Čokoladni mille-feuille ”tisoč listov”
Čokoladni mille – feuille je kremna rezina, podobna kremšnitam in je pravi mit. S tem receptom je priprava te slaščice preprosta, kot otroška igra.
Čas, potreben za pripravo: 45 minut
Čas pečenja: 25 minut
Čokoladni mille-feuille ”tisoč listov” – pripomočki:
- pekač
- jedilna vilica
- cedilo
- metlica za stepanje
- silikonska lopatica
- kozica za kuhanje
- električni mešalnik
- peki papir
- prozorna folija
- ravnilo
- steklena skleda
- tehtnica
- dresirna vrečka
- nastavek za brizganje kreme
- izrezan karton za obrez testa
Čokoladni mille-feuille ”tisoč listov” – sestavine:
(za 4 osebe)
- 500 g že pripravljenega listnatega testa (priporočam že razvaljanega),
- 3 žlice sladkorja v prahu
Za smetanovo kremo s čokolado:
- 2 jajci,
- 250 ml mleka,
- 100 ml hladne sladke smetane
- 1 zvrhana žlica škroba (Gustin),
- 1 zvrhana žlica moke,
- 1 strok vanilije,
- 50 g črne čokolade s 70 % kakava,
- 50 g sladkorja
- 1 list želatine
- kakav v prahu za posip
Čokoladni mille-feuille ”tisoč listov” – postopek priprave:
Priprava testa
Pečico ogrejemo na 210 stopinj Celzija. Listnato testo razvaljamo na debelino 2 – 3 mm in iz njega izrežemo pravokotnik v velikosti 25 x 35 cm. Položimo ga na pekač, obložen s peki papirjem. Testo dobro prešpikamo z jedilno vilico (kaže na spodnji sliki).
Najbolj pomembno je, da se testo med peko ne napihne, zato na prešpikano testo položite še eno plast peki papirja (kaže na spodnji sliki).
Na vrh peki papirja pa položimo še en pekač za utež.
Pečemo v pečici, da se testo rjavo obarva (prib. 10 min). Vzamemo iz pečice in bogato posujemo s sladkorjem v prahu.
Damo nazaj v pečico brez zgornjega pekača za utež in pečemo še 2 minuti, da sladkor karamelizira. Nato ga vzamemo iz pečice in ohladimo.
Priprava kreme
Mleko damo v kozico, dodamo nastrgana vanilijeva semena in strok (prikazano na spodnji sliki), ter zavremo.
V drugo skledo damo jajci in sladkor. Mešanico stepamo dokler ne postane svetla in penasta (prikazano na spodnji sliki).
List želatine namočimo (tako, da je vsa prekrita z vodo) v hladno vodo in pustimo, da se zmehča. Mešanici dodamo škrob, moko in en del prevretega mleka. Hitro vmešamo, da jajca ne zakrknejo. Iz preostalega mleka v kozici odstranimo vaniljin strok in prilijemo jajčno mešanico. Kuhamo 2 minuti. Zraven zelo hitro in neprestano mešamo, da se ne sprime na posodo in ne dobimo grudic. Odstavimo in vmešamo želatino. Končni izdelek je prikazan spodaj na sliki.
Kremo prestavimo v stekleno skledo in ji dodamo čokolado. Mešamo dokler se ne raztopi vsa čokolada.
Pokrijemo s prozorno folijo za živila in hranimo na hladnem.
Vzamemo sladko smetano in jo stepemo do konca.
Smetano vmešamo v čokoladno kremo. Preden jo vmešamo, preverimo, da je krema povsem gladka in da v njej ni grudic.
Pečeno testo narežemo na trakove. Na spodnji sliki je prikazan majhen kartonček, kjer so napisane mere stranic. To nam pomaga, da natančno izrežemo listnate trakove. Vsaka rezina je sestavljena iz 3 trakov testa.
Čokoladno kremo napolnimo v dresirno vrečko z nastavkom (lahko tudi brez nastavka).
Nabrizgamo kupčke na prvo plast testa (slika 1). Položimo drugo plast in spet nabrizgamo kupčke (slika 2). Zaključimo s tretjo plastjo (slika 3).
Na koncu čokoladni mille-feuille posipamo s sladkorjem in kakavom v prahu, ter se čudimo prelepemu izgledu, ki kar vabi in zapelje naše oči. Dober tek!