Polnozrnate križ-kraž žemljice
Print Friendly, PDF & Email

Si kdaj zaželite speči kruh ali žemljice in se vam ne ljubi čakati, da testo vzhaja? Ponujam vam recept brez čakanja in zagotovljeno dober okus križ – kraž žemljic.

Sama priprava je zelo enostavna in vam bo vzela le 15minut.

Polnozrnate križ -kraž žemljice po peki.

 

Žemljice – pripomočki:

  •  večja plastična posoda
  • kuhalnica
  • pekač
  • pečica
  • kuhinjska tehtnica

Žemljice – recept:

  • 550 g polnozrnate moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 žlička soli
  • 150 g kisle smetane
  • 200 ml mlačne vode

Žemljice – postopek:

Sam postopek priprave žemljic je zelo enostaven. V plastični posodi zmešamo polnozrnato moko, pecilni prašek in sol. S kuhalnico malo premešamo sestavine, ter dodamo kislo smetano.

Ko kisla smetana sreča polnozrnato moko.

Masi počasi dodajamo mlačno vodo, ter sproti mešamo s kuhalnico. Ko masa postane lepljiva, vzamemo testo v roke in gnetemo. Po potrebi dodajamo moko, da nastane kompaktna “kepa” testa.

Testo gnetemo toliko časa, da nastane kompaktna ''kepa'' testa.
Testo gnetemo toliko časa, da nastane kompaktna ”kepa” testa.

Sedaj lahko pečico prižgemo na 200 °C. Delovno površino malenkost pomokamo, ter delamo enakomerno velike kroglice tako, da testo mesimo med rokami.

Z dlanmi oblikujemo kroglice.
Z dlanmi oblikujemo kroglice.

Nato obložimo pekač s peki papirjem in nanj polagamo kroglice. Med njimi pustimo približno 2cm prostora, saj žemljice med peko narastejo. Na koncu z nožem zarežemo “križ – kraž” vzorec na sredino kroglice.

Z nožem zarežemo ''križ-kraž'' vzorec na sredino vsake žemljice.

Masa je primerna za 10 polnozrnatih žemljic. Pecite pa jih 25 – 30 minut.

Obogatite jih lahko s kančkom marmelade ali Nutelle. Primerne so tudi za ob kosilu, ali pa kar tako, ko nas popade lakota.

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.4]

Martina

Po poklicu grafična oblikovalka in mamica hčerkice Tjaše. Velika ljubiteljica fotografije in kuhanja katero združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor