Pire iz cvetače in brokolija
Print Friendly, PDF & Email

Vsi poznamo krompirjev pire, ki se velikokrat postreže kot priloga raznim zrezkom v omaki. Nič manj okusnejša, pa vendar veliko manj kalorična je različica iz cvetače in brokolija. Količina pireja pripravljenega za eno osebo vsebuje le 132 kilokalorij: 3 g maščob (od tega 2 g nasičenih maščob), 10 g ogljikovih hidratov (od tega 7 g sladkorja) in 16 g beljakovin.

Pire iz cvetače in brokolija

Pire iz cvetače in brokolija – pripomočki

  • lonec za kuhanje nad paro
  • ročni palični mešalnik

Pire iz cvetače in brokolija – sestavine

Za 1 osebo:

  • 55 g cvetače
  • 30 g brokolija
  • 1 grški jogurt (cca. 150 g)
  • sol (po okusu)
  • kurkuma (po okusu)
  • muškatni orešček (po okusu)

Pire iz cvetače in brokolija

Pire iz cvetače in brokolija – postopek

Cvetačo in brokoli damo v lonec za kuhanje nad paro (če tega nimamo, si lahko pomagamo s kovinskim cedilom, ki ga postavimo na posodo, v katero smo nalili vodo, ki pa se ne sme dotikati cedila) ter ju toplotno obdelujemo toliko časa, dokler se popolnoma ne zmehčata (približno pol ure). Ta postopek kuhanja zato uporabimo, ker z njim ohranimo največ hranilnih snovi, ki jih živilo vsebuje.

Pire iz cvetače in brokolija

Kuhano cvetačo in brokoli prestavimo v manjši lonec ter ju pustimo, da se ohladita (približno 15 minut). Po tem času dodamo grški jogurt in začimbe ter vse skupaj zmiksamo z ročnim paličnim mešalnikom.

Pire iz cvetače in brokolijaZa boljšo teksturo, pireja iz cvetače in brokolija, zmiksno maso pretlačimo še skozi cedilo.

Pire iz cvetače in brokolija

V primeru, da v pireju opazimo odvečno tekočin,o ga še malo segrevamo, da le-ta izpari. Pire iz cvetače in brokolija priporočam tako za kosilo, kot tudi za večerjo. Postrežemo ga skupaj s piščančjim ali puranjim zrezkom, poleg pa si lahko privoščimo še kakšno drugo zelenjavo.

Pire iz cvetače in brokolija

Naj vam tekne! 🙂

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Vesna

Sem univerzitetno diplomirana sociologinja z opravljenim strokovnim izpitom za vzgojo in izobraževanje. Trenutno sem na osnovni šoli zaposlena kot spremljevalka gibalno oviranega učenca in kot administrator. Zelo rada kuham, hodim na fitnes, pojem in kofetkam. Sem zelo pozitivna, vztrajna, delavna, energična in trmasta oseba.

Dodaj odgovor