Čokoladno-borovničeva torta
Čudovita kombinacija čokolade in sadja. Preplet sladkega in kislega. Torta, ki ni presladka in ne pretežka. Odlična po okusu in ne preveč zahtevna za pripravo, čeprav bodo gostje mislili, da ste za pripravo čokoladno-borovničeve torte porabili veliko časa in energije. Primerna je tako za sladkanje po kosilu, kot za obeležitev posebnih priložnosti.
Čokoladno-borovničeva torta – pripomočki:
- Tortni model (26 cm)
- Palični mešalnik
- Električni mešalnik
Čokoladno-borovničeva torta – sestavine:
Biskvit:
- 4 jajca
- 180 g sladkorja
- 160 g moke
- 1 vaniljin sladkor
- 1/2 pecilnega praška
- 3 žlice kakava
- 3 žlice olja
- 3 žlice tople vode
- maščoba in moka za omastitev pekača
Borovničeva krema:
- 200 g borovnic
- 200 ml soka (borovničevega, malinovega, robidovega …)
- 3 žlice koruznega škroba (Gustin)
- 2 žlici sladkorja
Čokoladna krema:
- 200 g mascarpone sira
- 2 zvrhani žlici čokoladnega namaza (Nutella, Viki krema …)
Čokoladno-borovničeva torta – postopek:
Jajca ločimo v dve skledi. Iz beljakov in obeh vrst sladkorja stepemo trd sneg. Rumenjake penasto stepamo in postopoma dodajamo ostale sestavine za biskvit. Proti koncu zmanjšamo hitrost mešalnika in dodamo še sneg, ter počasi mešamo.
Tortni model omastimo in pomokamo, nato pa vanj vlijemo biskvitno maso.
Pečemo v navadni pečici pri 180 °C, 20 do 30 minut. Najbolje, da preverimo z zobotrebcem, če je biskvit pečen.
Pečen biskvit vzamemo iz modela in pustimo, da se povsem ohladi. Ohlajen biskvit dvakrat vzdolžno prerežemo. Spodnjo polovico postavimo na krožnik, okrog pa znova namestimo tortni obod in se lotimo priprave borovničeve kreme.
V kozico nalijemo sok (lahko tudi vodo) in dodamo borovnice. Kuhamo toliko časa, da tekočina zavre, nato pa s paličnim mešalnikom zmeljemo do gladkega.
V skledici zmešamo koruzni škrob in sladkor, nato pa vsujemo v kozico in dobro premešamo z metlico, podobno, kot bi kuhali puding. Med neprestanim mešanjem kuhamo še približno 5 minut. Še vročo kremo zlijemo na spodnji del biskvita in ga enakomerno razporedimo. Na kremo položimo srednji del biskvita in vse skupaj postavimo na hladno, da se dobro ohladi.
Mascarpone sir dobro premešamo, da postane lepo kremast, nato pa mu dodamo čokoladni namaz in znova dobro premešamo. Količino čokoladnega namaza prilagodimo okusu.
Čokoladno kremo namažemo na ohlajeno torto in pokrijemo z zgornjim delom biskvita.
Torto znova postavimo na hladno za nekaj časa, najbolje kar čez noč. Preden odstranimo tortni obod, med torto in obodom povlečemo s plastičnim nožem ali leseno paličico.
Torto po želji okrasimo.
Brbončice vam bodo hvaležne.
Poskusite tudi druge torte:
- Čokoladno-vanilijeva torta z višnjami
- Torta presenečenja z orehi in jagodami
- Borovničeva mascarpone torta
- Vaniljevo-lešnikova torta