Borovničevo čokoladne sanje
Torta, katere ime že pove vse o sestavinah v njej: borovničevo čokoladne sanje. Dva biskvita: za borovničevo kremo vanilijev, za čokoladno kremo kakavov; ki se božansko dopolnjujeta z obema kremama. Že sama kombinacija okusov rahlo kiselkaste borovnice in sladke čokolade, pa je neizmerno privlačna tako za naše oči kot brbončice.
Pripomočki za borovničevo čokoladne sanje:
- pečica
- papir za peko
- električni mešalnik ali robot
- palični mešalnik
- okrogla pekača za torto 20 in 18 cm
- acetatna folija
Sestavine za borovničevo čokoladne sanje:
Pekač za torte 18 in 20 cm:
Za biskvit:
- 170 g gladke bele moke
- 60 g sladkorja v prahu
- 60 g kristalnega sladkorja
- 3 jajca
- 130 ml mleka
- 50 ml olja
- 2 vanilin sladkorja ali 1 žlička vanilin paste
- 20 g kakava v prahu
- 1/2 zavitka pecilnega praška (6 g)
- 100 ml mleka za navlažitev biskvita
Za borovničevo kremo:
- 200 g gozdnih borovnic (svežih ali zamrznjenih)
- 150 g sladkorja
- 250 g mascarpone sira
- 100 ml sladke smetane za stepanje
- 1,5 zavojčka želatine FIX (30 g)
Za čokoladno kremo:
- 200 g čokoladnega ali čokoladno lešnikovega namaza
- 250 g mascarpone sira
- 150 ml sladke smetane za stepanje
- 1 zavojček želatine FIX (20 g)
Za okrasitev – čokoladna obroba:
- 70 g čokolade za kuhanje
- 70 ml sladke smetane
Postopek za borovničevo čokoladne sanje:
Pripravimo si vse sestavine za peko biskvita za borovničevo čokoladne sanje. V posodo ubijemo 3 jajca, dodamo kristalni sladkor in sladkor v prahu ter vanilin sladkor ali vanilin pasto ter vse skupaj stepamo z električnim mešalnikom ali robotom tako dolgo, da dobimo svetlo in puhasto maso. To traja približno 7 do 8 minut.
Med tem časom obema pekačema prekrijemo dno s papirjem za peko. Natehtamo moko in pecilni prašek ter ju presejemo skupaj v eno posodo.
Prav tako pa namerimo mleko in olje.
K penasto umešani biskvitni masi dodamo mleko z oljem, mešamo še eno minuto, nato postopno dodajamo presejano moko s pecilnim praškom. Ko je zmes enotno gladka, jo malo več kot polovico prelijemo v pekač velikosti 20 cm. V ostalo zmes pa dodamo še kakav ter premešamo.
Sedaj še temno biskvitno maso prelijemo v manjši pekač ter oba pekača postavimo v naprej ogreto klasično pečico na 200 °C. Biskvita pečemo približno 18 minut, vedno pa naredimo test z zobotrebcem, preden ga vzamemo iz pečice. Zobotrebec zapičimo v sredino biskvita. Če se testo ne oprime zobotrebca, je biskvit pečen.
Oba biskvita dobro ohladimo.
Za borovničevo kremo najprej zavremo borovnice s sladkorjem. Borovnice lahko uporabimo sveže ali zamrznjene. Pokuhamo jih za 10 do 15 minut, da izhlapi malo tekočine, zmeljemo v kašo s paličnim mešalnikom in ohladimo.
Ohlajeno borovničevo kašo zmešamo skupaj z mascarpone sirom, stepeno sladko smetano in želatino FIX. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo enotno kremo.
Na podlago, kjer bomo delali borovničevo čokoladne sanje, postavimo vanilijev, večji biskvit premera 20 cm. Namestimo tortni obod ter acetatno folijo na notranjo stran oboda. Delamo lahko tudi brez acetatne folije, a torta pride lepše oblikovana z njo. Vanilijev biskvit počasi namočimo z 0,5 dl mleka, počakamo par minut, nato na celotno površino biskvita nanesemo borovničevo kremo.
Na borovničevo kremo postavimo manjši, kakavov biskvit ter ga namočimo z 0,5 dl mleka. Torto postavimo v hladilnik vsaj za 1 uro, da se krema strdi.
Med čakanjem naredimo čokoladno kremo tako, da mascarpone siru primešamo čokoladen ali čokoladno lešnikov namaz (jaz sem vzela namaz od BAM), stepeno sladko smetano ter želatino FIX. Vse dobro premešamo. S čokoladno kremo namažemo vrhnji del torte. Pazimo, da kremo lepo poravnamo tudi med obod in čokoladnim, manjšim biskvitom. Torto zopet postavimo vsaj za 1 uro v hladilnik. Najbolje pa je za več ur ali kar čez noč.
Ko se torta res ohladi ji odvzamemo obod ter acetatno folijo. Sedaj jo okrasimo po željah. Jaz zelo rada naredim čokoladni dripping (obrobo) iz čokolade in sladke smetane. Vse ostalo je čisto prepuščeno vaši domišliji ali željah tistega, kateremu je torta namenjena.
Torto borovničevo čokoladne sanje postrežemo dobro ohlajeno, zraven se zelo prileže kozarec sladkega vina.
Prijetno sladkanje 🙂