Enostavni kompirjevi polpeti s sirom
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjevi polpeti s sirom so enostavni, pa tudi hitri za pripravo. Kljub enostavnosti, so odlični po okusu. Hrustljavo zapečena skorjica, mehka sredica in kombinacija okusov, za katere poskrbijo krompir, sir in začimbe. Skupaj s skledo solate so odlično brezmesno kosilo. Tisti, ki pa brez vsaj malo mesa ne morete, lahko v krompirjeve polpete dodate še narezano in malo popečeno šunko, panceto ali slanino in jih tako še obogatite.

Enostavni kompirjevi polpeti s sirom

Pripomočki za krompirjeve polpete s sirom:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za krompirjeve polpete s sirom

Za 4 osebe:

  • 900 g olupljenega krompirja
  • 2 jajci (M)
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • bogat ščepec muškatnega oreščka
  • bogat ščep mletega česna oz. po okusu
  • 100 g naribanega sira (jaz sem uporabila mocarelo, lahko tudi drug sir)
  • 3 – 4 žlice gladke moke (3 žlice = cca. 90 g)
  • 4 – 5 žlic drobtin (4 žlice = cca. 65 g)

Priprava krompirjevih polpetov s sirom

Najprej olupimo in na kocke narežemo krompir, ga splaknemo pod hladno vodo, damo v posodo in zalijemo s toliko vode, da je krompir pokrit. Dodamo ščepec soli, pokrijemo posodo in pristavimo na štedilnik. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in krompir kuhamo do mehkega,  približno 15 minut, odvisno od velikosti koščkov, starosti, pa tudi sorte krompirja. Kuhan krompir odcedimo in pustimo na cedilu, da se dobro odteče.

Enostavni kompirjevi polpeti s sirom

Ko se krompir dobro odteče ter osuši in tudi malo ohladi, ga stresemo v skledo, v kateri bomo pripravili maso za polpete in krompir s tlačilko za krompir dobro pretlačimo. Nato dodamo še ostale sestavine: 2 jajci, sol  in poper po okusu, bogat ščepec muškatnega oreščka, mleti česen (če ste ljubitelji en skoparite z njim), 100 g naribanega sira in 3-4 žlice gladke moke ter 4-5 žlic drobtin. Moko in drobtine dodajajte postopoma, saj je to, koliko je boste potrebovali, odvisno tudi od tega, kako dobro ste osušili krompir. Masa mora biti kompaktna, a ne pretrda, malce vlažna.

Vse skupaj bodisi s tlačilko za krompir ali pa s čistimi rokami dobro premešamo v enotno maso za krompirjeve polpete.

Enostavni kompirjevi polpeti s sirom

V ponvi segrejemo olje in med dlanmi (lahko so malo vlažne) oblikujemo poljubno velike polpete, ki jih polagamo v segreto ponev in jih počasi, na srednji temperaturi zlato rumeno zapečemo z obeh strani.

Enostavni krompirjevi polpeti s sirom

Postrežemo še vroče.

Enostavni krompirjevi polpeti s sirom

Ljubitelji polpet poskusite tudi:

Enostavni kompirjevi polpeti s sirom

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.2]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor