Polpeti iz rižote
Print Friendly, PDF & Email

Včasih se zgodi, da skuhamo preveč in nam kakšna jed ostane. Nekatere lahko enostavno porabimo, spet z drugimi pa ne vemo kam bi. Ob eni takšnih priložnosti, sem razmišljala kam naj z rižoto, ki je ostala od kosila prejšnjega dne. Spremenila sem jo v okusne in malo drugačne polpete. Zato, če vam bo kdaj ostala rižota (ni važno kakšna; bodisi zelenjavna ali mesna) le sledite spodnjemu receptu in rižoto ”reciklirajte” v polpete iz rižote in okusno kosilo je tu, pa še hrane ne boste zavrgli.

polpeti-iz-rizote (2)

Pripomočki za pripravo polpet iz rižote

  • skleda
  • ponev
  • deska in nož za rezanje
  • lopatka za obračanje
  • štedilnik

Sestavine za pripravo polpet iz rižote

Za 3 osebe ali za ostanke cca. 300 g rižote

  • 300 – 350 g rižote (v mojem primeru je bila zelenjavna)
  • 100 g šunke (lahko navadna ali pica šunka)
  • 3-5 jedilnih žlic drobtin
  • 2 jajci
  • malo maščobe za pečenje
Nasvet
V kolikor boste v polpete iz rižote spreminjali rižoto z mesom, v tem primeru dodatek šunke ni potreben. Tudi sicer jo lahko mirno izpustite.

Postopek priprave polpet iz rižote

Rižoto stresemo v posodo, dodamo jajci, šunko, ki smo jo že pred tem narezali na koščke. Zmešamo, nato pa po občutku dodamo še drobtine. Dobiti moramo maso iz katere se bo dalo oblikovati polpete, zato naj bo masa rajši malo bolj mokra kot pa suha.

polpeti-iz-rizote (3)

V ponvi segrejemo maščobo (v mojem primeru kokosova mast). S čistimi rokami zajemamo maso za polpete iz rižote in oblikujemo polpete, ki jih polagamo v ponev na segreto maščobo.

polpeti-iz-rizote (5)

Pečemo pri zmerni temperaturi toliko časa, da se polpeti malo zapečejo, nato jih z lopatko obrnemo in jih popečemo še iz druge strani. Postopek, v kolikor menite, da polpeti iz rižote še niso dovolj pečeni, ponovite.

polpeti-iz-rizote (6)

Pomembno
Nikar jih ne zapecite preveč, saj bo riž postal zelo trd, če boste polpete iz rižote preveč zapekli oz. zasmodili. Zato je tudi pomembno, da jih pečemo počasi in pri zmerni temperaturi. Bolje, da jih večkrat obrnemo in spečemo počasi, kot pa da bi jih na hitro.

Ko so polpeti iz rižote popečeni iz obeh strani, jih poberemo iz ponve in serviramo. Poleg ponudimo solato.

polpeti-iz-rizote (1)

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.9]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor