Veganska lečina omaka z blitvo za testenine
Okusna in kremasta omaka za testenine je veganska, torej primerna tudi za vsejedce, ki radi jedo dobro. Glavna sestavina je oranžna leča, ki ji dodamo še čebuo, česen, paradižnik v kar treh oblikah in svežo blitvo.
Pripomočki za vegansko lečino omako z blitvo
- večja posoda ali globlja ponev
Sestavine za vegansko lečino omako z blitvo
Za 3 osebe:
- 120 g oranžne leče
- 100 g čebule
- 2 stroka česna
- 2 žlice olivnega olja
- ščep posušene bazilike
- 2 ščepa soli
- 5 na soncu sušenih paradižnikov
- 100 g sveže blitve
- 1 žlica kvasnih kosmičev
Postopek za vegansko lečino omako z blitvo
120 g oranžne leče stresemo na cedilo in jih splaknemo pod tekočo vodo. Nato lečo vsujemo v skledo in dolijemo hladno vodo. Pustimo stati vsaj 2 uri pred pripravo omake.
V posodo vlijemo 2 žlici olivnega olja. Olupimo 100 g čebule in jo nasekljamo ter vržemo na segreto olje. Čebulo približno 5 minut pražimo, potem dodamo 2 sesekljana stroka česna. Pražimo minutko ali dve, dolijemo nekaj žlic vode in pokrito dušimo 10 minut.
V kozico vlijemo 200 g paradižnikove omake, 1 žlico paradižnikove mezge in 5 na soncu sušenih paradižnikov.
Sestavine spasiramo s paličnim mešalnikom.
Lečo, ki se je namakala v vodi, vlijemo na cedilo in jo splaknemo. Dodamo jo v posodo in dolijemo še paradižnikovo zmes ter dva ščepa posušene bazilike. Ta bo še bolj spustila aromo, če jo prej pomanemo med prsti ali stremo v možnarju. Vegansko omako za testenine tudi posolimo z dvema ščepoma soli. Vse sestavine premešamo in dolijemo 1,2 dl vode. Pokrijemo in kuhamo 10 minut.
Medtem ko se omaka kuha, pripravimo blitvo. 100 g listov sveže blitve operemo pod tekočo vodo in odstranimo peclje. Zelene dele listov narežemo na manjše dele. Stresemo jih k lečini omaki.
Kuhamo še približno 5 minut oz. toliko, da sta leča in blitva ravno prav mehki. Potresemo z žlico kvasnih kosmičev.
Po navodilih na embalaži skuhamo še poljubne testenine, ki jim nato dodamo vegansko lečino omako z blitvo. Dober tek!
Iz leče lahko pripravimo še druge bogate, hranljive in okusne obroke, predlagam, da poskusite naslednje:
- Vegetarijanske nadevane bučke.
- Zelenjavna lazanja z lečo.
- Lečin kari.
- Belo zelje z lečo.
- Bučna juha z lečo.