Kotleti iz pečice
Kotleti pečeni v pečici so sočni in hkrati hrustljavi, saj jih pečemo najprej pokrite in jih proti koncu peke zapečemo, da dobijo lepo barvo in hrustljavo skorjico. Jaz jih največkrat pripravim za kosilo, z različnimi prilogami, primerni pa so tudi za večerjo, še posebej, če zraven pripravimo tudi kakšno solato. Začinjeni z gorčico, dobijo prav poseben okus, dodana čebula ob peki, pa poskrbi za prijetno aromo.
Kotleti iz pečice – pripomočki:
- pekač
- pečica (navadna)
- pokrov ali aluminijasta folija
- velika jušna žlica
- majhna čajna žlička
Kotleti iz pečice – sestavine:
za 5-6 oseb:
- 5 do 6 svinjskih kotletov
- 5 žlic sončničnega olja
- 2 žlici gorčice (srednje pekoče)
- 2 – 3 žličke soli (oz. po okusu)
- 1 žlička popra
- 1 srednje velika čebula
Kotleti iz pečice – postopek:
V pekač nalijemo olje in ga položimo v vnaprej ogreto pečico na 200 stopinj Celzija in ga pustimo tako dolgo, da se segreje do vročega.
Med tem časom kotlete posolimo, popopramo in premažemo z gorčico.
Ko je olje zelo vroče, vanj položimo kotlete. Ob polaganju v pekač, morajo kotleti “zacvrčati”.
Pekač pokrijemo s folijo, ga vrnemo v pečico in pri temperaturi 200 stopinj Celzija, kotlete pečemo pol ure.
Ko so se pokriti kotleti pekli pol ure, jih odkrijemo, obrnemo in na vsak kotlet položimo kos čebule ter pekač vrnemo v pečico in pečemo na 180 stopinj Celzija še 20 minut.
Po 20 minutah peke pri 180 stopinjah Celzija, temperaturo povišamo na 200 stopinj Celzija in pečemo še približno 10 minut oz. tako dolgo, da se kotleti obarvajo. Če imamo radi bolj zapečene, jih pustimo, da se pečejo dlje časa.
Kotlete postrežemo takoj, na krožniku pa jih lahko prelijemo še z omako, ki se je naredila ob peki. Kot priloga se zraven poda Popečen pire krompir ali pa Riž z bučo
Dober tek!