Brokolijevi polpeti s parmezanom
Print Friendly, PDF & Email

Brokolijevi polpeti s parmezanom so v naši družini priljubljen obrok, ko si zaželimo nekaj brezmesnega. Na zunaj hrustljavi, od znotraj mehki, teknejo čisto vsem; najmlajši, triletnici, pa tudi glede zelenjave izbirčnim odraslim. Priprava je relativno hitra, vsekakor pa zelo enostavna in preprosta. Brokoli, krompir, malo korenja in seveda parmezan igrajo glavno vlogo, med seboj pa jih povežejo izbrane začimbe.

Poleg brokolijevih polpetov s parmezanom postrežem solato (rdeča pesa se jim zelo lepo poda), če bi želeli močnejšo solato in s tem bolj nasitno kosilo, je to lahko krompirjeva solata ali pa francoska, šopska ali katera druga vam ljuba solata in kosilo je na mizi.

Brokolijevi polpeti s parmezanom

Pripomočki za brokolijeve polpete s parmezanom

 • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za brokolijeve polpete s parmezanom

Za 4 odrasle in 1 otroka:

 • 500 g brokolija
 • 350 g krompirja
 • 80 – 100 g korenja
 • 80 g parmezana
 • 1 jajce (L)
 • cca. 100 g drobtin (6 žlic)
 • cca. 60 g gladke moke (4-5 žlic)
 • sol po okusu
 • poper po okusu
 • 1 – 2 ščepca muškatnega oreščka
 • 1 žlica posušenega peteršilja ali šopek svežega
 • bogat ščep česna v prahu ali 2-3 stroki celega
 • malo olja za peko

Priprava brokolijevih polpetov s parmezanom

Krompir olupimo in narežemo na manjše kose, enako storimo s korenjem, ki ga očistimo in narežemo na manjše kose ter damo v posodo za kuhanje skupaj s krompirjem, zalijemo z vodo (po želji solite, jaz ne), da je zelenjava pokrita, pokrijemo in pristavimo na štedilnik.  Ko zavre, v pokriti posodi ob zmernem vrenju kuhamo 15-20 minut oziroma toliko časa, da sta krompir in korenje kuhana. Čas kuhanja je odvisen od vrste krompirja, pa tudi velikosti kosov zelenjave. V drugo posodo nalijemo vodo, pristavimo na štedilnik in počakamo, da zavre. Ko zavre, vanjo stresemo brokoli, ki ga pred tem očistimo in ločimo na cvetove. V pokriti posodi ob zmernem vrenju kuhamo toliko časa, da je brokoli kuhan in zmehčan (okoli 15 minut).

Brokolijevi polpeti s parmezanom

Kuhana krompir in korenje odcedimo in pustimo na cedilu nekaj minut, da voda dobro odteče. Enako storimo s kuhanim brokolijem, le ta tega takoj po tem, ko ga odcedimo, splaknemo pod hladno vodo, da se ohrani njegova lepa zelena barva, nato pa pustimo nekaj minut, da se dobro odteče.

Brokolijevi polpeti s parmezanom

Ko je zelenjava dobro odcejena, jo stresemo v primerno veliko skledo in s tlačilko za krompir (ali vilicami) dobro pretlačimo. Dodamo vse ostale sestavine in dobro premešamo, da se združijo. Moko in drobtine dodajte po občutku, a ne preveč.
Masa za brokolijeve polpete s parmezanom je sicer malo bolj ”mokra”, a se ne prijemlje na roke in je oblikovanje enostavno.

Brokolijevi polpeti s parmezanom

Ko je masa pripravljena, segrejemo ponev, v katero smo vlili malo olja. Z žlico zajamemo maso in med dlanmi oblikujemo polpete, ki jih polagamo v vročo ponev. Na srednji temperaturi jih popečemo najprej z ene in nato še z druge strani do zlato rjave barve. Na vsaki strani jih pečemo nekaj minut (4-5 minut).

Brokolijevi polpeti s parmezanom

Brokolijevi polpeti s parmezanom so pripravljeni, da jih postrežemo s poljubno solato, nam pa kot predjed tekne še kakšna juha, bodisi zelenjavna, prežganka ali katera druga.

Brokolijevi polpeti s parmezanom

Naj vam tekne!

Poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor