega …)
  • 3 žlice koruznega škroba (Gustin)
  • 2 žlici sladkorja

Čokoladna krema:

  • 200 g mascarpone sira
  • 2 zvrhani žlici čokoladnega namaza (Nutella, Viki krema …)

Čokoladno-borovničeva torta – postopek:

Jajca ločimo v dve skledi. Iz beljakov in obeh vrst sladkorja stepemo trd sneg. Rumenjake penasto stepamo in postopoma dodajamo ostale sestavine za biskvit. Proti koncu zmanjšamo hitrost mešalnika in dodamo še sneg, ter počasi mešamo.

Čokoladno-borovničeva torta

Tortni model omastimo in pomokamo, nato pa vanj vlijemo biskvitno maso.

Čokoladno-borovničeva torta

Pečemo v navadni pečici pri 180 °C, 20 do 30 minut. Najbolje, da preverimo z zobotrebcem, če je biskvit pečen.

Čokoladno-borovničeva torta

Pečen biskvit vzamemo iz modela in pustimo, da se povsem ohladi. Ohlajen biskvit dvakrat vzdolžno prerežemo. Spodnjo polovico postavimo na krožnik, okrog pa znova namestimo tortni obod in se lotimo priprave borovničeve kreme.

Čokoladno-borovničeva torta

V kozico nalijemo sok (lahko tudi vodo) in dodamo borovnice. Kuhamo toliko časa, da tekočina zavre, nato pa s paličnim mešalnikom zmeljemo do gladkega.

Čokoladno-borovničeva torta

V skledici zmešamo koruzni škrob in sladkor, nato pa vsujemo v kozico in dobro premešamo z metlico, podobno, kot bi kuhali puding. Med neprestanim mešanjem kuhamo še približno 5 minut. Še vročo kremo zlijemo na spodnji del biskvita in ga enakomerno razporedimo. Na kremo položimo srednji del biskvita in vse skupaj postavimo na hladno, da se dobro ohladi.

Čokoladno-borovničeva torta

Mascarpone sir dobro premešamo, da postane lepo kremast, nato pa mu dodamo čokoladni namaz in znova dobro premešamo. Količino čokoladnega namaza prilagodimo okusu.

Čokoladno-borovničeva torta

Čokoladno kremo namažemo na ohlajeno torto in pokrijemo z zgornjim delom biskvita.

Čokoladno-borovničeva torta

Torto znova postavimo na hladno za nekaj časa, najbolje kar čez noč. Preden odstranimo tortni obod, med torto in obodom povlečemo s plastičnim nožem ali leseno paličico.

Čokoladno-borovničeva torta

Torto po želji okrasimo.

Čokoladno-borovničeva torta

Brbončice vam bodo hvaležne.

Poskusite tudi druge torte:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor