Gosta očiščevalna juha
Print Friendly, PDF & Email

Gosta očiščevalna juha se najbolj prileže po vikendu, kakšnem praznovanju ali predvsem po praznikih, ko smo naše želodčke prekomerno obremenjevali z raznimi dobrotami in tudi z manj zdravimi prigrizki in pijačo ter sladkarijami. Glavna sestavina je gomolj zelene, ki je kot balzam za našo prebavo in boljše počutje.

Gosta očiščevalna juha – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • posoda za kuhanje juhe
  • palični mešalnik ali blender
  • žlica

Gosta očiščevalna juha – sestavine

Sestavine so za 2 osebi.

  • 1 žlica maščobe (olje)
  • 1/2 čebule
  • 1/4 gomolja zelene
  • 1 manjši krompir (lahko izpustimo)
  • ščepec soli, popra
  • 4-5 dl jušne osnove (ali vode)
  • 2-3 vejici peteršilja
  • pol žlice kisle smetane

Dekoracija:

  • 2 prepečenca
  • vejica peteršilja

Gosta očiščevalna juha – postopek:

Polovico večje čebule narežemo na majhne koščke.

V kozico damo 1 žlico maščobe (npr. kokosovo olje ali tisto, kar uporabljate sicer) in segrevamo. Dodamo čebulo in pražimo. Občasno mešamo, da se ne prime.

Medtem ko se čebula praži, olupimo in na majhne koščke narežemo 1/4 gomolja zelene ter 1 manjši krompir. Krompir ni obvezna sestavina in ga lahko tudi izpustimo.

Na koščke narezano zeleno in krompir stresemo v posodo in pražimo na zmerni temperaturi približno 3-4 minite. Dodamo začimbe; ščepec soli in ščepec popra oz. količino prilagodimo okusu. Mešamo.

Zalijemo s 4-5 dl jušne osnove. Če je nimamo, zalijemo kar z vodo in dodamo 1/4 jušne kocke. Kuhamo približno 12-15 minut. Proti koncu kuhanja poskusimo en košček zelene in en košček krompirja, da preverimo, če sta dovolj kuhana. Odstavimo in dodamo 2-3 vejici peteršilja. Peteršilj dodamo na koncu kuhanja, da ohranimo vitamine.

S paličnim mešalnikom spasiramo vso zelenjavo in tako je naša gosta očiščevalna juha skoraj gotova.

Po želji lahko dodamo pol žlice kisle smetane in dobro premešamo. Smatano lahko seveda tudi izpustimo.

Gosto očiščevalno juho serviramo takoj. Za dekoracijo lahko dodamo 1 prepečenec in vejico peteršilja.

Dober tek!

Če imate radi goste juhe, poskusite tudi kremno juho iz buče. Zraven se podajo gratinirane skutine palačinke ali palačinke z banano.

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.7]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor