Ananasova pita
Print Friendly, PDF & Email

Ananasova pita ni čisto običajna pita, saj združuje različne okuse in jih skupaj poveže v sladko in osvežilno sladico. Pito sestavlja hrustljavo skutino testo, ananas je pokrit z  dišečo in sladko vanilijevo kremo, vse skupaj pa je posuto z mandljevimi lističi, ki ob vsakem grižljaju prijetno zahrustajo.

 

Ananasova pita – pripomočki

  • okrogel pekač za pite premera 30 cm

Ananasova pita – sestavine

Za testo:

  • 1 jajce
  • 200 g skute
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 1 zavojček vanilijevega sladkorja (13 g)
  • 50 ml olja
  • 50 ml sladke smetane
  • 250 g mehke moke
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška (7 g)
  • ščepec soli
  • 2 žlici mletih mandljev za posip pekača

In še:

  • 340 g ananasa v koščkih (svežega ali iz kompota)

Za preliv:

  • 1 jajce
  • 70 g sladkorja
  • 150 ml sladke smetane
  • 70 ml mleka
  • 1 vanilijev puding (bourbon)
  • 30 g mletih mandljev

Za posip:

  • 30 g mandljevih lističev
  • sladkor v prahu

Ananasova pita – postopek

Zamesimo testo iz vseh navedenih sestavin. Testo dobro obdelamo, da je mehko in voljno.

Pekač namastimo in posujemo z mletimi mandljni. Na pekač položimo testo in ga z majhnim valjarjem razvaljamo po površini pekača tako, da pokrijemo tudi rob pekača. Če nimamo tako majhnega valjarja, si pomagamo s kozarcem ali testo enostavno sploščimo z dlanjo in ga s prsti potiskamo proti robu. Po testu razporedimo koščke ananasa (če imamo svežega, ga pred tem olupimo in narežemo na koščke, tistega iz kompota pa zgolj odcedimo) in pekač postavimo v vnaprej ogreto pečico (klasično) na 180 °C ter pri tej temperaturi pečemo 15 minut.

Med tem časom, ko se testo peče, pripravimo preliv. S paličnim mešalnikom (ali navadnim električnim mešalnikom, lahko tudi z ročno z metlico za stepanje) dobro zmešamo vse sestavine za preliv. Ko se je testo 15 minut peklo, ga vzamemo iz pečice in preko ananasa prelijemo preliv .

Pekač vrnemo v pečico in pri isti temperaturi (180 °C, klasično) pečemo še 30 do 40 minut oz. tako dolgo, da se površina pite lepo obarva.

Ko je pita pečena, jo vzamemo iz pečice in jo pustimo nekaj časa, da se ohladi. Še mlačno posujemo z mletim sladkorjem. Preostane nam samo še, da slastno ananasovo pito razrežemo in postrežemo.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 4]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor