Veganska lečina omaka z blitvo za testenine
Print Friendly, PDF & Email

Okusna in kremasta omaka za testenine je veganska, torej primerna tudi za vsejedce, ki radi jedo dobro. Glavna sestavina je oranžna leča, ki ji dodamo še čebuo, česen, paradižnik v kar treh oblikah in svežo blitvo.

Veganska lečina omaka z blitvo za testenine

Pripomočki za vegansko lečino omako z blitvo

  • večja posoda ali globlja ponev

Sestavine za vegansko lečino omako z blitvo

Za 3 osebe:

  • 120 g oranžne leče
  • 100 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 žlice olivnega olja
  • ščep posušene bazilike
  • 2 ščepa soli
  • 5 na soncu sušenih paradižnikov
  • 100 g sveže blitve
  • 1 žlica kvasnih kosmičev

Postopek za vegansko lečino omako z blitvo

120 g oranžne leče stresemo na cedilo in jih splaknemo pod tekočo vodo. Nato lečo vsujemo v skledo in dolijemo hladno vodo. Pustimo stati vsaj 2 uri pred pripravo omake.

V posodo vlijemo 2 žlici olivnega olja. Olupimo 100 g čebule in jo nasekljamo ter vržemo na segreto olje. Čebulo približno 5 minut pražimo, potem dodamo 2 sesekljana stroka česna. Pražimo minutko ali dve, dolijemo nekaj žlic vode in pokrito dušimo 10 minut.

Veganska lečina omaka z blitvo za testenine

V kozico vlijemo 200 g paradižnikove omake, 1 žlico paradižnikove mezge in 5 na soncu sušenih paradižnikov.

Veganska lečina omaka z blitvo za testenine

Sestavine spasiramo s paličnim mešalnikom.

Veganska lečina omaka z blitvo za testenine

Lečo, ki se je namakala v vodi, vlijemo na cedilo in jo splaknemo. Dodamo jo v posodo in dolijemo še paradižnikovo zmes ter dva ščepa posušene bazilike. Ta bo še bolj spustila aromo, če jo prej pomanemo med prsti ali stremo v možnarju. Vegansko omako za testenine tudi posolimo z dvema ščepoma soli. Vse sestavine premešamo in dolijemo 1,2 dl vode. Pokrijemo in kuhamo 10 minut.

Veganska lečina omaka z blitvo za testenine

Medtem ko se omaka kuha, pripravimo blitvo. 100 g listov sveže blitve operemo pod tekočo vodo in odstranimo peclje. Zelene dele listov narežemo na manjše dele. Stresemo jih k lečini omaki.

Veganska lečina omaka z blitvo za testenine

Kuhamo še približno 5 minut oz. toliko, da sta leča in blitva ravno prav mehki. Potresemo z žlico kvasnih kosmičev.

Veganska lečina omaka z blitvo za testenine

Po navodilih na embalaži skuhamo še poljubne testenine, ki jim nato dodamo vegansko lečino omako z blitvo. Dober tek!

Veganska lečina omaka z blitvo za testenine

Iz leče lahko pripravimo še druge bogate, hranljive in okusne obroke, predlagam, da poskusite naslednje:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor