Okusen krompirjev narastek
Krompir pripravljamo na najrazličnejše načine, saj je zelo okusna priloga, pa tudi samostojna jed. Krompirjev narastek je krompir v malo drugačni obliki, pa tudi posebnega okusa, katerega mu dodajo začimbe. Med samo peko daje zelo prijetno aromo. Tekstura narastka je zelo rahla in penasta, skorjica pa prhka in hrustljava.
Okusen krompirjev narastek – pripomočki
- posoda za kuhanje
- nož
- pekač srednje velikosti
- ribežen
- tlačilka za krompir
- velika jušna žlica
- majhna čajna žlička
- pečica
Okusen krompirjev narastek – sestavine
za približno 5 oseb
- 1,2 kg krompirja
- 80 g trdega sira (npr. Ementaler)
- 2 jajci
- 7 g masla
- 1,5 dl mleka
- 3 žlice bele mehke moke
- 1,5 žličke soli
- začimbe po okusu: bazilika, origano, peteršilj, muškatni orešček, timijan, poper, mleta paprika
Okusen krompirjev narastek – postopek
Krompir olupimo in narežemo na majhne koščke in ga skuhamo v slani vodi.
Kuhan krompir odcedimo, pretlačimo, dodamo najprej maslo, mleko, moko, sol in začimbe ter naribamo sir. Dobro premešamo in pustimo, da se malo ohladi. V še toplo maso vmešamo rumenjake.
Iz beljakov stepemo trd sneg in ga narahlo vmešamo v krompirjevo maso.
Maso porazdelimo po pekaču, katerega smo premazali z margarino.
V na vnaprej ogreti pečici na 160 °C (ventilacijski) narastek pečemo približno 45 minut oz. tako dolgo, da se površina lepo rjavo zapeče.
Ko je pečen, še vročega postrežemo kot prilogo ali kot samostojno jed s solato.
Dober tek!