Polnozrnate križ-kraž žemljice
Si kdaj zaželite speči kruh ali žemljice in se vam ne ljubi čakati, da testo vzhaja? Ponujam vam recept brez čakanja in zagotovljeno dober okus križ – kraž žemljic.
Sama priprava je zelo enostavna in vam bo vzela le 15minut.
Žemljice – pripomočki:
- večja plastična posoda
- kuhalnica
- pekač
- pečica
- kuhinjska tehtnica
Žemljice – recept:
- 550 g polnozrnate moke
- 1 pecilni prašek
- 1 žlička soli
- 150 g kisle smetane
- 200 ml mlačne vode
Žemljice – postopek:
Sam postopek priprave žemljic je zelo enostaven. V plastični posodi zmešamo polnozrnato moko, pecilni prašek in sol. S kuhalnico malo premešamo sestavine, ter dodamo kislo smetano.
Masi počasi dodajamo mlačno vodo, ter sproti mešamo s kuhalnico. Ko masa postane lepljiva, vzamemo testo v roke in gnetemo. Po potrebi dodajamo moko, da nastane kompaktna “kepa” testa.
Sedaj lahko pečico prižgemo na 200 °C. Delovno površino malenkost pomokamo, ter delamo enakomerno velike kroglice tako, da testo mesimo med rokami.
Nato obložimo pekač s peki papirjem in nanj polagamo kroglice. Med njimi pustimo približno 2cm prostora, saj žemljice med peko narastejo. Na koncu z nožem zarežemo “križ – kraž” vzorec na sredino kroglice.
Masa je primerna za 10 polnozrnatih žemljic. Pecite pa jih 25 – 30 minut.
Obogatite jih lahko s kančkom marmelade ali Nutelle. Primerne so tudi za ob kosilu, ali pa kar tako, ko nas popade lakota.