Ocvrta čajota
Čajota je bučka, ki s svojimi bodicami ne izgleda privlačno, pa vendar preseneti s svojim okusom. Jaz imam najraje ocvrto čajoto.
Ocvrta čajota je hitro pripravljena, saj je pečena v relativno kratkem času. Lahko jo spaniramo tudi za naslednji dan in jo do cvrtja shranimo v hladilniku. Ponudimo jo kot prilogo k najrazličnejšim mesnim ali krompirjevim jedem, lahko pa tudi samo z omako ali namazom, po svojem izboru.
Ocvrta čajota – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- 3 posodice ali globoki krožniki
- vilice za obračanje ali prijemalka
- ponev za pohanje poljubne velikosti
- papirnate brisače
Ocvrta čajota – sestavine:
Za 5 oseb (kot priloga)
- 3 srednje velike čajote (cca. 600 g do 700 g)
- sol
- 10 do 15 dag moke (po izboru)
- 3-4 cela jajca
- 15 dag krušnih drobtinic
- olje za cvrtje
Ocvrta čajota – postopek:
Najprej je potrebno bučke, ki so kot ježki z bodicami, olupiti. To najvarneje in najlažje naredimo, če imamo “debelejše” rokavice ali pa iz papirnate brisače naredimo debelejši zvitek in z njim oprimemo bučko. Odrežemo zgornji in spodnji del bučke, da jo lahko pri lupljenju opremo na ravno površino. Potem bučko lupimo od zgoraj navzdol.
Za lažje rokovanje s čajoto, si lahko preberete tudi nasvet: Čajota – kako se je lotiti?
Olupljene bučke prerežemo na pol in jim odstranimo sredico. Tako očiščene bučke narežemo na rezine, ki naj bodo debeline približno 3 mm.
Rezine bučk najprej posolimo in jih nato spaniramo: rezine povaljamo v moki, potem v stepenem jajcu in nazadnje v drobtinicah.
V ponev nalijemo toliko olja, da bučke ne bodo potopljene vanj, ko jih bomo polagali v ponev. Torej, olja vlijemo za približno “pol prsta” globine. Olje segrejemo do vročega, da zacvrči, ko vanj položimo bučke. Bučke cvremo na eni strani od 3 do 4 minute, nato jih obrnemo in cvremo še do želene obarvanosti. Ocvrte bučke polagamo v posodo, katero smo obložili s papirnato brisačo, da popivna odvečno maščobo.
Ocvrto čajoto postrežemo takoj, ko je še vroča, saj je takrat najboljša, dobra pa je tudi, ko se ohladi.
Dober tek!
K ocvrti čajoti lahko postrežemo jedi po naslednjih receptih:
- Popečen pire krompir,
- kotleti iz pečice,
- pikantni skutin namaz,
- okusen krompirjev narastek,
- smetanova omaka s česnom,
- svinjski zrezki s čebulo.