Ocvrta čajota
Print Friendly, PDF & Email

Čajota je bučka, ki s svojimi bodicami ne izgleda privlačno, pa vendar preseneti s svojim okusom. Jaz imam najraje ocvrto čajoto.

Ocvrta čajota je hitro pripravljena, saj je pečena v relativno kratkem času. Lahko jo spaniramo tudi za naslednji dan in jo do cvrtja shranimo v hladilniku. Ponudimo jo kot prilogo k najrazličnejšim mesnim ali krompirjevim jedem, lahko pa tudi samo z omako ali namazom, po svojem izboru.

Ocvrta čajota

Ocvrta čajota – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • 3 posodice ali globoki krožniki
  • vilice za obračanje ali prijemalka
  • ponev za pohanje poljubne velikosti
  • papirnate brisače

Ocvrta čajota – sestavine:

Za 5 oseb (kot priloga)

  • 3 srednje velike čajote (cca. 600 g do 700 g)
  • sol
  • 10 do 15 dag moke (po izboru)
  • 3-4 cela jajca
  • 15 dag krušnih drobtinic
  • olje za cvrtje

Ocvrta čajota – postopek:

Najprej je potrebno bučke, ki so kot ježki z bodicami, olupiti. To najvarneje in najlažje naredimo, če imamo “debelejše” rokavice ali pa iz papirnate brisače naredimo debelejši zvitek in z njim oprimemo bučko. Odrežemo zgornji in spodnji del bučke, da jo lahko pri lupljenju opremo na ravno površino. Potem bučko lupimo od zgoraj navzdol.

Za lažje rokovanje s čajoto, si lahko preberete tudi nasvet: Čajota – kako se je lotiti?

Ocvrta čajota

Olupljene bučke prerežemo na pol in jim odstranimo sredico. Tako očiščene bučke narežemo na rezine, ki naj bodo debeline približno 3 mm.

Ocvrta čajota

Rezine bučk najprej posolimo in jih nato spaniramo: rezine povaljamo v moki, potem v stepenem jajcu in nazadnje v drobtinicah.

Ocvrta čajota

V ponev nalijemo toliko olja, da bučke ne bodo potopljene vanj, ko jih bomo polagali v ponev. Torej, olja vlijemo za približno “pol prsta” globine. Olje segrejemo do vročega, da zacvrči, ko vanj položimo bučke. Bučke cvremo na eni strani od 3 do 4 minute, nato jih obrnemo in cvremo še do želene obarvanosti. Ocvrte bučke polagamo v posodo, katero smo obložili s papirnato brisačo, da popivna odvečno maščobo.

Ocvrta čajota

Ocvrto čajoto postrežemo takoj, ko je še vroča, saj je takrat najboljša, dobra pa je tudi, ko se ohladi.

Ocvrta čajota

Dober tek!

K ocvrti čajoti lahko postrežemo jedi po naslednjih receptih:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor