Blondiji z višnjami in čokolado
Blondiji z višnjami in čokolado so svetla različica brownijev (t.i. rjavčkov) in v sebi skrivajo (zame) popoln preplet sladko kislega. Temna in bela čokolada poskrbita za pravo mero sladkosti, višnje za kislost in sočnost. Priprava je zelo enostavna in hitra. Le pri sami peki moramo biti malo bolj pozorni, da blondijev z višnjami in čokolado ne prepečemo.
Pripomočki za blondije z višnjami in čokolado
- pekač premera 20 cm ali cca. 15*25 cm
- električni mikser
Sestavine za blondije z višnjami in čokolado
- 130 g masla (+ nekaj za mazanje pekača)
- 100 g rjavega sladkorja
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
- 2 jajci (M)
- 150 g gladke bele moke
- 100 g temne čokolade (kapljice ali nasekljana)
- 50 g bele čokolade (kapljice ali nasekljana)
- 160 g razkoščičenih višenj (sveže ali zamrznjene)
Priprava blondijev z višnjami in čokolado
Maslo stopimo na nizkem ognju. Medtem, ko čakamo, da se maslo stopi, si pripravimo in odmerimo ostale sestavine (če imamo čokolado v kapljicah odmerimo le-te, sicer čokoladno tablico nasekljamo na drobne koščke), pečico pa vklopimo na 160 °C (ventilacija).
Stopljenemu maslu dodamo rjav sladkor in zavojček vaniljevega sladkorja. Umešamo, da se sladkor in maslo združita.
Dodamo jajci in ju penasto vmešamo – pri najvišji hitrosti miksamo cca. 2 minuti.
Sedaj med mešanjem dodamo moko (počasi jo vsujemo k ostalim sestavinam) in jo zgolj na hitro vmešamo, samo toliko, da so sestavine združene.
Dodamo temno in belo čokolado ter višnje. Ročno vmešamo v maso za blondije. Pekač dobro namastimo in po njem razdelimo maso za blondije.
Blondije pečemo v vnaprej ogreti pečici, 160 °C (ventilacija) 28-32 minut, odvisno od moči vaše pečice. Blondiji z višnjami in čokolado so pečeni, ko se robovi obarvajo zlato-rjavo in malce odstopijo od roba pekača. Če boste delali preizkus peke z zobotrebcem, bo izvlečen zobotrebec vlažen zaradi višenj in čokolade, zato je opazovanje v zadnjih minutah peke najboljše. Seveda je odvisno tudi od tega kako pečene brownije oz. blondije imate radi. Moji so se pekli cca. 30 minut in pol.
Ko so blondiji z višnjami in čokolado pečeni, jih pustimo v pekaču vsaj 1-2 uri, da se malo ohladijo in se pecivo poveže. Nato pa odstranimo obod pekača in jih narežemo na poljubne koščke. Sama jih pustim kar čez noč in jih razrežem naslednji dan.
Blondije hranimo v hladilniku, saj bodo tako počakali tudi 5 dni in še kakšnega, če jih ne bomo prej pojedli (postrežemo pa ogrete na sobno temperaturo).
Prijetno sladkanje!
Poskusite tudi: