Čokoladni browniji z borovnicami
Zaželela sem si nekaj čokoladnega. Zares čokoladnega, a hkrati nekaj, kar poleg čokoladnega okusa ponuja še malo svežine. Borovnice, kot dodatek, so se mi ponudile kar same … In tako so nastali čokoladni browniji z borovnicami, ki v sebi združujejo intenziven okus čokolade in sočnost ter svežino borovnic. Pripravljeni so zelo hitro, v 5 minutah, saj moramo le združiti vse sestavine in pekač s čokoladnimi browniji potisniti v pečico in kaj hitro nas bo po nosnicah pobožal vonj po nečem zelo čokoladnem …
Pripomočki za čokoladne brownije z borovnicami
- pekač velikosti 13*30 cm (lahko tudi kakšen cm večji)
- električni mikser
Sestavine za čokoladne brownije z borovnicami
- 170 g masla
- 100 g kakava v prahu
- 90 g sladkorja (če ste bolj sladkosnedi ga dodajte malo več)
- 2 vaniljeva sladkorja
- ščep vanilje v prahu (ni obvezna sestavina), lahko tudi žlica vaniljevega ekstrakta
- 3 jajca (velikost M ali L)
- 160 g gladke bele moke (tip 400 ali 500)
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška (2 g)
- ščepec soli
- 200 g borovnic
- 60 g čokoladnih kapljic (lahko tudi nasekljana temna ali mlečna čokolada)
Priprava čokoladnih brownijev z borovnicami
Pečico vklopimo in segrejemo na 170 °C (ventilacija).
Maslo odmerimo v kozico in ga na štedilniku počasi, na nizki temperaturi, stopimo. Medtem v posodo, v kateri bomo pripravili maso za čokoladne brownije, odmerimo kakav v prahu. H kakavu vlijemo stopljeno maslo in na hitro zmešamo z mikserjem.
Dodamo sladkor, vaniljev sladkor in ščep vanilje v prahu. Če le-te nimamo, lahko dodamo žlico vaniljevega ekstrakta ali pa enostavno izpustimo. Če ste bolj sladkosnedi, dodajte kakšnih 20-50 g sladkorja več, po okusu. Dodamo še jajca in ponovno premešamo, da združimo vse sestavine.
Dodamo še 160 g moke, pecilni prašek in ščepec soli in vse skupaj z mešalnikom ponovno premešamo, da dobimo enotno zmes za čokoladne brownije, ki je malce bolj gosta.
Ročno vmešamo še borovnice, ki smo jih pred tem splaknili pod tekočo vodo in osušili.
Zmes za čokoladne brownije z borovnicami denemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in ga čim bolj enakomerno porazdelimo po njem. Sama ga najlažje porazdelim kar z malček vlažnimi dlanmi ali silikonsko lopatko. Čez posujemo še čokoladne kapljice ali nasekljano čokolado in pekač potisnemo v pečico, ki se je medtem že segrela na 170 °C (ventilacija) in čokoladne brownije z borovnicami pečemo 20 minut. Čas peke prilagodite vaši pečici (-/+ 1-2 minut).
Pečene pustimo, da se ohladijo, nato pa narežemo na poljubne kose in postrežemo.
Uživajte v intenzivnem čokoladnem okusu in sočnosti borovnic!
Poleg se poda tudi malo stepene sladke smetane.