Čokoladna torta: črno – bela fantazija
Čokoladna torta imenovana črno – bela fantazija je torta brez moke, s panacoto in mandljevim karamelom. Njen okus vas bo ponesel v višave. Res je, bo kar držalo, čokoladna torta: črno – bela fantazija je popolna sladica za razvajanje.
Čokoladna torta: črno – bela fantazija – pripomočki:
- električni mešalnik
- ponev za pripravo karamela
- peki papir
- kozica za pripravo panacote
- kozica za topljenje čokolade
- model za peko torte
- metlica za stepanje
- posode za mešanje sestavin
- valjar
Čokoladna torta: črno – bela fantazija – sestavine:
• 350 g temne čokolade
• 250 g sladkorja za karamel
• 150 g sladkorja v prahu
• 250 g masla
• 5 jajc
• mleti mandlji
• 700 ml sladke smetane
• 3 dl mleka
• 10 g želatine v prahu
Čokoladna torta: črno – bela fantazija – postopek:
Karamel:
250 g sladkorja vsujemo v ponev in ga raztopimo.
Ko je ohlajen, ga z valjarjem zdrobimo na majhne kose, nekaj pustimo večjih za dekoracijo torte.
Torta:
350 g temne čokolade raztopimo nad soparo, postopoma dodajamo 250 g masla da dobimo lepo svetlikajočo čokoladno kremo.
100 g sladkorja v prahu zmešamo s 2 celima jajcema in 3 rumenjaki.
Mešamo tako dolgo da dobimo lepo svetlo rumeno kremo.
Iz 3 beljakov naredimo trd sneg v katerega postopoma vmešamo 59 g sladkorja v prahu.
Počasi zmešamo stopljeno čokolado, jajčno kremo in sneg, dodamo še nadrobljen karamel. Sestavine moramo zares dobro in nežno premešati.
V tortni model, premera 26 cm, obloženega s pomaščenim peki papirjem, vlijemo čokoladno maso.
Rahlo pretresemo, da iztisnemo morebitne zračne mehurčke iz mase.
Postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj, in pečemo 35 minut. Torto ohladimo.
Pannacota
700 ml sladke smetane za stepanje in 3 dl mleka segrevamo do temperature pod vreliščem. Želatino katero smo predhodno namočilo v 8 žlicah mlačne vode, segrejemo da postane tekoča in dodamo v kozico z smetano.
Premešamo z metlico za ročno stepanje in odstavimo z ognja.
Pustimo, da se ohladi in prelijemo po vrhu torte. Postavimo v zamrzovalnik za 20 minut, da dobi potrebno trdoto. Po vrhu okrasimo z večjimi kosi karamela in zdrobljenim karamelom.