Pečena svinjska krača na kislem zelju
Print Friendly, PDF & Email

Nad pečeno svinjsko kračo na kislem zelju boste navdušeni. Okusi se prepletajo in dopolnjujejo tako, da vas jed ne bo pustila ravnodušne. Hitra in enostavna priprava pa je tista odlika, ki v današnji stiski s časom še kako šteje.

Pečena svinjska krača na kislem zelju – pripomočki:

  • pekač s pokrovom premera 27 cm
  • nož za rezanje
  • deska
  • skleda

Pečena svinjska krača na kislem zelju – sestavine:

  • 500 g kislega zelja
  • 400 g hokaido buče
  • 3 do 4 suha stebla zelišč
  • 1 svinjska krača s kostjo (teže približno 700 g)
  • sol po okusu
  • slaba čajna žlička medu
  • po potrebi še 100 g svinjskih reber (odvisno od vašega apetita)

Pečena svinjska krača na kislem zelju – postopek priprave:

Svinjsko kračo začinite s soljo in čajno žličko meda. Začimbi dobro vtrite v kožo in meso. Pustite na hladnem vsaj pol ure.

Kislo zelje položite v pekač, preko položite nekaj suhih stebel domačih začimb. Hokaido buči očistite semena in jo narežite na večje kose. Kose buče položite po robu pekača.

V sredino položite začinjeno svinjsko kračo in rebra ter pekač pokrijte. Pecite v ogreti ventilacijski pečici na 170° C eno uro.

Po eni uri kračo prerežite in obrnite z zgornjo stranjo navzdol. Pecite še približno 30 do 40 minut (odvisno od starosti živali in debeline kosa).

Po končani peki kost izrežite iz mesa ter meso narežite na poljubne rezine. Servirajte še vroče. Najbolje, da na mizo postavite kar cel pekač v katerem ste obrok pripravili.

Meso in koža mlade svinjine sta odlična, še boljše pa je zelje po katerem se je med peko stekala maščoba preko stebel posušenih zelišč.

Pameten nasvet
Tako pripravljena svinjska krača je odlična tudi hladna.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Obrok vsebuje vsa makrohranila vendar po presnovi telo zakisa, zato bodite pozorni in pri naslednjem obroku zaužijte tudi sestavine, ki telo ne zakisajo. Pol ure pred zaužitjem obroka za boljšo prebavo popijte kozarec vode sobne temperature. Če boste ob takšnem obroku pili hladne ali zelo hladne tekočine bo prebava trajala veliko dlje. Maščoba se na nižji temperaturi začne trditi in postane vedno težje prebavljiva.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor