Na žaru pečena marinirana svinjska rebra
Če boste svinjska rebra pripravili po spodnjem receptu, bodo ta sočna, mehka in odličnega okusa. Uspeh je zagotovljen! Za odličnost pečenih reber na žaru, sami pripravimo marinado in, če kakšne začimbe ne marate, jo enostavno izpustite.
Na žaru pečena svinjska rebra – pripomočki:
- žar
Na žaru pečena svinjska rebra – sestavine:
Za 4 do 5 obrokov
- 1 kg svinjskih reber
- 20 g morske soli
Za 350 ml marinade:
- 100 ml domače paradižnikove mezge
- 70 g gorčice
- 2 g čebule v prahu
- 2 g česna v prahu
- 5 g rdeče paprike v prahu
- 2 g ingverja v prahu
- 2 g rožmarina v prahu
- 1 g črnega mletega popra
- 20 g morske soli
- 20 g medu
- 100 ml balzamičnega kisa, ali kisa po želji
- 10 ml temne sojine omake
Na žaru pečena svinjska rebra – priprava
Svinjska rebra natremo s soljo in pustimo na sobni temperaturi, da se meso nasoli, med tem časom naredimo marinado – v skledico ali mešalnik po zgornjem vrstnem redu dajemo vse sestavine in jih dobro zamešamo ročno ali pa strojno in marinado imamo pripravljeno za uporabo. Podrobnejša navodila najdete tukaj.
Meso položimo na krožnik ali v posodo in marinado nanesemo po vsej površini mesa in marinirano meso pokrijemo z večjo skledo, da se marinada ne izsuši ter pustimo. Mariniramo lahko tudi v primerno velikem loncu in uporabimo pokrovko za pokrivanje. Najbolj priporočljivo je marinirati v hladilniku na +5 °C, preko noči, to je okoli 12 ur. Največkrat pa nimamo toliko časa, zato lahko meso za krajši čas (1 – 2 uri) mariniramo kar na sobni temperaturi.
Marinirano meso moramo vedno vsaj 2 uri pred peko na žaru postaviti na sobno temperaturo, da se ogreje, tako se lepo speče tudi v notranjosti.
Na začetku pečenja postavimo rebra na bolj vroč žar, da se rebra zapečejo, nato jih obrnemo, da se zapečejo tudi z druge strani, paziti moramo, da oglje v žaru ne gori in se prekomerno ne kadi. Če zagori, ogenj takoj polivamo z manjšo količino vode, nekateri pa tudi s pivom.
Ko so rebra na površini lepo zapečena z obeh strani, da sok iz mesa ne izteka, jih damo bolj na stran, na nižjo temperaturo, da se počasi pečejo še 60 minut in spečejo do zlate barve.
Svinska marinirana rebra v kosu preložimo na desko za rezanje in pustimo 15 do 20 minut, da se sokovi v mesu porazdelijo in meso rahlo ohladi, nato ga narežemo in ponudimo ob drugih dobrotah, pripravljenih na žaru ali pa tiste, ki so nam ljube na pikniku.
Žar specialitete meni gredo v slast, kaj pa vam? Lučka Glaser
Pripravila sem vam nekaj nasvetov in receptov za žar.
- Bučke pečene na žaru.
- Na žaru pečena koruza.
- Pečen kostanj.
- Marinirana svinjska rebra na žaru.
- Piščančji file na žaru.
- Postrvi na žaru.
- Meso z žara z jajci.