Krhki flancati svederčki
Print Friendly, PDF & Email

Flancate obožujemo, vendar običajno jih pečemo samo v času okoli pusta. Krhki flancati svederčki so izredno hrustljavi, da se kar topijo v ustih, za nameček pa še izredno privlačni in prav vesele, nagajive oblike. Priprava ni težka, zato lahko vključite male pomočnike.

krhki flancati svedercki

Krhki flancati svederčki – pripomočki:

  • strojček za domače rezance (opcijsko valjar)
  • modelčki za šamrole (več jih je, boljše je)

Krhki flancati svederčki – sestavine:

Iz navedenih sestavin napečemo cca. 70 do 80 svedrastih flancatov

  • 150 g namenske moke za pecivo
  • 1 jajce
  • 20 g sladkorja
  • 30 ml mleka
  • 1 žlica ruma
  • ščep soli

In še:

  • cca. 800 ml olja za cvrtje
  • sladkor v prahu za posip (ni obvezno)

Krhki flancati svederčki – postopek:

V posodo odtehtamo vse sestavine hkrati in jih zgnetemo v testo. To lahko storimo s pomočjo robota ali ročno.

krhki flancati svederckiKo smo s pomočjo robota vse sestavine združili, testo predenemo na delovni pult in ročno gnetemo še približno 5 minut. Testo ne sme biti pretrdo, vendar spet ne tako mehko, da bi se nam lepilo na prste. Nato kepo testa zavijemo v kuhinjsko pvc folijo in ga hranimo v hladilnik za 2 uri ali več.

krhki flancati svedercki

 

Ko je testo odležalo v hladilniku, ga rahlo pomokamo z ostro moko in razrežemo na kose. Pomokan kos testa zvaljamo na strojček najprej na št. 3/7, nato na 4/7 in na koncu na 5/7. Na strojčku se nastavlja debelina testa in na mojem je to od št. 1 do 7. Če bi se vam dogajalo, da bi se testo hotelo trgati, ga samo malo pomokajte. Načeloma se ne bi smelo. Testo zvaljajmo res čim bolj tanko, ker od tega je odvisno, da bodo flancati res izjemno krhki.

krhki flancati svedercki

Zvaljane trakove testa zrežemo na ozke trakce širine cca. 5 mm. Vsi ne bodo enake dolžine, vendar nič za to.

krhki flancati svedercki

Modelčke za šamrole rahlo namastimo in nanje v obliki spirala ovijemo trakove testa. Pri ovijanju ne zavijajmo preveč tesno, ker bodo zaradi tega kasneje krhki flancati z lahkoto padli iz modelčkov.

krhki flancati svedercki

Olje nalijemo v posodo katera je dovolj široka, da lahko vanjo položimo modelčke za šamrole in biti ga mora toliko, da jih v celoti prekrijejo. Če boste imeli premalo olja in krhke flancate pekli na dnu, se rado zgodi, da se preveč zapečeno obarvajo ali celo zažgejo. Olje segrejemo na cca. 160 stopinj Celzija, na indukciji jih pečemo na številki 3 od 9. Temperatura mora biti nižja od temperature za cvrenje krofov. Po dva do tri modelčke položimo v dovolj segreto olje in zraven jih s pomočjo vilice obračamo na vse strani. Pečemo jih 40 do 50 sekund, pazimo da jih ne prepečemo. Nato jih s pomočjo prijemalke odložimo v skledo, katero smo obložili s papirnato servieto, da popije odvečno maščobo.

krhki flancati svedercki

Ko se modelčki ohladijo do te mere, da jih lahko primemo v roko, jih stisnemo rahlo skupaj in svederčke zelo previdno izvlečemo iz modelčkov. Krhki flancati svederčki so resnično krhki, zato bodite pri odstrajevanju z modelčkov z njimi nežni. Če jih boste dovolj rahlo ovili, bodo nekateri hoteli kar sami pasti iz midelčkov. Po prvi rundi pečenja bo postalo vse jasno, kajti občutek za peko boste dobili v “roko”.

Pečene krhke flancate svederčke po želji posipamo še s sladkorjem v prahu (ni obvezno).

krhki flancati svedercki

Veselo hrustanje krhkih flancatov svederčkov!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor